Vína Cabernet Sauvignon Slovensko Južnoslovenská oblasť (12)
Jedna z najstarších a najkvalitnejších odrôd. Je zdrojom legendárnych vín a príbehov. Na predvedenie svojich kvalít vyžaduje dostatok slnečných dní počas dozrievania. Vyzrievaním v dubových sudoch sa jej senzorické vnemy ešte viac prehlbujú. V našich zemepisných podmienkach vynikne len v najlepších rokoch. Napriek tomu aj zo Slovenska sa dá ochutnať slušný Cabernet, najmä z teplejších ročníkov. Jedna z najstarších a najkvalitnejších odrôd. Je zdrojom legendárnych vín a príbehov. Na predvedenie svojich kvalít vyžaduje dostatok slnečných dní… Čítať viac
Mrva & Stanko
Cabernet Sauvignonvíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Juraj Zápražný
Cabernet Sauvignonvíno červené - suché - r2019 - 0,75l
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je najrozšírenejšou odrodou na svete. Presviedča svojím nezameniteľným charakterom a svojou sýto červenou farbou. Dominuje silná aróma tmavého ovocia, čiernych ríbezlí, ostružín a sliviek. Taktiež moruše, ostružiny, zrelé čerešne a slivky. Okrem toho sú pre Cabernet Sauvignon typické tóny mäty piepornej a eukalyptu, v niektorých vínach môžete rozpoznať aj sladké drievko, tabak či čokoládu. Obvykle má pomerne pevnú tanínovú štruktúru. Dnes sa pestuje takmer vo všetkých vinárskych regiónoch. Jedinou výnimkou sú severnejšie vinárske oblasti, kde hrozno nemôže úplne dozrieť. Aj keď vedci nemôžu so stopercentnou istotou povedať, z ktorej oblasti pochádza, je isté, že Cabernet Sauvignon začal svoj triumfálny pochod v Bordeaux v 19. storočí. Ide o najvýznamnejšiu odrodu v Bordeaux.
Cabernet Sauvignon je ideálnym cuvée partnerom s Merlotom, Cabernet Francom a s Petit Verdotom kedy získava jemnosť. Merlot mu dodáva ovocnú príchuť. Kombinácia Syrah a Cabernet Sauvignon dáva špeciálny „šmrnc“. Výsledkom sú hlboké červené vína, ktoré sú ideálne na vyzrievanie v sudoch.
Cabernet Sauvignon zo Slovenska. Tento vinič je doma po celom svete.
Cabernet Sauvignon sa pestuje takmer vo všetkých vinárskych regiónoch sveta, a napriek rôznym klimatickým podmienkam a pôdam si vždy zachováva svoj nenapodobiteľný charakter. Existujú však rozdiely medzi vínami, ktoré sa pestujú vo veľmi teplých vinárskych oblastiach bohatých na slnko a v regiónoch s chladnejšími regiónmi, ako sú napríklad vína pochádzajúce zo Slovenska. Podmienky sa kvôli globálnemu otepľovaniu na Slovensku zlepšujú. Hrozno dozrieva neskôr a je možné ho zberať až v polovici októbra. Výsledné vína sa vyznačujú tónmi čiernych ríbezlí, grafitu a mletej papriky.
Preferencie Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon sa pestuje vo Francúzsku od roku 1635, najmä v regióne Bordeaux. Toto hrozno miluje stálu klímu v teplých klimatických pásmach bez veľkých výkyvov. Mnohé slovenské plochy sú už príliš ďaleko na sever, takže sa pestuje len vo vybraných oblastiach. Cabernet Sauvignon obľubuje prímorskú klímu, výživné pôdy s veľmi dobrou drenážou. Regióny v Čile, Austrálii, Južnej Afrike, Novom Zélande, Argentíne a Kalifornii ponúkajú ideálne podmienky.
Mladý a vyzretý
Mladé vína Cabernet Sauvignon sa hodia k vyzretým syrom, grilovaným úpravám mäsa a tapas. Zrelý Cabernet Sauvignon ideálne dopĺňa chuť pečených a grilovaných jedál a všetky tmavé druhy mäsa vrátane exotických pochúťok, ako je bizón a pštros. Intenzívne syry a huby, najmä hľuzovky a pikantné vegetariánske jedlá.