offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Karafy na víno (12)

Riedel je výrobcom najrešpektovanejších pohárov na víno a dekantérov špičkovej kvality. Vo firme Riedel veria, že každé víno môže byť lepšie použitím karafy na víno. Riedel je výrobcom najrešpektovanejších pohárov na víno a dekantérov špičkovej kvality. Vo firme Riedel veria, že každé víno môže byť lepšie… Čítať viac

Karafy na víno
Karafy na víno
Filter
Filter
Druh
Značka
Objem
Balenie
Krajina pôvodu produktu
Cena
Dostupnosť
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre

Riedel

Utierka na poháre 0010/07
Riedel Utierka na poháre 0010/07
1995 € / ks
Na sklade

Karafy na víno

Dekanter vs. karafa? V akom sú vzťahu?

V podstate obe slová pomenúvajú sklenú nádobu, ktorá môže byť vyrobená z rôznych druhov skla v rôznych tvaroch. Vo svete sa líšia podľa spôsobu použitia. Karafa je pomenovanie nádoby, ktorá má tvar podobný džbánu, má menšiu základňu a vyššie telo a slúži na prinesenie nápoja na stôl (limonáda, sudové víno, voda). Dekanter je nádoba špeciálne vyvinutá na dekantáciu vína. Každopádne ako sme už spomínali vyššie na Slovensku je zaužívané slovo karafa.

Ktoré víno si vyžaduje použitie karafy?

Dekantácia je rituál, pri ktorom sa víno prelieva do sklenej nádoby rôznych tvarov za účelom prevzdušnenia a oddelenia prípadného sedimentu vo víne.  Sú rôzne názory na to, aké víno je potrebné dekantovať a ako dlho je potrebné víno dekantovať. Keďže ale každému chutí niečo iné, je to vlastne v poriadku. Napriek tomu existuje odporúčanie, akým typom vína môže dekantácia pomôcť. Tu sú niektoré z nich:

  • Ťažké červené vína, v závislosti od výrobcu a ročníka sa dajú dekantovať od 60 minút až po 24 hodín. Výnimkou môžu byť staré červené vína, ktoré môžu byť veľmi citlivé na dekantáciu, v takomto prípade sa odporúča kontaktovať výrobcu, prípadne víno dekantovať, ale v pravidelných intervaloch hodnotiť jeho kvalitu.
  • Biele a ružové vína sa vo všeobecnosti dekantujú iba v prípade, ak sú vyrobené technológiami s prístupom vzduchu. Odporúča sa výrazné kratšia dekantácia okolo 30 minút.
  • Šumivé vína sa dekantujú iba v ojedinelých prípadoch, keď je ich ,,vôňa zatvorená,, treba však myslieť na to, že šumivé vína potrebujú tvar karafy, ktorá dokáže uchovať jemnosť bublín.
  • Špeciálnym vínam, napríklad oranžovým, môže kratšia dekantácia tiež pomôcť.

Prečítajte si viac o karafách v našom článku: Akú karafu na víno si vybrať?

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.