Vína k jedlám
Odísť z témyHuby a víno
Huby sú skvelým spoločníkom mnohých vín a existuje veľa smerov, ktorým sa môžete vydať. Tu platí obvyklá rada pre párovanie vína a jedla. Premýšľajte buď nad zladenými alebo kontrastnými chuťami a textúrami a nad harmóniou intenzity pokrmu a vína.
Inšpirujte sa výberom vín od someliérky, tipy na párovanie vína a jedál s hubami nájdete na blogu.
Vína na husacie a kačacie hody
Príchod jesene je spojený na Slovensku s tradíciou husacích a kačacích hodov. Najmä v okolí Slovenského Grobu ponúkajú reštaurácie zaujímavé menu z husacieho alebo kačacieho mäsa rôznych variácií. Od najklasickejšej kombinácie pečenej husi so zemiakovými lokšami a kapustou, cez husí alebo kačací vývar, foie gras, či plnených lokší na slano alebo sladko, až po moderné úpravy v zážitkových reštauráciách.
Ponúkame Vám výber vín, ktorý vás môže inšpirovať a prispieť…
Čítať viac >
Víno a čokoláda
Ponúkame vám výber vína, ktoré sú ideálne na párovanie s čokoládou. Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Hovorí sa, že víno a čokoláda sú ideálne afrodiziakum. Ochutnajte toto zaujímavé sladké spojenie.
Podrobnosti o tom, aké víno k akej čokoláde nájdete v našom článku - blog o víne a čokoláde.
Čítať viac >
Víno a divina
V prípade, že podávame mäso z jeleňa, srnca, daniela, zajaca alebo diviaka, snažíme sa k ním vybrať rustikálne červené víno s dobrou štruktúrou a „atletickým“ telom. Ideálnou voľbou pre zverinu je Valpolicella z Veneta.
Ak je divina sprevádzaná výraznou omáčkou, musíme k nej prispôsobiť i výber vína. K ovocnej omáčke ako šípková alebo slivková, je výborný Shiraz z Austrálie alebo Tannat z Uruguaja. Diviak na zelenine si rozumie najlepšie k …
Čítať viac >
Víno a jahňacie, teľacie mäso
Jahňacie a teľacie mäso dokresľujeme jemnejším a hladkým vínom. Pravý viedenský rezeň so zemiakovým šalátom sa servíruje s nemeckým alebo rakúskym suchým vínom z odrody Riesling alebo Grüner Veltliner. Pečenej jahňacej kotlete s pohankou si môžeme vybrať víno biele, ružové ale i červené.
Z bielych vyskúšajte suchý Pinot Grigio z Alto Adige, korenistý Tramín z Alsaska, ružové z juhu Francúzska z oblasti Languedoc Roussillon alebo Provence. Z …
Čítať viac >
Víno a hovädzie mäso
Podľa spôsobu prípravy a kvality hovädzieho mäsa vyberáme najvhodnejšie vína. Roastbeef teplý alebo studený je najlepší k telnatému bielemu vínu…
Čítať viac >
Víno a bravčové mäso
K pomaly pečenému mladému prasiatku so zemiakovou kašou je perfektným spoločníkom klasické Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch.…
Čítať viac >
Víno a hydina
Na Slovensku patrí hydina k najobľúbenejšiemu druhu mäsa. Je ľahko stráviteľná, menej kalorická a cenovo dostupná. Kuracie a morčacie mäso upravené…
Čítať viac >