Vínna Fiesta -40 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Portské, fortifikované vína (47)

Klasické fortifikované vína sú sladké s vyšším obsahom zvyškového cukru a alkoholu. Patrí k nim Madeira, Portské víno a sherry. Klasické fortifikované vína sú sladké s vyšším obsahom zvyškového cukru a alkoholu. Patrí k nim Madeira, Portské víno a sherry. Čítať viac

Radenie
Radenie
Strana 1/3
Filter
Filter
Farba
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Druh
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre
Strana 1/3

Portské, fortifikované vína

Prírodne sladké vína

Prvou skupinou sú vína, ktoré majú prirodzený obsah alkoholu. Napríklad Auslese, Trockenbeerenauslese alebo Beerenauslese z odrody Riesling. Dokonca aj ľahšia alternatíva s 20 gramami zvyškového cukru, jemnou aciditou a obsahom alkoholu asi 8% môže byť výborným vínom k dezertom, ak nie sú príliš sladké.

Prírodne sladké vína s botrytídou

Botrytis je huba, ktorá perforuje šupku hrozna, čo umožňuje vyparovaniu vody z bobule von. Typické slovenské vína sú z oblasti Tokaj.

Slamové vína, Passito

Druhou skupinou sú vína, ktorých hrozno sa suší po zbere. Typickým zástupcom je Amarone della Valpolicella a  Passito z Talianska. V obidvoch verziách sa zrelé hrozno skladuje na slamených rohožiach niekoľko týždňov alebo mesiacov. Potom sa hrozno lisuje a skladuje s vysokým obsahom cukru a prirodzeným obsahom alkoholu asi 15%. Na Slovensku sa tento druh vinárstva nazýva slamové víno.

Fortifikované vína

Tretia skupina vína, do ktorých sa pridáva  alkohol k zastaveniu kvasenia. V niektorých variantoch týchto vín sa zrelé hrozno suší na slnku niekoľko týždňov. Portské víno /Graham´s/, Sherry /Ximenéz-Spínola, Romate/ a Madeira /Blandy´s/

Fortifikované a sladké vína cestami námorníka.

Boli to hlavne Angličania, ktorí prepravovali veľké množstvá vína po mori. Z tohto dôvodu boli vína obohatené o alkohol, pretože ten pôsobí ako stabilizátor. Počas prepravy vín Madeira sa zistilo, že vína profitujú z dlhej cesty do vzdialených kolónií, vystavených poveternostným vplyvom a predovšetkým horúčave.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.