Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Zápisky z MasterClass Bruale
Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."
Gruzínsko a Bruale
Gruzínsko ako vinohradnícka oblasť ponúka rozmanitosť. Každý región s vlastnými špecifickými klimatickými a pôdnymi podmienkami a odrodami prispievajú k bohatej gruzínskej vinárskej kultúre. Kakheti je epicentrom gruzínskeho vinohradníctva a vinárstva. Je preslávený svojimi autochtónnymi odrodami, najmä Saperavi, Rkatsiteli alebo Mtsvane.
Názov vinárstva Bruale vznikol spojením dvoch mien majiteľov Bruna Giroud a Alexa Motserelia. Hlavnou činnosťou je pestovanie lieskových orechov a pistácii. Pre výrobu vín sa rozhodli neskôr, pretože na pozemkoch sa nachádzali staré pôvodné vinohrady. Tie sa rozhodli obnoviť. Postavili nové priestory pre výrobu vín a kúpili amfory.

Na 7 hektárov vinohradov udržiavaných v ekologickom režime pestujú odrody Rkatsiteli, Mtsvane, Saperavi a tiež pôvodné gruzínske odrody viniča. Vinice sa nachádzajú v nadmorskej výške 450 m nad morom. Pôdy sú prevažne aluviálne. Podnebie je ovplyvnené blízkosťou rieky Alazani. Typické sú mierne zimy a dlhé teplé letá. Vinárstvo má svojho winemakera Zaza Mamulashvili, ktorý predtým pracoval vo viacerých gruzínskych vinárstvach.
Qvevri
„Pri výrobe vín v qvevri je veľmi dôležitá zrelosť hrozna a strapiny,“ hovorí Juraj Kukučka, majiteľ spoločnosti, ktorá distribuuje vína Bruale na Slovensku. Somelier Rasťo Šuták ho dopĺňa: „Hrozno spolu so strapinou sa rozdrví a po 6. mesiacov sa víno prečerpá buď do fliaš, do druhej amfory alebo do dubových sudov.“
Qvevri sú ílovito hlinité nádoby s objemom 800 až 3500l, menšie sa používajú k fermentácii a väčšie k vyzrievaniu. Sú zakopané v zemi a uzatvorené počas fermentácie. Po šiestich mesiacoch sa amfora otvorí za prítomnosti 3 ľudí podľa tradície, majiteľ vinárstva, jeho syn a rodinný príslušník. Pred fľašovaním sa víno číri.
Kisi a Libertes
Kisi, pôvodná gruzínska biela odroda, ktorá sa pestuje prevažne v regióne Kakheti. Fermentácia hrozna spolu so strapinou prebehla v amfore. Následne časť vína zrela v dubových sudoch a časť v druhej amfore ďalších šesť mesiacov. Ročník 2023 ponúka ľahší a svieži štýl vína, typickejší pre Imereti s prirodzeným hroznovým charakterom. Skvele doplní pokrmy z rýb, hydiny alebo teľaciny.
Vína v rade Libertes vznikajú spojením tradičnej výroby vína v qvevri s dôrazom na svoj pôvod, bez dodatočného vyzrievania v dubových sudoch. Ročník 2023 je cuvée odrôd Mtsvane a Rkatsiteli a ročník 2022 je 100% Rkatsiteli. Mladšia je jemná s vôňou letných zrelých jabĺk, ktorú dopĺňajú biele kvety. V chuti prirodzené, svieže s príjemnou kyselinkou. Na rozdiel od 2022, ktorá je komplexná, pôsobí plnšie s kvetinovo medovým charakterom. Tento ročník je bližšie ku klasickému štýlu gruzínskych vín. Víno: Bruale Rkatsiteli classic, Libertes 2022
.jpg)
Rkatsiteli
Rkatsiteli, jedna z najstarších odrôd na svete, zohráva kľúčovú úlohu v gruzínskom vinárskom priemysle a prispieva k širokej škále vín vrátane brandy. V rámci degustácie sme mali možnosť porovnať si dva ročníky 2022 a 2017 vína Rkatsiteli Qvevri. Víno vyrobené klasickou metódou 6. mesiacov víno fermentovalo v amfore a následne 6. mesiacov v dubových sudoch. Víno zaujme výraznou jantárovou farbou. Ročník 2022 je veľmi mladý s výraznou štruktúrou trieslovín. Ročník 2017 pôsobí dospelo s elegantnou štruktúrou. Pomaly sa otvára v tónoch pomarančovej kôry, čierneho čaju s náznakom údeného dymu. Neskôr sa objavia bylinky ako tymián a medovka i pražené mandle. Víno má niekoľko vrstiev, stále potenciál. Víno: Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2022, Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017
Tavankara alebo „čistá hlava“ je najkvalitnejšia časť vína, ktorá sa nachádza v hornej 1/3 amfory. Ochutnať tento štýl gruzínskeho vína je zážitkom, pretože je ho veľmi málo. Unikátna textúra vína Rkatsiteli so zamatovými trieslovinami. Kompaktné, stredne plné s prirodzeným hroznovým prejavom. Dlhé a harmonické.


Tri ročníky Saperavi
Saperavi, modrá odroda, ktorá má významné miesto nielen v Gruzínsku. Pochádza z východného regiónu Kakheti. Všestrannosť tejto odrody je evidentná v kompatibilite so širokou škálou pokrmov, od rýb až po grilované mäso a divinu.
Po selekcii hrozno kvasí spoločne so strapinou 2 mesiace v amforách. Pred fľašovaním sa stočí na tri mesiace do dubových sudov na jemné odkalenie. Fľašuje sa bez filtrácie. Degustácia začína najstarším ročníkom 2017. Pôsobí osviežujúco a prirodzene. Dotyk čerešňového kompótu, byliniek a klinčekov. Stredne plná, kôstkovo ovocná chuť disponuje sviežou kyselinkou a živosťou trieslovín. Ročník 2020 už teraz pôsobí veľmi elegantne až sofistikovane. Okrem kôstkového ovocia sa vo vôni objavuje čierna ríbezľa a jemná zemitosť. Chuť je koncentrovaná, odrodovo čistá s dobrou zrelosťou. Charakter vína podčiarkne svieža, hroznová kyselinka a herbálny záver. Ročník 2023 zľahka nadväzuje na predchádzajúci ročník avšak s jemne termickým prejavom. Bohatá ovocná vôňa zrelých višní, čiernych ríbezlí a sliviek s dotykom byliniek a korenia. V chuti stredne plné s dobrou koncentráciou a príjemnou živou kyselinkou. Elegantná štruktúra trieslovín. Stále na začiatku svojej cesty.
V októbri bude MasterClass venovaný dvom odrodám Cabernet Franc a Malbec z vinárstva Rutini.


Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


