Perfektný spôsob, ako si vychutnať rum s čokoládou, je pripraviť si ústa najprv dúškom rumu, potom ochutnať čokoládu a pokračovať v ochutnávaní rumu. Pokiaľ ide o kombinovanie rumu a čokolády, je dôležité vedieť, že neexistuje žiadna ideálna zhoda. Veľa závisí od typu rumu a jeho geografického pôvodu. Kubánske rumy s jemnými vnemami sú najuniverzálnejšie, pokiaľ ide o kombinovanie s čokoládou. Nemôžete urobiť chybu so 60% alebo 75% tmavej čokolády. TIP: VENCHI Horká čokoláda 75%, Varadero 15ročný rum 38%
Pre rumy z Dominikánskej republiky, ktoré často dozrievajú v sudoch, je kombinácia s gianduiou a mliečnou čokoládou s lieskovými orieškami dokonalá na zvýraznenie ovocných tónov. Ideálne sú teda čokolády cremino a gianduiotto. TIP: Vizcaya Rum Cask Nr. 12 Dark 40%, VENCHI Cremino 1878 Mliečna čokoláda s lieskovými orieškami a biela čokoláda s mandľami
Pre karibské rumy, ktoré majú tendenciu mať sladšie tóny, odporúčame ich spárovať s bielou čokoládou so slaným sušeným ovocím pre kontrastný slaný nádych, alebo s čokoládou plnenou pomarančom alebo kôrou potiahnutou tmavou čokoládou, aby ste si dokonale vychutnali citrusové tóny s týmto typom rumu. TIP: Rum 327, VENCHI Arancia Horká čokoláda s pomarančovou náplňou
Horká čokoláda je najlepšia príloha k odležaným rumom, zatiaľ čo mliečna čokoláda alebo gianduia sú vhodné aj pre mladšie rumy. Vo všeobecnosti platí, že čím je rum starší, tým viac sa musí zvyšovať percento kakaa.
Vo všeobecnosti sa však 60% horká čokoláda ľahko spája so všetkými rumami a mnohými ďalšími destilátmi, pretože je to chuťový prekurzor, ktorý prináša medové tóny.