offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Červené víno ako liek

Červené víno ako liek

Červené víno nie je len lahodným nápojom, po ktorom ľudia siahajú pre jeho vôňu či chuť. Stredoveké kláštory boli presvedčené, že ich mnísi žili dlhšie ako zvyšok obyvateľstva čiastočne kvôli ich nízkej, no pravidelnej spotrebe červeného vína.

A v posledných rokoch veda zisťuje, že mali pravdu. Každá fľaša Cabernetu Sauvignon či portského totiž v sebe skrýva mnoho zdravotných benefitov, pravda, ak ju konzumujete s mierou.


Ženy by nemali piť viac ako jeden pohár vína denne a muži dva.

 

Zvyšovanie hladín omega-3 mastných kyselín, znižovanie kardiometabolického rizika, zdravé cievy, nižší krvný tlak, prevencia rakoviny hrubého čreva, prsníka či pľúc – zoznam benefitov pravidelného popíjania červeného vína ide donekonečna.

 

Tajomný Resveratrol

Za všetko môže látka menom resveratrol, ktorá napomáha zdraviu srdca, chráni pred niektorými druhmi rakoviny a zabraňuje niektorým typom straty zraku. Resveratrol je prírodný antioxidant, nachádzajúci sa v širokom spektre rozličných druhov zeleniny a ovocia, hlavne však v hroznových šupkách a jadierkach. A pravidelné popíjanie červeného vína rozhodne patrí medzi najpríjemnejšie spôsoby, ako si zabezpečiť jeho pravidelný prísun.

Víno teda môže robiť zázraky nielen pre vašu náladu, ale aj pre vaše srdce, mozog a svaly. Jeho pravidelná konzumácia dokonca tiež zvyšuje obsah dobrého HDL cholesterolu a viac ako 100 štúdií potvrdilo, že mierne pitie vína môže znížiť riziko srdcového infarktu.

 

Víno na večeru

Kľúčové je však slovo mierne. Všetkého dobrého však veľa škodí a nadmerná konzumácia vína môže zvýšiť krvný tlak a spôsobiť inú šarapatu. Aké je teda tajomstvo správneho pomeru červeného vína, aby ste si užili čo najviac jeho benefitov? Ženy by nemali piť viac ako jeden pohár vína denne a muži dva.

Navyše, dôležité je aj to, kedy a ako sa svojmu vínu zo svojej vinotéky venujete. Jeho konzumácia s čokoládou či na obed môže síce vyzerať lákavo, zdravie si však takto neutužíte. Výskumníci totiž zistili, že práve ľudia, ktorí pravidelne popíjajú pohárik červeného vína počas večere, sú najzdravší.

A toto zistenie má dokonca meno – francúzsky paradox. Francúzi majú relatívne nízku miery srdcových ochorení aj napriek tomu, že majú v obľube syr a iné tučné jedlá. Francúzom takisto hrá do karát aj zdravá životospráva.

 

Červené pre zdravie

Ľudia, ktorí si počas večere vychutnávajú kvalitné červené víno, majú väčšiu pravdepodobnosť, že tak robia ako súčasť zdravej životosprávy. Diéta s vysokým obsahom zeleniny a rýb, nižším obsahom mäsa a s hojnosťou ovocia prospieva srdcu, a červené víno je jej neoddeliteľnou súčasťou.

Keď sa teda nabudúce ocitnete v obchode zameranom na predaj vína a nebudete vedieť, po čom siahnuť, zvoľte si niektoré z kvalitných červených vín. Poďakujú sa vám nielen chuťové bunky, ale aj vaše srdce či žalúdok.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.