Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

BIO vína na Slovensku
BIO - v dnešnej dobe často skloňované slovo. Dáva nádej, že výrobky označené jeho ekvivalentmi majú zdravší prístup pri ich produkcii. Média propagujú zdravý štýl a BIO kvalitu, to platí i vo svete vína.
Inšpirujte sa našim výberom BIO a organických vín z celého sveta.
Čo sa týka označovania BIO/Organic vo vinohradníctve a vinárstve, vinári v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným (limitovaným) používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pri pestovaní viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic.

BIO režim na Slovensku
Na Slovensku k lastovičkám, čo sa týka ekologického pestovania viniča, patrí prvé slovenské certifikované Bio vinárstvo – Víno Natural & Kušický. Už v 90. rokoch sa Ing. Ján Domin začal zaoberať myšlienkou, založiť si ekologické vinárstvo.
Vinohrady museli prejsť trojročnou konverziou. Vinohrad s rozlohou 3 ha v Modrom Kameni, hon Katovka, bol vysadený v roku 1998 a je to prvý registrovaný bio vinohrad na Slovensku. Nachádza sa v nadmorskej výške 350 m nad morom je na ňom vysadená odroda Chardonnay.
Pomerne veľkou skupinou u nás sú vinári, ktorí síce pracujú v BIO režime avšak bez certifikátu. Odrádza ich byrokracia a certifikát, ako sami tvrdia nepotrebujú. Príkladom môžu byť rodinné vinárstva ako napr. Kasnyik, Fundus Regius, Strekov 1075, či Papillon.
Biodynamické vinárstva vo svete
Certifikované Biodynamické vinárstvo na Slovensku zatiaľ nemáme. Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti – imunity. Tá by sa mala vytvárať na základe stanovných postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektujúc polohu slnka a mesiaca.
Sú označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin . Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Chateau Le Puy, Chateau Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger (viac o tomto vinárstvu v našom blogu) alebo Emiliana.
Ďalšie články

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Aprílový Masterclass bol voľným pokračovaním toho februárového. Tento krát somelier Rastislav Šuták upriamil našu pozornosť na odrodu, ktorá je niekedy podceňovaná neprávom.
Grenache môže ponúknuť viacero zaujímavých štýlov vín, o čom nás presvedčil „treťo - aprílový“ MasterClass.

Deň venovaný oslave jednej z najpopulárnejších odrôd vína na svete. A ako ho lepšie osláviť, ako tým najlepším Sauvignon Blanc z Villa Marie. Vytvorený skúsenými vinármi, uprostred jedinečnej krajiny kombinujúcej slnkom zaliate kopce a rieky, sa nepodobá žiadnemu inému. Pozdvihnime teda pohár Sauvignonu, ktorý dostal Nový Zéland na svetovú mapu vín.
Sauvignon Blanc Day oslavujeme 2.5.2025.