Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

BIO vína na Slovensku
BIO - v dnešnej dobe často skloňované slovo. Dáva nádej, že výrobky označené jeho ekvivalentmi majú zdravší prístup pri ich produkcii. Média propagujú zdravý štýl a BIO kvalitu, to platí i vo svete vína.
Inšpirujte sa našim výberom BIO a organických vín z celého sveta.
Čo sa týka označovania BIO/Organic vo vinohradníctve a vinárstve, vinári v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným (limitovaným) používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pri pestovaní viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic.

BIO režim na Slovensku
Na Slovensku k lastovičkám, čo sa týka ekologického pestovania viniča, patrí prvé slovenské certifikované Bio vinárstvo – Víno Natural & Kušický. Už v 90. rokoch sa Ing. Ján Domin začal zaoberať myšlienkou, založiť si ekologické vinárstvo.
Vinohrady museli prejsť trojročnou konverziou. Vinohrad s rozlohou 3 ha v Modrom Kameni, hon Katovka, bol vysadený v roku 1998 a je to prvý registrovaný bio vinohrad na Slovensku. Nachádza sa v nadmorskej výške 350 m nad morom je na ňom vysadená odroda Chardonnay.
Pomerne veľkou skupinou u nás sú vinári, ktorí síce pracujú v BIO režime avšak bez certifikátu. Odrádza ich byrokracia a certifikát, ako sami tvrdia nepotrebujú. Príkladom môžu byť rodinné vinárstva ako napr. Kasnyik, Fundus Regius, Strekov 1075, či Papillon.
Biodynamické vinárstva vo svete
Certifikované Biodynamické vinárstvo na Slovensku zatiaľ nemáme. Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti – imunity. Tá by sa mala vytvárať na základe stanovných postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektujúc polohu slnka a mesiaca.
Sú označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin . Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Chateau Le Puy, Chateau Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger (viac o tomto vinárstvu v našom blogu) alebo Emiliana.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.