Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Aký je obsah alkoholu vo víne?
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Stručne povedané, ľahké, svieže vína majú často nižší obsah alkoholu, bohaté a opulentné vína mávajú vyšší obsah alkoholu. Obsah alkoholu nie je ukazovateľom kvality. Odráža najčastejšie proces výroby vína.
Faktory ovplyvňujúce obsah alkoholu vo víne
1. Zrelosť hrozna a cukornatosť pri zbere
Obsah cukru v hrozne pri zbere priamo ovplyvňuje konečný obsah alkoholu vo víne. Hrozno z teplejších vinohradníckych oblastí býva zrelšie a často s vyšším obsahom alkoholu, ako napríklad z Čile alebo Austrálie.
Naopak, hrozno z chladnejších vinohradníckych oblastí, ako je Nemecko alebo severné Francúzsko, Morava alebo Slovensko máva viac kyselín a teda vína s nižším obsahom alkoholu. Fenomén zmeny klímy tento rozdiel čoraz častejšie vyrovnáva.
2. Čas zberu a výroba vína
Najdôležitejšiu úlohu zohráva čas zberu. Nedozreté hrozno môže mať nižší objem alkoholu, ale s chýbajúcou harmóniou. Prezreté hrozno naopak viac alkoholu, ale s mdlým až likérovým prejavom.
Pri optimálnom zbere sa úroveň alkoholu dá ovplyvniť aj procesom vinifikácie:
• Dĺžka fermentácie: Dlhšia fermentácia umožňuje kvasinkám spotrebovať viac cukru, čím sa zvyšuje obsah alkoholu.
• Kvasinky: Rôzne kmene kvasiniek majú rôzne úrovne tolerancie voči alkoholu, čo ovplyvňuje konečný obsah alkoholu vo víne.
• V niektorých krajinách môžu vinári v zlom ročníku pridávať cukor do muštu (nekvasenej hroznovej šťavy), aby zvýšili obsah alkoholu vo vínach. Je to preto, že víno s nedostatkom alkoholu sa môže zdať riedke alebo mu môže chýbať štruktúra. Úpravou obsahu alkoholu pomocou chaptalizácie môžu vinári dosiahnuť lepšiu harmóniu.
• Fortifikáciou, čiže dodatočným pridaním destilátu sa upravuje objem alkoholu z závislosti od apelácie. Portské, Sherry, Madeira a pod.
• Predčasné ukončenie fermentácie: Niektorí výrobcovia vína zastavia proces fermentácie, aby víno malo vyšší zvyškový cukor a nižší alkohol. Suché vína môžu mať vyšší obsah alkoholu v dôsledku úplného prekvasenia, zatiaľ čo sladké vína si zachovávajú zvyškový cukor, čo môže udržať obsah alkoholu nižší.
• Objem alkoholu sa môže naopak znižovať odalkoholizovaním, kde sa víno technologicky objem alkoholu upravuje smerom nadol. Súvisí to najmä z narastajúcimi zmenami pri konzumácii vína a životného štýlu.
3. Štýl a kategória vína
Typ vína alebo jeho kategória, ktoré spĺňa nároky na minimálny alebo maximálny objem alkoholu v závislosti podľa apelácie (chránené zemepisné označenie alebo označenie pôvodu vína).
Štýl vína Obsah alkoholu %obj.
Šumivé vína 5.5–12.5 %
Ľahké biele vína 8–13 %
Plnšie biele vína 13.5–14.5 %
Ružové vína 11,5–13.5 %
Ľahké červené vína 11,5–13,5 %
Plnšie červené vína 14–15+ %
Fortifikované vína 16–20 %
Ľahké biele vína ako Sauvignon Blanc, Silvánske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky alebo Veltlínske zelené mávajú 12 – 13 % obj. Plnšie štýly bielych suchých vín, ako napríklad Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Tramín červený sa môžu mať od 13,5 % do 14,5 % obj. alkoholu, čím poskytujú bohatší a komplexnejší profil.
Ľahké červené vína ako napríklad Svätovavrinecké, Frankovka modrá a Pinot Noir majú od 11 % do 13 % obj. alkoholu a poskytujú jemný chuťový profil. Plnšie červené vína ako Merlot a Cabernet Sauvignon môžu dosiahnuť obsah alkoholu od 13,5 % do 15 % a viac. Fortifikované portské vína a sherry majú i 20 % obj. alkoholu vďaka pridaného alkoholu.
Na etikete musí byť podľa zákona uvedený obsah alkoholu. Právne normy povoľujú malé rozdiely v označovaní obsahu alkoholu inak v EÚ a mimo nej.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





