offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ako si vybrať správne poháre na víno

Ako si vybrať správne poháre na víno

Podcenenie vhodného skla môže za určitých okolností znehodnotiť celoročné úsilie autora vína. Ako sa vyznať v správnych kalichoch? Ktorý pohár je najvhodnejší pre daný typ a štýl vína? Ako sa starať o ne, aby vydržali čo najdlhšie?

Otázok ako aj odpovedí môže byť veľa. Jedno pravidlo však funguje vždy: Ani najlepšie poháre na víno nezachránia nízku kvalitu vín...


Ručne fúkané poháre predstavujú najvyššiu kvalitu aj z pohľadu originality a funkčnosti.

 

História pohárov na víno je spojená rovnomerne s históriou výroby skla. Dnes existujú poznatky z Egypta  o umení výroby skla staré 6000 rokov. Podobne ako Egypťania aj Feničania získavali zručnosti o výrobe sklenených nádob. 

Objavte poháre a karafy Riedel v našom eshope.

Trochu z histórie a výroby pohárov

Sprvu to boli okrasné nádoby. Na pitie sa používali hlinené, kameninové, drevené či dokonca kovové nádoby. O pohároch na víno sa dá hovoriť v súvislosti s Benátčanmi ako majstrami sklárskeho umenia. Dokonca v 13. storočí vykázali fúkačov skla zo strachu pred požiarmi na ostrov Murano. V modernej dobe najviac ovplyvnili vývoj pohárov na víno českí sklári. Najmä rodina Riedel, ktorá sa po 2 sv. vojne nútene vysťahovala do Rakúska. Je potešiteľné, že aj na Slovensku máme výrobcu zaujímavých pohárov na víno. Tradícia sklárskej výroby u nás je veľmi bohatá, žiaľ záujem o toto remeslo postupne upadá.

Výroba skla na produkciu pohárov sa v podstate nemení už 4000 rokov. Základnou receptúrou je zmes kremičitého piesku, vápenca a oxidov alkalických kovov. Tie sa tavia pri teplote 1000°C. Zloženie skla naznačuje ambície výrobcu. Najlacnejší a samozrejme najhorší variant je sodo - draselné sklo, ktorého životnosť je najkratšia. Navyše jeho čírosť nie je ideálna a časom sa zanesie povlakom. Tieto „sklá“ sú väčšinou v sortimente v obchodoch s potravinami či nábytkom. Druhou a najlepšou variantou skla je kryštál s dvoma verziami. Olovnatý kryštál je náročný na výrobu a jeho využitie je aj v ozdobnom priemysle.

Kryštál s pridaným olovom je sklo krehké a v najkvalitnejšej verzii  je ultra číry. Má veľmi jemný a priesvitný povrch a vysoký index lomu. Bezolovnatý kryštál je sklo tvrdšie a je vhodný na najviac namáhané časti, liberálnejšiu manipuláciu či umývanie. Olovo sa môže nahrádzať  zmesou oxidu titanu a oxidu zirkonu. Z hľadiska výroby sú to strojovo vyrábané kalichy, ktoré v dnešnej dobe dosahujú pri najlepších producentoch vysokú kvalitu. Ručne fúkané kalichy predstavujú najvyššiu kvalitu aj z pohľadu originality a funkčnosti. K nim samozrejme patria aj ručne vyrábané karafy. V odborných publikáciách sa uvádza, že píšťala na fúkanie skla sa v podstate nezmenila 2000 rokov.

 

Základy pre výber pohárov

Výber kalichov do reštaurácie predpokladá správny aj vhodný výber. Oproti degustácii, kde stačí správny kalich, sú reštauračné zvyklosti, podmienky a charakter jedla priamo úmerné aj s vhodnou (teda aj správnou) alternatívou v rámci skla. Požiadavky pre zodpovedný výber pohárov na víno do gastronómie sa dá zhrnúť do nasledujúcich bodov:

1.    Mali by byť vyrobené bez ozdôb či reklamných označení. Akékoľvek logo (nie len na skle) je v modernej gastronómii veľkým faux pas. 
2.    Musia byť vyrobené z číreho skla. Kvôli správnemu posúdeniu vína je ideálom číre sklo, ktoré neskresľuje vzhľad vína. Brúsené sklo je pomôckou v televíznych seriáloch ružových príbehov. Číre sklo umožňuje naplno posúdiť vzhľad vína s jeho odleskami, ktoré sú v rámci niektorých štýlov veľmi dôležité. 
3.    Vyhýbať sa hrubému sklu. Snahou najlepších majstrov sklárov či značiek je produkcia najjemnejšieho skla. Dôvodom je jeho tepelná vodivosť a samozrejme vzhľad. Kalichy z hrubého skla podstatným spôsobom znižujú senzorickú kvalitu vín.
4.    Mali by mať stopku. Kalich s vínom sa drží za stopku, aby sa víno nezahrievalo. Pozerať sa na víno cez prsty nie je určite zážitkom. Vzhľad kalichu bez odtlačkov či zvyškov jedla má tiež svoje čaro...
5.    Ich objem je dostatočný a tvar funkčný. Na správne posúdenie vína treba čas a priestor. Dostatočný objem neznamená, že čím väčší tým lepší. Vhodný tvar kalichov dokonale reflektuje štýl a charakter vína. Objem kalicha, jeho tvar a priemer by mali vytvárať harmonický celok v prospech vína, nie naopak. Univerzálny pohár neexistuje. Tak isto ako odpoveď na otázku: Ktoré víno je najlepšie?

 

Poháre na biele a šumivé víno

V praxi to funguje veľakrát inak. Investície prevádzky do inventáru bývajú na Slovensku najčastejšie podceňovanou položkou. Kvalita kalichov musí zohľadňovať ambície podniku. Samozrejme nikto neočakáva na Téryho chate najdrahšie dostupné sklo. Na druhej strane je neprípustné, aby reštaurácia s minimálne 50 položkami vo vínnom lístku používala dva – tri druhy kalichov. 

Šumivé víno by sme mali podávať v kalichoch úzkeho, vysokého tulipánu, ktorým familiárne hovoríme flauty. Ich tvar spĺňa predpoklad nerušeného pozorovania stúpajúcich bubliniek. Zároveň sa ich veľa zmestí na tácku.

Avšak pri najlepších šumivých vínach vyrobených klasickou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši či prestížnych a vyzretých vínach sa tvar pohára na šumivé víno približuje kalichom na biele. Ten umožňuje prístup vzduchu na otvorenie jemných nuáns.

Biele vína nalievame do kalichov v tvare tulipána. Ľahšie a mladšie vína do menšieho a bohatšie, zrelé do väčšieho a vyššieho. Tulipánový tvar môže byť aj v tomto prípade s jemnou hranou v tele, ktorá pomáha po zakrúžení k uvoľňovaniu aróm. Vína s hlbším aromatickým prejavom z vyzrievania v dubových sudoch (taktiež vína fermentované so šupkami tzv. Orange) do širšieho kalicha v tvare zrezaného balóna. Tieto poháre pracujú s dostatočným objemom vzdušného kyslíka na nadýchnutie. 

Aké poháre na ružové a červené víno

Ružové vína sú samostatnou a plnohodnotnou kategóriou. Ich prejav zdôrazňuje jemný ovocný charakter s kompaktnou aciditou a osviežujúcou dochuťou. V niektorých prípadoch aj so zvyškovým cukrom. Kalichy pre Rosé sprístupňujú svojim tvarom a veľkosťou práve emocionálny aspekt prvého a často krát najdôležitejšieho kontaktu s vínom. Alternatívne sa môžu použiť aj kalichy na biele víno. 

Červené vína vyžadujú individuálny prístup k chápaniu a podobne ako pri bielych vínach aj k degustácii. Najmä za predpokladu, že sa podávajú k jedlu. Samostatne pitie vína po večeri doma (ako je na Slovensku zvykom) nemusí predstavovať to isté ako servis identického vína k jedlu. Prečo? V reštaurácii ma someliér len pár minút na to, aby citlivo pripravil víno ku konzumácii.

Do hry v tomto prípade vstupuje okrem jedla, ktoré ovplyvňuje vnímanie vín aj dekantácia a samotná teplota. Doma je to podstatne jednoduchšie. Spoločenský a naopak pohodový akcent má tiež svoj efekt. Na jednoduchšie a ovocnejšie ladené vína stačí menší tulipán s dobrou kontrolou teploty so zachovaním primárnych tónov. Na vína Burgundského štýlu kalich v tvare balóna s koncentráciou zemitých a balzamických tónov terciárneho prejavu.  Pre robustné a mohutné vína s korenisto ovocným výrazom, ktoré vyzrievali v nových dubových sudoch väčšie kalichy v tvare predĺženého tulipána. 

Prírodne sladké a fortifikované vína najlepšie vystihujú menšie kalichy na stopke v tvare tulipána s užším priemerom umožňujúcim vychutnať atraktívne tóny sušeného ovocia a medu. Vzhľadom na vysoký zvyškový cukor, malý objem pri nalievaní alebo alkohol po fortifikácii je podstatné nezohrievať zbytočne víno v dlani a zachovať sviežosť. 

Dekantácia je základ

Ďalšou podstatnou časťou servisu vín je dekantácia, čiže preliatie vína do sklenenej karafy za účelom oddelenia usadenín alebo predýchania vín. Každé víno vo fľaši môže inak chutiť a to dokonca aj z rovnakého ročníka, vinohradu, odrody aj výrobcu. Procesy vyzrievania vín začínajú od momentu jeho plnenia do fliaš, transportu a neskôr uloženia.

Podmienky na jeho skladovanie výrazným spôsobom ovplyvňujú senzorickú kvalitu vín. V ideálnom prípade sa každé víno môže dožiť vysokého veku, otázkou je či je človek schopný ho pochopiť. Z toho vyplýva, že dekantácia nemusí pomôcť všetkým vínam, ktoré mali ambíciu vyzrievať či získať vysoké hodnotenie. Dokonca môže niektorým vínam s krehkým a nežným výrazom poškodiť.

Preto existujú dekantačné nádoby v rôznych tvaroch a zloženia, ktoré vychádzajú zo spomínaných zásad a princípov. Jedinými fungujúcimi prioritami sú udržiavať správnu teplotu pri všetkých dekantovaných vínach ako aj čistotu karáf.

 

Čistenie pohárov

Starostlivosť  a zaobchádzanie so sklom v reštauráciach je dôležitým predpokladom správneho a vhodného servisu vín aj destilátov. V prípade kalichov na víno sa používajú moderné umývacie linky, ktoré dokážu pomerne šetrne umyť sklo.

Dôležitým parametrom je tvrdosť vody a čistiaci prostriedok. Ich úpravou sa dá predĺžiť životnosť skla o viac než polovicu. Existujú prípravky pri ktorých takmer odpadá „obľúbené“ pulírovanie. Na trhu sú dokonca utierky so špeciálnym povrchom, ktoré skracujú čas pri utieraní a tým pádom aj riziko najčastejšieho poškodenia pohárov. Moderné kalichy aj z kryštálu sa dnes môžu bezpečne čistiť v umývačkách.

Povlak z dekantačnej nádoby sa dá oddeliť mechanicky – špeciálnymi guľôčkami (Riedel) alebo roztokom z vínneho octu a morskej soli vo vlažnej vode. Žiadnym kalichom neprospievajú extrémy, teda príliš studená alebo horúca voda. Podobne aj nevyliate zvyšky vína, ktoré sa na skle prejavujú ako niekoľko dni nevyčistené zuby. Kalichy sa skladujú v suchej a vetranej miestnosti uložené na čistej textilnej podložke stopkou nadol. Opačne časom zapáchajú.

 

Sklárske umenie firmy Riedel

V súčasnosti patrí produkcia značky Riedel k vrcholom ľudského kumštu  a umenia vôbec. Pre mnohých someliérov (vrátane autora článku) patria k nevyhnutnej súčasti pochopenia vína ako takého. Firma s viac než 250 ročnou tradíciou výroby priniesla množstvo inovácii.

Niektoré jej kalichy sa stali referenciou pre daný štýl či odrodu. Kalich Burgundy Grand Cru pochádza z roku 1958 a doposiaľ neexistuje pre túto odrodu nič lepšie. Bordeaux Grand Cru vznikol o tri roky neskôr. Je neuveriteľné ako sa tieto kalichy dokázali časom prispôsobiť klimatickým či enologickým zmenám v prejave vín. A to v nezmenenom tvare a objeme! Jedinečnosť pohárov Riedel spočíva v procese výroby a zručnosti sklárov.

Filozofiou je zachovať charakter vín s unikátnou schopnosťou prenášať jemné detaily, ktoré prispievajú k dokonalej degustácii. Firma spolupracuje s najlepšími vinárstvami a someliérmi sveta pri vývoji nových tvarov a rozmerov. A nie len to, stávajú sa vkusným artefaktom či dekoráciou v interiéri.  Jeden známy vinár sa raz vyjadril, že potrebuje kalichy Riedel, aby vedel či robí všetko tak, ako má.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.