Tempranillo (15)
Tempranillo je pôvodom Španielska odroda, veľmi rozšírená v regiónoch Ribera del Duero a Rioja. Vína z nej charakterovo pripomínajú Cabernet, sú robustné na taníny a ich vôňa je výrazne ovocná. Tempranillo je pôvodom Španielska odroda, veľmi rozšírená v regiónoch Ribera del Duero a Rioja. Vína z nej charakterovo pripomínajú Cabernet, sú… Čítať viac
Bodegas Felix Callejo
Flores de Callejovíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Prats & Symington
Prazo de Roriz Dourovíno červené - suché - r2019 - 0,75l
Bodegas Ayuso
Estola Gran Reservavíno červené - suché - r2016 - 0,75l
Tempranillo
Temprano (španielsky zavčas) už vo svojom názve označuje jednu z najdôležitejších vlastností tejto dôležitej odrody. Tempranillo, v Portugalsku Tinta Roriz, dozrieva skoro, je drsná, plná, ovocný, má dobrú tanínovú štruktúru a miernu aciditu. V oblasti Rioja a Ribera del Duero sa produkujú jedny z najvýraznejších červených vín na svete. Tempranillo dozrieva niekoľko rokov klasicky vo veľkých drevených sudoch.
Rioja označenie kvality
Gran Reserva - 2 roky zreje v dubovom sude, 3 roky vo fľaši
Reserva - 1 rok zreje v dubovom sude, 2 roky vo fľaši
Crianza - 1 rok zreje v dubovom sude, 1 rok vo fľaši
Plná chuť po krátkom období zrenia
V Španielsku je najproduktívnejším odrodou Tempranillo. Pojem "temprano" sa vzťahuje na relatívne krátku dobu zrenia odrody viniča. Pestuje sa špeciálne na severe, najmä v Rioje (31 000 hektárov). Ďalšie veľké oblasti sú v Baskicku, Navarre, Kastílii, Katalánsku Penedès a Valdepeñas.
Chuťový profil a štýl
Mladé Tempranilo má arómu malín, lesných plodov, čerešní a sliviek. Sila nie je v nezameniteľnej vôni ako pri klasike ako Cabernet. Čaro spočíva v tom, že sa štýl vína mnohokrát mení v spôsobe, akým je Tempranillo vyrobené. Vo vinárskej oblasti Rioja sa Tempranillo kupážuje s malými dávkami odrôd Garnacha Tinta, Graciano, Mazuelo alebo bielym vínom Viura. Použitie sudov z amerického duba vedie k výraznej chuti s vôňou vanilky a kokosu. Ribera del Duero sa opiera o ovocie, čokoládu a vanilku. V podstate má však Tempranillo tú výhodu, že je živé i svieže. Vyzreté môže mať balzamické tóny a taníny sa stávajú zamatovými a okrúhlymi.
Aby Tempranillo získalo svoju eleganciu a charakter, potrebuje klímu, dostatočné teplo aj slnko. Tieto klimatické podmienky sú ideálne vo vysokých nadmorských výškach Ribera del Duero a Rioja.
Vína z odrody Tempranillo majú výrazný ovocný charakter. Elegantne mäkké víno prichádzajúce priamo na trh zo Španielska je zvyčajne pripravené na pitie, ale dobré ročníky môžu po nákupe ešte dlho dozrievať. Typické sú slivky, čerešne, sušené ovocie, tabak, koža, čokoláda a korenie. Klasické Tempranillo z oblasti Rioja má podiel odrody až 90 percent. Vína sú najlepšie sprevádzané divinou, hovädzím a bravčovým mäsom.