Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
5 ikonických novozélandských jedál a ich párovanie s vínom Villa Maria
Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.
1. Fish & Chips s panko strúhankou
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Sauvignon Blanc
Jedno z najikonickejších novozélandských jedál – fish & chips – dostáva moderný nádych vďaka panko strúhanke s bylinkami. Rybie filé (najlepšie treska, hoki alebo iná biela ryba) sa obalí v múke, vajíčku a bylinkovej strúhanke panko a vypráža sa do zlatista. Hranolky môžete pripraviť klasicky vo fritéze alebo v rúre na spôsob „oven chips“ s kvapkou olivového oleja.
Výsledkom je chrumkavé a svieže jedlo, ktoré sa krásne spája s vínom s citrusovými tónmi a typickou kyselinkou Sauvignon Blanc z Marlborough. Víno jedlu dodá ľahkosť a sviežosť, ktoré vyvážia jemnú mastnotu ryby.
2. Pečené jahňacie na nedeľu
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Pinot Noir
Jahňacie mäso je pýchou novozélandských pastvín. Najčastejšie sa pripravuje rack of lamb – jahňacie kotlety vcelku, ktoré sa krátko opečú na panvici a potom pečú v rúre. Pred pečením ich môžete obaliť v zmesi byliniek, cesnaku a strúhanky, čo dodá jemnému mäsu chrumkavý povrch. Mäso sa podáva ružové, aby zostalo šťavnaté a krehké.
K takto pripravenému jedlu sa dokonale hodí Pinot Noir s jemnými tanínmi, chuťou červeného bobuľového ovocia a typickými bylinnými tónmi, ktoré akoby kopírovali príchuť čerstvých byliniek na mäse. Nedeľný obed, ktorý je elegantný a pritom jednoduchý.
3. Mini pavlovove tortičky s krémom z marakuje
Odporúčané víno: Villa Maria Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc
Pavlova torta je dezert, ktorý má Nový Zéland a Austrália v srdci – bielková torta s chrumkavým povrchom a mäkkým, penovým stredom. V mini verzii sa pripravujú menšie porcie, ktoré sú ideálne na servírovanie na oslavy či sviatky. Bielky sa vyšľahajú s cukrom do tuhého snehu, pridá sa trochu octu a kukuričného škrobu, aby sa vytvorila správna štruktúra. Po upečení sa korpusy ozdobia krémom z marakuje (pasírovaná dužina s maslom, cukrom a žĺtkami) a čerstvým ovocím.
Tento ľahký dezert si žiada svieže víno, ktoré odráža chuť tropického ovocia. Sauvignon Blanc z údolia Wairau je plný aróm marakuje, citrusov a kvetov – spojenie, ktoré je doslova oslavou leta na tanieri aj v pohári.
4. Mušľové placky s citrónovým aioli
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Riesling
Morské plody sú pre Nový Zéland typické a mušle patria medzi obľúbené suroviny. Mušľové fritters sa pripravujú tak, že nasekané mušle sa zmiešajú s vajíčkami, múkou, bylinkami a trochou mlieka, aby vzniklo husté cesto. To sa lyžicou dávkuje na rozpálenú panvicu a opečie do zlatistej farby. Podávajú sa s domácim aioli, ochuteným citrónovou šťavou, ktoré dodá sviežosť a krémovosť.
Jemná mineralita a citrusová sviežosť Rieslingu z Marlborough podporia jemnú chuť mušlí a zároveň osviežia celé jedlo. Je to neformálne, letné jedlo, ktoré vám pripomenie vôňu mora.
5. Grilovaný steak s chimichurri omáčkou
Odporúčané víno: Villa Maria Cabernet Merlot
Keď sa rozvonia gril, steak je jasnou voľbou. Silný hovädzí rib-eye alebo sirloin sa krátko opečie na prudkom ohni, aby získal karamelizovanú kôrku, no vo vnútri zostal šťavnatý. Omáčka chimichurri, pochádzajúca z Argentíny, sa pripravuje z petržlenu, cesnaku, čili, olivového oleja a červeného vína – výrazná, bylinkovo-pikantná chuť, ktorá skvele dopĺňa mäso. K takémuto jedlu patrí plnšie červené víno.
Blend Cabernet Merlot z Nového Zélandu má výrazné ovocné tóny, pevnú štruktúru a taníny, ktoré zjemnia bohatú chuť steaku. Výsledkom je harmonické spojenie s charakterom, ktoré pozdvihne každé grilovanie.
Novozélandská kuchyňa je jednoduchá, čerstvá a postavená na kvalite surovín. V spojení s vínami Villa Maria vytvára jedinečný gastronomický zážitok, ktorý si môžete dopriať aj doma. Stačí si vybrať recept, otvoriť správnu fľašu a preniesť sa aspoň na chvíľu na opačný koniec sveta.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.







