offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

(Ne) konvenčné vína s pridanou hodnotou

(Ne) konvenčné vína s pridanou hodnotou

Doba, kedy ľudia vyhľadávali len krištáľovo čisté vína v reduktívnom štýle síce stále pretrváva, avšak niektorí hľadajú viac prirodzené vína. Vína, ktoré sú vyrábané ako kedysi, keď ešte neexistovali technologické vymoženosti ako odstredivky alebo cross flow.

Sú to vína, ktoré sú vyrobené zo zdravého hrozna bez väčších zásahov. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach alebo sudoch, kde vína i zrejú. Často sú nečírené a nefiltrované. Vína tradičné, ktoré reflektujú svoj pôvod.


Rodinné vinárstvo Kasnyik sídli v Strekove. Filozofiou vinárstva je vyrábať prírodné vína bez použitia rôznych pomocných látok. Hrozno zberajú z 9 ha vlastných vinohradov v katastri obce Strekov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Sú členmi zoskupenia Autentista Slovakia, ktoré združuje podobne orientované vinárstva. Ich nekonvenčnými vínami sú vína s označením Orange – Tramín, Rizling vlašský, Rizling a Veltlín. Ako už samotný názov napovedá, ide o tzv. oranžové vína, ktoré boli vyrobené bez použitia komerčných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok. Všetko samozrejme začína už vo vinohrade, ktorý rodí zdravé hrozno. Vína vznikajú spontánnou fermentáciou spolu so šupkami a následne vyzrievajú 12 mesiacov na sedimente v dubových sudoch. Nečírené a nefiltrované. 

Víno od Francúza Papillon je mladé, slovensko-francúzske vinárstvo, ktoré sa nachádza v dedinke Devičie. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo. Výroba vín je sústredená priamo v areáli vinárstva. Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie, bobule hrozna sa lisujú pomaly. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach. Okrem tichých vín vyrábajú i radu Bublinky, ktoré sa vyrábajú metódou pétillant naturel. To znamená, že víno sa nafľaškuje počas spontánnej prvej fermentácie.

Potom sa odstrelia kaly a víno je hotové. Na rozdiel od Pét-Nat vín, ktoré sú väčšinou zakalené, pretože sediment ostáva vo fľaši, ich Bublinky sú takmer číre. David Papillon má jasnú predstavu o svojich vínach. Postupne vysádzajú vlastné vinohrady, aby mohli mať vlastné hrozno. 

Rodinné vinárstvo Le Puy je zjav sám o sebe. Buď si ich vína zamilujete a pri slávnostnej príležitosti si otvoríte fľašu vína alebo ostanú pre vás nepochopené. Rodina Amoreau rozvíja biodynamický prístup postavený na základe myšlienok Rodolfa Steinera. Sírenie obmedzili už v 19. storočí a selektívne kvasinky nepoužívajú vôbec.

Napríklad ich ružové víno Rose-Marie sa vyrába metódou "la saignée". Vinifikuje 8 mesiacov v dubových sudoch a fľašuje sa bez filtrácie a SO2. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš. Nefiltrované. Naturálne ružové alebo ľahké červené víno, ktoré dokáže vyzrievať dekádu. Vlastne každé ich víno je unikát.

„V budúcnosti budú dve cesty, ako robiť víno,“ zhrnul Jean Pierre Amoreau z Le Puy. „Budú ešte výraznejšie vyprofilované ako dnes. Jedna úplne technologická, plná inovácií ako roboty, drony či umelá inteligencia. Druhá bude stavať na symbióze, ako to robíme dnes my, ale s ešte hlbším prístupom k veci. Iste, máme lepší prístroj na analýzu vína, ako mal môj otec. To je ale periférna technológia. Víno bude predovšetkým musieť byť viac a viac prírodné a v stále väčšej harmónii s nami.“ Čítajte ďalej na blogu: Le Puy „Alternatívne Bordeaux v burgundskom štýle“

Gruzínsko sa považuje za  kolísku vín. Prvé vína vznikali v hlinených amforách a k tomuto štýlu výroby sa pomaly vracajú nielen domáci vinári. Vinárstvo Bruale sídli v najlepšom regióne Kvareli v oblasti Kakheti a vyrába vína výlučne podľa tradícii v Qvevri. Od 2019 sú vinohrady certifikované ako ekologické a polovica je v režime organic s výhľadom mať všetky vinohrady v tomto režime. Na 7 hektárov viníc pestujú odrody Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi a Saperavi a tiež pôvodné gruzínske odrody viniča. Víno Rkatsiteli Qvevri je oranžové alebo správnejšie jantárové víno vyrábané "Kakheti" spôsobom v hlinených amforách - Qvevri. Po selekcii hrozno kvasí spoločne so strapinou 6 mesiacov v amforách. Pred fľašovaním sa stočí do sudov na jemné odkalenie. Fľašuje sa bez filtrácie. 

Vína z Moravy

V posledných rokoch u našich susedov na Morave vzniklo niekoľko mladých vinárstiev, ktoré vyrábajú prírodné vína. Rodinné vinárstvo Špalek z Nového Šaldorfu okrem klasických bio vín vytvorili radu Edelspitz.

Víno Pigeage je cuvée odrôd Gewürztraminer a Pinot Gris, ktoré kvasilo spontánne a vyzrievalo na jemných kaloch v dubových sudoch. V rade Edelspitz vyrábajú aj Veltlínske zelené. Vyrába sa tradične, bez zásahov. Vyzdvihuje autentický charakter vín z Nového Šaldorfu-Sedlešovic, ku ktorému sa viaže aj jeho nemecký názov Edelspitz.
 

Na tradičnú Frankovku, aká sa pila kedysi, odkazuje víno Karmazín z rodinného vinárstva Jan Stávek. Názov Karmazín označuje starý názov odrody Frankovka modrá v tejto oblasti. Hrozno pochádza z Velkopavlovickej podoblasti z Modrých hôr. Rustikálny a klasický prejav vína vychádza z jeho tradičnej výroby. Víno vyzrieva 18. mesiacov v starých dubových sudoch. 

Vinárstvo Ximénez-Spínola hospodári  na 16 ha vinohradov v organickom režime. Pestujú len odrodu PX, ktorá sa pomaly vytráca z oblasti. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Unikátnym je suché PX – Fermentación Lenta. Ide o veľmi zriedkavé suché biele víno z odrody Pedro Ximénez. Pomalú fermentáciu zabezpečuje pridávanie 30 litrov nového vína do už prekvaseného v 300l sudoch. V roku 2016 s k nim po prvý krát pridal jeden sud s vrstvou flóru na povrchu.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.