Tequila (6)
Mexiko a tequila sú nerozlučná dvojica- asi existuje len zopár produktov typickejších pre Mexiko, ako tento zábavný destilát. Ochutnajte Mexiko vo fľaši. Mexiko a tequila sú nerozlučná dvojica- asi existuje len zopár produktov typickejších pre Mexiko, ako tento zábavný destilát. Ochutnajte Mexiko… Čítať viac
Tequila
Tequila je geograficky zviazaná s Mexikom a pre jej výrobu a značenie platia prísne pravidlá. Každá fľaša tequily by mala mať označenie NOM (skratka pre Norma Oficial Mexicana), teda ochrannú značku, ktorá zákonne chráni tento destilát pred napodobeninami. Tequila sa môže vyrábať iba v 5 mexických oblastiach - na celom území štátu Jalisco a vo vymedzených oblastiach štátov Tamaulipas, Nayarit, Guanajuato a Michoacán.
Tequila sa destiluje z modrej agávy. Pri výrobe je najťažším krokom práve jej zber- agáva dozrieva 8 až 12 rokov a jej plody vyzerajú ako obrovský ananás. Ten treba rozseknúť na polovicu, variť, rozdrviť a následne pomaly piecť. Až následne sa vylisuje šťava, ktorá sa necháva kvasiť. Po niekoľkodňovej fermentácii vzniká približne 10% alkoholický nápoj, ktorý sa destiluje a výsledkom je tequila s 38-40% alkoholu. Podľa toho, aké množstvo agávy obsahuje a podľa dĺžky dozrievania sa posudzuje a delí na 4 typy. Tequila Blanco nedozrieva, vďaka čomu má čerstvú, ostrú a výraznú chuť agávy. Reposado označuje tequilu, ktorá zrela v dubovom sude 2-12 mesiacov. Añejo označuje tequilu, ktorá zreje od jedného do troch rokov a Extra Anejo viac ako 3 roky.
V Mexiku sa tequila pije čistá- rozhodne sa nepodáva s citrónom a soľou, či pomarančom a škoricou. Týmto rituálom sa zvykne len zakrývať nekvalita a väčšina mexičanov o takomto spôsobe ani nikdy nepočula. V niektorých regiónoch sa zvykne piť so sangritou alebo grenadínou, ktorá sa skladá z rajčinovej šťavy a chilli.