Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Portské víno a malé čokoládové tortičky
Portské víno a malé čokoládové torty sú skvelou kombináciou sladkých chutí. Delikátne portské víno sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčikov. Vychutnajte si s nami lahodné čokoládové tortičky s pohárom portského vína.
Čokoláda a portské víno
Horká čokoláda je najlepšou voľbou pre kombinovanie s portským vínom. Intenzívna, komplexná chuť tmavej čokolády doplní chuť červeného, sladkého portského vína.
Portské víno a čokoláda spolu tvoria nádhernú kombináciu. Čokoládové dezerty sú obzvlášť lahodné, keď sa podávajú s pohárom portského vína.
Príkladom je náš recept na malé čokoládové tortičky, ktoré sú naplnené bohatým čokoládovým krémom medzi 2 vrstvami čokoládovej torty. Keď sa podávajú s pohárom portského vína, určite potešia každého.
Ak hľadáte spôsob, ako ukončiť večeru, potom nehľadajte nič iné ako portské víno a čokoládu. Táto klasická kombinácia určite poteší aj tie najnáročnejšie jazýčky. Takže keď budete nabudúce hľadať špeciálny dezert, vyskúšajte našu lahodnú čokoládovú tortičku spolu s pohárom portského vína, nebudete sklamaní.
Vychutnajte si ho s kalichom značky Riedel červeného portského vína. TIP: Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2010, Graham's L.B.V. Port 2018
Prevzaté: Riedel Blog.
Krátke fakty o portskom víne
• Portské víno je fortifikované víno vyrábané v údolí Douro na severovýchode Portugalska
• Vyrába sa zo zmesi viacerých odrôd, predovšetkým Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinto Cāo
• Portské víno je tradične sladké, červené víno, ale vyrábajú sa aj suché, polosuché verzie
• Zvyčajne sa podáva k dezertu, ale dá sa použiť aj do koktailov a varenia ako súčasť omáčok
• Názov „porto“ pochádza z mesta Porto na ústí rieky Douro
Ingrediencie
Na cesto:
• 150 g polevy z tmavej čokolády
• 6 vajec (veľkosť M)
• 150 g masla
• štipka soli
• 125 g práškového cukru
• 125 g hladkej múky
• štipka prášku do pečiva
Na polevu:
• 75 g malín
• 1 lyžica práškového cukru
• 100 g mliečnej čokoládovej glazúry
• 30 ml smotany
Čokoládový krém:
150 g tmavej čokolády, 375 g smotany
Na dekoráciu:
• maliny
• černice
• čučoriedky
• čokoládové tyčinky
Postup
Príprava čokoládového krému:
Tmavú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do misky. Smotanu krátko zohrejte, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Odložte do chladničky aspoň na 12 hodín.
Príprava cesta:
Rúru predhrejte na 150°C. Vo vodnom kúpeli roztopíte polevu z tmavej čokolády. Maslo, soľ a 75 g práškového cukru zmiešate. Vajíčka oddelíte. Pridáte žĺtky k maslovej zmesi spolu s rozpustenou čokoládovou polevou a miešate do hladka. Múku zmiešate s práškom do pečiva a vmiešate do žĺtkovej zmesi. Z bielkov vyšľaháte tuhý sneh, postupne pridávate 50 g práškového cukru. Potom do cesta opatrne vmiešate vyšľahané bielka. Cesto rozotriete na plech a pečiete asi 15 minút. Nechajte ho úplne vychladnúť. Potom pomocou okrúhleho vykrajovača vyrežte 12 malých okrúhlych tortičiek z cesta.
Príprava glazúry:
Maliny roztlačíte s práškovým cukrom a prepasírujete cez sitko. Polevu z mliečnej čokolády so smotanou a malinovou dužinou rozpustíte vo vodnom kúpeli a vymiešate do hladka. Čokoládový krém vyšľaháte dotuha. Každú tortičku potriete malinovou polevou a necháme krátko zaschnúť. Šesť korpusov naplňte čokoládovým krémom a 4-5 bobuľami. Navrch položte ďalší korpus. Vrch tortičiek veľkoryso ozdobte ovocím a čokoládovými tyčinkami.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.