Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.

Červené víno ako liek
Červené víno nie je len lahodným nápojom, po ktorom ľudia siahajú pre jeho vôňu či chuť. Stredoveké kláštory boli presvedčené, že ich mnísi žili dlhšie ako zvyšok obyvateľstva čiastočne kvôli ich nízkej, no pravidelnej spotrebe červeného vína.
A v posledných rokoch veda zisťuje, že mali pravdu. Každá fľaša Cabernetu Sauvignon či portského totiž v sebe skrýva mnoho zdravotných benefitov, pravda, ak ju konzumujete s mierou.
Ženy by nemali piť viac ako jeden pohár vína denne a muži dva.
Zvyšovanie hladín omega-3 mastných kyselín, znižovanie kardiometabolického rizika, zdravé cievy, nižší krvný tlak, prevencia rakoviny hrubého čreva, prsníka či pľúc – zoznam benefitov pravidelného popíjania červeného vína ide donekonečna.

Tajomný Resveratrol
Za všetko môže látka menom resveratrol, ktorá napomáha zdraviu srdca, chráni pred niektorými druhmi rakoviny a zabraňuje niektorým typom straty zraku. Resveratrol je prírodný antioxidant, nachádzajúci sa v širokom spektre rozličných druhov zeleniny a ovocia, hlavne však v hroznových šupkách a jadierkach. A pravidelné popíjanie červeného vína rozhodne patrí medzi najpríjemnejšie spôsoby, ako si zabezpečiť jeho pravidelný prísun.
Víno teda môže robiť zázraky nielen pre vašu náladu, ale aj pre vaše srdce, mozog a svaly. Jeho pravidelná konzumácia dokonca tiež zvyšuje obsah dobrého HDL cholesterolu a viac ako 100 štúdií potvrdilo, že mierne pitie vína môže znížiť riziko srdcového infarktu.

Víno na večeru
Kľúčové je však slovo mierne. Všetkého dobrého však veľa škodí a nadmerná konzumácia vína môže zvýšiť krvný tlak a spôsobiť inú šarapatu. Aké je teda tajomstvo správneho pomeru červeného vína, aby ste si užili čo najviac jeho benefitov? Ženy by nemali piť viac ako jeden pohár vína denne a muži dva.
Navyše, dôležité je aj to, kedy a ako sa svojmu vínu zo svojej vinotéky venujete. Jeho konzumácia s čokoládou či na obed môže síce vyzerať lákavo, zdravie si však takto neutužíte. Výskumníci totiž zistili, že práve ľudia, ktorí pravidelne popíjajú pohárik červeného vína počas večere, sú najzdravší.
A toto zistenie má dokonca meno – francúzsky paradox. Francúzi majú relatívne nízku miery srdcových ochorení aj napriek tomu, že majú v obľube syr a iné tučné jedlá. Francúzom takisto hrá do karát aj zdravá životospráva.

Červené pre zdravie
Ľudia, ktorí si počas večere vychutnávajú kvalitné červené víno, majú väčšiu pravdepodobnosť, že tak robia ako súčasť zdravej životosprávy. Diéta s vysokým obsahom zeleniny a rýb, nižším obsahom mäsa a s hojnosťou ovocia prospieva srdcu, a červené víno je jej neoddeliteľnou súčasťou.
Keď sa teda nabudúce ocitnete v obchode zameranom na predaj vína a nebudete vedieť, po čom siahnuť, zvoľte si niektoré z kvalitných červených vín. Poďakujú sa vám nielen chuťové bunky, ale aj vaše srdce či žalúdok.
Ďalšie články

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.