offerBox
1

ONLINE degustácia RIZLINGOV

offerImage

Pripojte sa 13.3. na online degustáciu.

Čítať viac
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Nová ONLINE degustácia Rizlingov. Pozrieť degustáciu.

Destiláty a liehoviny Cognac (37)

Filter
Druh
Značka
Objem
Krajina
Balenie
Cena

Koňak- kráľ destilátov

Koňak môže pochádzať len a len z Francúzka a to len z oblasti Cognac, kde je jedinečná kriedovitá pôda, z ktorej sa tvorí tento najvznešenejší destilát. Preto sa hovorí „každý koňak môže byť aj brandy, ale žiadne brandy nemôže byť koňakom.“ Koňak môže pochádzať len a len z Francúzka a to len z oblasti Cognac, kde je jedinečná kriedovitá pôda, z ktorej sa tvorí… Čítať viac

Francúzsko

ABK6

Cognac Honey Liqueur 35%
likér 0,7l
ABK6 Cognac Honey Liqueur 35% 0,7L, liker
2990 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac VSOP 40 %
koňak 0,7l
ABK6 Cognac VSOP 40 % 0,7L, cognac, DB
4990 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Hennessy

V.S. 40%
koňak 0,7l
Hennessy V.S. 40% 0,7L, cognac, DB
3048 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac VS Pure Single 40%
koňak 0,7l
ABK6 Cognac VS Pure Single 40% 0,7L, cognac, DB
3690 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac VSOP s 2 pohármi 40%
koňak 0,7l
ABK6 Cognac VSOP s 2 pohármi 40% 0,7L, cognac, DB
5690 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac Reserve Artist Collection 40%
koňak 0,7l
ABK6 Cognac Reserve Artist Collection 40% 0,7L, cognac, DB
6449 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac XO Family Cellar 40%
koňak 0,7l
ABK6 Cognac XO Family Cellar 40% 0,7L, cognac, DB
9999 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Martell

VS Fine cognac 40%
koňak 0,7l
Martell VS Fine cognac 40% 0,7L, cognac
2465 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac Honey Liqueur 35%
likér 0,05l
ABK6 Cognac Honey Liqueur 35% 0,05L, liker
660 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac XO Renaissance 40%
koňak 0,7l
ABK6 Cognac XO Renaissance 40% 0,7L, cognac, DB
13900 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Louis Royer

Cognac XO 40%
koňak 0,7l
Louis Royer Cognac XO 40% 0,7L, cognac, DB
15995 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Martell

XO 40%
koňak 0,7l
Martell XO 40% 0,7L, cognac, DB
16644 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Leyrat

Cognac XO ELITE 40%
koňak 0,7l
Leyrat Cognac XO ELITE 40% 0,7L, cognac, DB
14900 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac VSOP 40%
koňak 0,2l
ABK6 Cognac VSOP 40% 0,2L, cognac
1450 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Leyrat

Cognac 1971 43%
koňak 0,7l
Leyrat Cognac 1971 43% 0,7L, cognac, DB
24500 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Leyrat

Cognac VS Fine 40%
koňak 0,7l
Leyrat Cognac VS Fine 40% 0,7L, cognac, DB
3990 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Reviseur

Cognac VSOP 40%
koňak 0,7l
Reviseur Cognac VSOP 40% 0,7L, cognac, DB
4790 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Leyrat

Cognac VSOP Premium 40%
koňak 0,7l
Leyrat Cognac VSOP Premium 40% 0,7L, cognac, DB
4774 € / ks
Na sklade
Francúzsko

Louis Royer

Cognac VS 40%
koňak 0,7l
Louis Royer Cognac VS 40% 0,7L, cognac, DB
3290 € / ks
Na sklade
Francúzsko

ABK6

Cognac Reserve Artist Collection 40%
koňak 0,7l
ABK6 Cognac Reserve Artist Collection 40% 0,7L, cognac, DB
6449 € / ks
Na sklade
Strana 1/2

Koňak- kráľ destilátov

História koňaku siaha už do III. storočia, kedy rímsky cisár Marcus Aurelius Probus udelil galskému ľudu zákonom  slobodu vo vlastníctve viníc a výrobe vína. So vzrastajúcou popularitou vína v XI. storočí rástol dopyt v odľahlých krajinách a aby víno netrpelo prepravou,  začalo sa pristupovať k úprave vína jednorazovou destiláciou.


Takto ochránené „víno“ dostalo názov – brandewijn (ohnivé víno), ktoré neskôr viedlo k oficiálnemu názvu vínneho destilátu brandy. V XII. storočí obchodníci s vínom skúšali dvojitú destiláciu vína. Spôsob dvojitej destilácie bol pôvodne podložený nižšími nákladmi na prepravu, pretože z destilácie vzišlo menšie množstvo a to znamenalo viac priestoru na lodiach.

Po rokoch výroby a transportu brandewijn zistili, že chuť nápoja bola veľmi pozitívne ovplyvnená uskladnením v dubových sudoch. V XVII. storočí vznikli obchodné domy, ktoré predávali „eau-de-vie“ do severnej Európy, zrodili sa svetoznáme značky a v roku 1817 bola zadaná prvá klasifikácia V.O.P. (Very Old Pale) a V.S.O.P. (Very Superior Old Pale).

V roku 1909 bolo šesť oblastí vo francúzskom regióne Cognac definovaných zákonom a chránených značkou. Samotná oblasť Cognac pozostáva zo šiestich regiónov nazývaných „Crus“ alebo „terroir“.

Rozdiel medzi brandy a koňakom nie je len v názve, ale aj v zákone podľa asociácie Bureau National Interprofessionel de Cognac (BNIC) založenej v roku 1946. Podľa jej nariadení musí koňak vyzrievať minimálne 30 mesiacov vo francúzskom dubovom sude, ktorý pochádza predovšetkým z lesných oblastí Limousin a Tronçais v strednom Francúzsku.

Musí prejsť dvojitou destiláciou v tradičných medených zariadeniach. Výrobcovia môžu destilovať len medzi 1. novembrom a 31. marcom a to po zbere úrody hrozna, ktoré vyrastalo v jedinečnej kriedovitej pôde v oblasti Cognac, z konkrétnych odrôd bieleho hrozna z Charente.

Proces výroby koňaku sa začína lisovaním bieleho hrozna Ugni Blanc, Colombard a Folle Blanche, pričom 10 % môže pochádzať z iných, zákonom stanovených odrôd na získanie hroznovej šťavy, po ktorej nasleduje niekoľkodňová fermentácia. Výsledné víno je veľmi kyslé s nízkym obsahom alkoholu (cca 8 – 11 %).

Nasleduje destilácia koňaku, ktorú možno vykonať len v medenej „alambic charentais“, tzv. banke, ktorá sa v tejto oblasti stále používa už 400 rokov. Destilácia prebieha v dvoch destilačných cykloch. Počas prvej destilácie dosiahneme približne 30 % obsah alkoholu. V druhej destilácii, inak nazývanej „la bonnechauffe“, destilát obsahuje okolo 60 –80 % alkoholu. Z tejto destilácie vychádzajú tri zložky. Hlava, srdce a chvost. Kým hlava a chvost sú nežiaduce v konečnom produkte, spomínané „srdce“ je krištáľovo čistým, tekutým „eau-de-vie“ (voda života).

Vydestilované eau-de-vie získava na svojej výnimočnosti práve vyzrievaním v dubových sudoch z najkvalitnejšieho dreva. Vyzrievanie je nevyhnutné pre pomalý a prirodzený vývoj aróm, avšak, nič nie je zadarmo. Počas vyzrievania sa zo sudov, v ktorých zreje koňak odparuje alkohol a vzniká tzv. „anjelská daň“.

Po uplynutí zákonom danej doby vyzrievania jednotlivých druhov koňakov prichádza na rad master blender, ktorý dozrievajúci destilát riedi špeciálne upravenou vodou na požadovaných 40 %. Následne vytvára z rôzne starých eau-de-vie ten najlepší koňak.

Asociácia BNIC určila nasledovné jednotlivé označenia a ich minimálnu dĺžku vyzrievania:

  • VS – Very Special – najmladší z rodiny, koňak tejto kvality vyzrieva minimálne 2 a pol roka
  • VSOP – Very Special Old Pale – označuje kvalitu koňaku vyzrievaného minimálne 4 roky
  • XO – Extra Old – označuje koňak, kde najmladší vyzrieval minimálne 6 rokov

Dnes je koňak jedným z najdôležitejších exportných výrobkov Francúzska – až 98 % vyrobeného koňaku sa vyváža.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.