Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Penfolds Grange: Príbeh najlepšieho Syrahu v Austrálii](/www/thumbnails/blog-xs/ggranbge-1440x550_500xf1qmt1729771944.jpg)
Penfolds Grange: Príbeh najlepšieho Syrahu v Austrálii
Nadčasové víno, ktoré stelesňuje austrálsky vinársky odkaz. Od svojich skromných začiatkov až po vzostup ako ikona, bol Penfolds Grange vo svete vín symbolom vášne, oddanosti a inovácie.
TIP: Grange a iné ikonické vína vo výhodnej cene
Grange - najslávnejšie víno v Austrálii
Penfolds Grange, za starých čias známy ako „Grange Hermitage“. Toto víno rozpráva príbeh o triumfe a inováciách, kde sa tradícia stretáva s drzosťou. Každý ročník vína Grange je poetickým odrazom nepredvídateľného tanca prírody.
Keď bol Grange prvýkrát predstavený, Max Schubert dostal tento komentár od uznávaného degustátora: "Schubert, blahoželám ti. Veľmi dobré, suché portské, ktoré si nikto so zdravým rozumom nekúpi - nieto ešte vypije."
V Austrálii sa vína vyrábali na pitie, mladé so zameraním na primárne arómy. Tradícia výroby vín s dostatočnou komplexnosťou pre vývoj tu vôbec nebola.
Max Schubert zažil vyzreté víno na svojej ceste do Európy v Bordeaux a tento zážitok si odniesol domov. Chcel doma v Austrálii vyrábať víno, ktoré by sa v pivnici mohlo vyvíjať rovnako pôsobivým spôsobom.
Penfolds Grange 2015
Hrozno pochádza údolia Barossa, McLaren Vale, Clare Valley a Magill. 98% Shiraz, 2% Cabernet Sauvignon. Víno vyzrievalo strávila 20 mesiacov v 100% novom americkom sude. Ročník 2015 sa blíži k súpereniu s rokom 1986. Ponúka uhladenejší, elegantnejší a prístupnejší štýl.
Penfolds Grange 2017
Iba siedmy Grange, ktorý je výlučne 100% Shiraz. Grange Shiraz bol iba v ročníkoch 1951, 1952, 1963, 1999, 2000, 2011 a teraz 2017. Hrozno pochádza z Barossa Valley (86 %) a McLaren Vale (14 %). Víno vyzrievalo 18 mesiacov v 100% nových amerických sudoch. Prekvapivo prístupné.
Penfolds Grange 2018
Ročník 2018 bol naprieč Južnou Austráliou vynikajúci. Mnohí výrobcovia vyrobili v tomto ročníku jedny zo svojich najlepších vín. 97% Shiraz a 3% Cabernet Sauvignon. Hrozno pochádza zo 69 % Barossa, 18 % McLaren Vale a zvyšok z Clare Valley. Víno zrelo 18 mesiacov v 100% nových amerických sudoch. Bude to jeden z najlepších ročníkov Grange. Potenciál 50+.
Hrozno pre prvý ročník Grange 1951 bolo čiastočne vybrané z Magill Estate a z viníc južne od Adelaide. Prvý ročník bol vyrobený v dvoch verziách, aby sa zabezpečil správny smer zrenia. Jeden dozrieval v piatich hogshead 550-litrových amerických sudoch. Druhá verzia dozrievala v neutrálnom sude s objemom 4 550 litrov. Následné ročníky ukázali, že zrenie v sudoch hogshead bolo pre Grange tým správnym riešením. Schubertovi sa tak podarilo vyrobiť víno zo Shirazu podľa európskych predstáv s potenciálom vyvíjať sa viac ako 20 rokov.
Majitelia Penfolds požadovali, aby zastavil výrobu tohto vína pre negatívne prijatie. Schubert si bol svojím projektom si však natoľko istý, že svoju produkciu niekoľko rokov ukrýval v pivnici. Našťastie bol na jeho strane Jeffrey Penfold Hyland. Jeffrey mal vtedy na starosti produkciu v Penfolds a povolil tajnú produkciu. Jeffrey dovolil Maxovi pokračovať vo výrobe Grange v tajnosti v Magill počas troch ročníkov, 1957, 58 a 59. Až keď mal prvý ročník desať rokov, mal kvalitou presvedčiť majiteľov. Grange bol oficiálne znovu uvedený v roku 1960.
Gago: „Grange z ročníkov 52, 53 a 55 zostávajú tromi z najlepších, ktoré boli doteraz vyrobené!“
V roku 1963 predstavil Penfolds na výstave austrálskych vín v Sydney Grange Hermitage z roku 1955. Na výstave Grange získal zlato a tento ročník odvtedy zožal viac ako 50 zlatých medailí. V roku 1977 dokonca získal cenu za najlepšie červené víno na výstave v Melbourne.
Schubert odišiel do dôchodku v roku 1975 a opatrovníctvo Grange odovzdal Donovi Ditterovi. Ditter pracoval v Penfolds od roku 1950. Ditter odišiel do dôchodku v roku 1986. Počas jeho pôsobenia vo funkcii hlavného enológa bolo uvedených na trh niekoľko vysoko uznávaných ročníkov Grange, vrátane ročníkov 1976 a 1986.
John Duval nahradil Dittera v roku 1986 až do rezignácie v roku 2002. V roku 2002 Peter Gago prevzal opatrovníctvo v Penfolds. Počas nasledujúcich rokov Gago dohliadal na množstvo vysoko uznávaných ročníkov Grange, vrátane ročníka 2008.
Fakty o Grange
• Prvý ročník z roku 1951 je považovaný za vysoko zberateľský, pričom jeden sa predal na aukcii v roku 2004 za niečo vyše 50 000 AUD.
• Grange je uvedený v 4. vydaní Langtonovej klasifikácie austrálskych vín na úrovni „Výnimočné“. V najvyššej Langtonovej klasifikácii od roku 1991.
• Penfolds Grange je jediné víno, ktoré je zapísané v zozname South Australian National Trust
• Z pôvodného ročníka z roku 1951 bolo vyrobených iba 1800 fliaš
Vinárstvo Penfolds
Penfolds je pravdepodobne najvýznamnejším a dominantným výrobcom vín v Austrálii. V roku 1844 Dr. Christopher Rawson Penfold a jeho žena Mary založili vinárstvo Penfolds v Južnej Austrálii. Záujem o fortifikované víno bol priamou príčinou toho, že Penfoldovci v roku 1844 vysadili svoje dovezené odrezky viniča v Magill Estate. Dokonca aj dnes je Magill Estate jedným z najdôležitejších miest pre pestovanie hrozna pre špičkové vína Penfold. Magill Estate má takmer 100 hektárov.
Pôvodne tu bol vysadený Rizling a bordeaux odrody Cabernet Sauvignon a Merlot. V posledných rokoch prebehla opätovná výsadba, dnes tu je vysadený iba Shiraz. Toto hrozno sa používa v niektorých ročníkoch pre Grange a v iných ročníkoch sa používa pre Magill Estate Shiraz.
Bol to Max Schubert, vizionár, ktorý skutočne umiestnil Penfolds na mapu. Vyzbrojený odhodlaním a neochvejnou vášňou vytvoril v roku 1951 inauguračný ročník Penfolds Grange. Napriek skorej kritike Schubertova vízia a umenie položili základ pre ikonické víno, ktoré zanechá nezmazateľnú stopu vo svete vína. Dnes vedie Penfolds hlavný enológ Peter Gago, ktorý je len štvrtým držiteľom prestížneho titulu. V posledných rokoch Penfolds rozšíril svoje aktivity ďaleko od svojho kontinentu o projekty v Kalifornii a Champagne.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses