offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ako chutia vína z Francúzska

Ako chutia vína z Francúzska

Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.


Oblasti ako Burgundsko, Bordeaux alebo Champagne sú známe nielen odborníkom, ale aj mnohým laikom, a ich víno je zdrojom bohatej európskej kultúry, ktorá v spojení s gastronómiou predstavuje inšpiráciu pre mnohé krajiny aj mimo nášho kontinentu.

Ako teda chutí Francúzsko?

Hoci víno sa vyskytovalo takmer v každej stredomorskej krajine, práve Francúzi ho ako prví začali strihať a šľachtiť a práve to premenilo divoko rastúci vinič na výkonného producenta čoraz kvalitnejšieho hrozna.

V stredoveku sa výroby vína ujala cirkev a na rozdiel od sedliakov či obchodníkov, práve mnísi mali dostatok času, prostriedkov a motivácie na to, aby sa venovali výrobe čoraz lepšieho vína. Nečudo, že ich víno bolo v danej dobe považované za najlepšie na svete.

Krajina však neprodukuje len známe červené víno z Bordeaux či zlatisté bublinky z oblasti Champagne. Snáď v každom kúte Francúzska sa dajú nájsť jedinečné vína s osobitým prejavom, ktoré vytvárajú pestrofarebný obraz na vínnej mape sveta. My vám dnes predstavíme tie najdôležitejšie.

Víno, turizmus a gastronómia

Languedoc patrí medzi najdynamickejšie regióny Francúzska. Oblasť s bohatou pôdnou rôznorodosťou a takmer bezproblémové klimatické podmienky prináša rok čo rok nové objavy. Languedoc-Roussillon je jedným z malého množstva vinohradníckych oblastí sveta s kvalitnými vínami vo všetkých štýloch, od šumivých po fortifikované. Typickým predstaviteľom vína z Languedocu je Gérard Bertrand, ktorý úspešne spája víno s turizmom i gastronómiou. Čoraz častejšie sa presadzuje aj v kolekcii luxusnejších vín.

Svetoznáme Bordeaux

Oblasť Bordeaux na juhovýchode Francúzska patrí medzi najrozsiahlejšie vinohradnícke oblasti. Jej západnú časť ohraničuje Atlantický oceán a Bordeaux tak dlho patril medzi jediný francúzsky región s priamym prístupom k moru, čo vďaka stabilnému vývozu výrazne posilnilo jeho povesť v zahraničí.

Dodnes najprestížnejšia a najznámejšia vinárska oblasť Francúzska si udržiava svoju pozíciu hlavne vďaka svojej produkcii vynikajúceho červeného vína, venuje sa jej až 85 percent regiónu. Dnes sa tu pestujú najmä modré odrody Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, ale aj Sauvignon Blanc. Ak chcete investovať do vína, rozhodne si na to vyberte fľašu či dve práve z Bordeaux. 

V tomto regióne sa preslávila hlavne rodina Dillonovcov, ktorá vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion alebo Quintus. Značka Clarendelle vznikla ako projekt súčasného predstaviteľa rodiny, princa Roberta de Luxembourga, s cieľom ponúknuť víno, ktoré je čiastočne vyzreté a pripravené na pitie bez nutnosti čakať niekoľko rokov.

Podobne funguje aj Mouton Cadet, populárna značka pre cenovo atraktívne vína z oblasti Bordeaux. Momentálne sa z nej ročne predá približne 15 miliónov fliaš. Ktovie, či to jej zakladateľ barón Philippe de Rothschild tušil, keď ju v prvej polovici 20. storočia vytvoril ako reakcia na sériu komplikovaných ročníkov, ktoré sa nemohli predávať ako prvé víno...

Bublinky zo Champagne

Najsevernejšou vinárskou oblasťou Francúzska je zas Champagne, ktorá sa sústredí okolo miest Reims a Epernay. Vďaka jej chladnému podnebiu sa v Champagne pestujú odrody s vyššou aciditou a kriedová pôda regiónu im dodáva výraznú chuť a čistotu. Takéto podmienky nemá žiaden iný región na svete.

Názov regiónu dal meno asi najpopulárnejšiemu vínu z tejto oblasti. Hoci slovo šampanské pozná asi každý, neoznačuje sa ním každé šumivé víno z Francúzska, týmto titulom sa môžu pýšiť len špeciálne pripravené vína z tohto regiónu. Medzi najvyššie hodnotené zmesi patrí Krug; iné populárne značky sú tiež Mumm, Heidsieck, Moët či Bollinger

Na východ od Champagne je dlhá a úzka oblasť menom Alsasko. Uhniezdená v údolí Rýna na východnej strane pohoria Vosges, v Alsasku sa darí najmä ovocným a suchým bielym vínam ako Riesling či Sylvaner. Najlepšie vinohrady v tejto oblasti spadajú pod klasifikáciu Grand Cru. Najznámejší pestovateľ vína z tejto oblasti je rozhodne Olivier Humbrecht, ktorý sa stal prvým Francúzom s titulom Master of Wine. Južne od Alsaska sa nachádza niekoľko drobných regiónov, ktoré sa však od seba výrazne chuťovo odlišujú, patria sem napríklad Jura, Bugey, Savoie či Auvergne, ale aj Beaujolais so svojím Gamay Noir.

Nie kvantita, ale kvalita

Omnoho väčšiu plochu v centre Francúzska zaberá Burgundsko. Jeho srdcom je historické mesto Beaune, známe jesenným predajom vína v historických „hospices“. Regiónu všeobecne dominujú odrody Chardonnay a Pinot Noir. Miestnym vinárstvam však nezáleží na šírke ponuky vín z hľadiska odrôd, ale vinohradov, v Burgundsku je takmer 1500 jednotlivých parciel, ktoré prepožičiavajú vínam ich nezameniteľný charakter.

Dôležitým menom v regióne je Albert Bichot. Hoci vlastní len 100 hektárov vinohradov, väčšina patrí v rámci apelácie k tomu najlepšiemu. Na vrchole je Domaine Long-Depaquit v Chablis s fenomenálnym La Moutonne – Monopole.

Oblasť údolia rieky Loiry je preslávená svojimi bielymi vínami. O tejto vinárskej oblasti, ktorá sa rozkladá na severovýchode krajiny sa hovorí, že nielenže je najkrajšia vo Francúzsku, ale aj na celom svete! Víno sa tu pestuje od Centrálneho masívu až k pobrežiu Atlantiku okolo mesta Nantes.

Záhrada Francúzska, ako sa jej tiež často hovorí, produkuje nielen Sauvignon Blanc z hornej Loiry, ale aj minerálny až strohý Muscadet, či energický a korenistý Cabernet Franc zo Saumur. Zaujímavosťou je, že údolie rieky Loire je po Champange druhým najväčším výrobcom šumivých vín vo Francúzsku. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.