Vína Ikonické víno Carmenére (6)
Carmenere je modrá odroda pôvodom z Bordeaux, ktorej sa obzvlášť darí v krajinných podmienkach Čile. Táto odroda neskoro dozrieva a potrebuje pomerne veľa slnka. Dnes je to jedna z piatich najviac uznávaných odrôd v Južnej Amerike. Carmenere je modrá odroda pôvodom z Bordeaux, ktorej sa obzvlášť darí v krajinných podmienkach Čile. Táto odroda neskoro dozrieva a potrebuje… Čítať viac
Carmenere
Rozmanitá krása z Čile
Carmenère patrí do rodiny Cabernetov a spolu s odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Petit Verdot urobila asi pred tromi storočiami z regiónu Bordeaux hviezdu. Tam, kde dnes dominujú Cabernet Sauvignon a Merlot, bola jednou z najdôležitejších odrôd Carmenère. Dnes je hviezdou v Čile. Pre juhoamerickú krajinu je Carmenère osobnosťou miestneho vinohradníctva. Tmavo fialová farba s arómou po ostružinách, čokoláde, ponúka bohaté vína z vinárstiev Emiliana a Lapostolle, ktoré dokonale dopĺňajú klasický steak.
Bordeaux tradičné víno
Carmenère je stará modrá odroda, známa tiež ako Grande Vidure pôvodom z Bordeaux. Keď prvýkrát priviezli Carmenère do Čile bola pôvodne považovaná za odrodu Merlot. Tento prípad mylnej identity zachránila odrodu Carmenère pred zánikom, pretože koncom 19. storočia fyloxéra zdevastovala vinice Bordeaux. Dnes pestujú Carmenère prevažne čílske vinárstva avšak znova sa vracia aj do Bordeaux kvôli klimatickým zmenám.
Carménère alebo Merlot?
V Čile bola Carmenère považovaná za akýsi poddruh odrody Merlot hlavne kvôli chuťovým podobnostiam. Až v roku 1994 na základe DNA analýzy boli preukázané rozdiely medzi týmito dvoma odrodami.
Carménère je čílskou špecialitou
Prvé čílske víno z Carménère vzniklo v roku 1996. Odroda rastie dnes v Čile na približne 7000 hektároch. Hlavnými oblasťami pestovania sú Maipo, Colchagua a údolie Rapel.
Carménère má mnoho podobností s chuťou Merlot.
Červené víno Carménère je tmavo červené až fialové v chuti robustné a bohaté. Typický je vyšší obsah tanínov. Väčšina vín Carménère má vôňu podobnú malinovej šťavy, višní, korenia a kvetín. Víno má plné telo a bohatú štruktúru.
Víno odrody Carménère je vynikajúce pre párovanie každodenných jedál.
Carménère sa dobre snúbi s grilovanými mäsovými jedlami.
Skúste tieto mäsové kombinácie k vínu:
Bravčové v kubánskom štýle, pečené alebo grilované tmavé mäso, hovädzie dusené mäso, filet Mignon, jahňacie mäso s mätou.