Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.

BIO vína na Slovensku
BIO - v dnešnej dobe často skloňované slovo. Dáva nádej, že výrobky označené jeho ekvivalentmi majú zdravší prístup pri ich produkcii. Média propagujú zdravý štýl a BIO kvalitu, to platí i vo svete vína.
Inšpirujte sa našim výberom BIO a organických vín z celého sveta.
Čo sa týka označovania BIO/Organic vo vinohradníctve a vinárstve, vinári v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným (limitovaným) používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pri pestovaní viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic.

BIO režim na Slovensku
Na Slovensku k lastovičkám, čo sa týka ekologického pestovania viniča, patrí prvé slovenské certifikované Bio vinárstvo – Víno Natural & Kušický. Už v 90. rokoch sa Ing. Ján Domin začal zaoberať myšlienkou, založiť si ekologické vinárstvo.
Vinohrady museli prejsť trojročnou konverziou. Vinohrad s rozlohou 3 ha v Modrom Kameni, hon Katovka, bol vysadený v roku 1998 a je to prvý registrovaný bio vinohrad na Slovensku. Nachádza sa v nadmorskej výške 350 m nad morom je na ňom vysadená odroda Chardonnay.
Pomerne veľkou skupinou u nás sú vinári, ktorí síce pracujú v BIO režime avšak bez certifikátu. Odrádza ich byrokracia a certifikát, ako sami tvrdia nepotrebujú. Príkladom môžu byť rodinné vinárstva ako napr. Kasnyik, Fundus Regius, Strekov 1075, či Papillon.
Biodynamické vinárstva vo svete
Certifikované Biodynamické vinárstvo na Slovensku zatiaľ nemáme. Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti – imunity. Tá by sa mala vytvárať na základe stanovných postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektujúc polohu slnka a mesiaca.
Sú označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin . Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Chateau Le Puy, Chateau Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger (viac o tomto vinárstvu v našom blogu) alebo Emiliana.
Ďalšie články

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.