offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
BIO vína na Slovensku

BIO vína na Slovensku

BIO - v dnešnej dobe často skloňované slovo. Dáva nádej, že výrobky označené jeho ekvivalentmi majú zdravší prístup pri ich produkcii. Média propagujú zdravý štýl a BIO kvalitu, to platí i vo svete vína.


Čo sa týka označovania BIO/Organic  vo vinohradníctve a vinárstve, vinári v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným  (limitovaným) používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pri pestovaní viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic.

 

BIO režim na Slovensku

Na Slovensku k lastovičkám, čo sa týka ekologického pestovania viniča, patrí prvé slovenské certifikované Bio vinárstvo – Víno Natural & Kušický. Už v 90. rokoch sa Ing. Ján Domin začal zaoberať  myšlienkou, založiť si ekologické vinárstvo.

Vinohrady museli prejsť trojročnou konverziou. Vinohrad s rozlohou 3 ha v Modrom Kameni, hon Katovka, bol vysadený v roku 1998 a je to prvý registrovaný bio vinohrad na Slovensku. Nachádza sa v nadmorskej výške 350 m nad morom je na ňom vysadená odroda Chardonnay.

Pomerne veľkou skupinou u nás sú vinári,  ktorí síce pracujú v BIO režime avšak bez certifikátu. Odrádza ich byrokracia a certifikát, ako sami tvrdia nepotrebujú. Príkladom môžu byť rodinné vinárstva ako napr. Kasnyik, Fundus Regius, Strekov 1075, či Papillon.

 

Biodynamické vinárstva vo svete

Certifikované Biodynamické vinárstvo na Slovensku zatiaľ nemáme. Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia  vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti – imunity. Tá by sa mala vytvárať na základe stanovných postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektujúc polohu slnka a mesiaca. 

Sú označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin . Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Chateau Le Puy, Chateau Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger (viac o tomto vinárstvu v našom blogualebo Emiliana.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.