Tiché víno (1195)
Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade fortifikované. Tiché víno nie je teda ani perlivé, ani šumivé. Tiché vína neobsahujú oxid uhličitý, ktorý musia mať vína šumivé alebo perlivé. Počas kvasenia sa kvasinky živia cukrom a premieňajú ho na alkohol, vedľajším produktom tohto procesu je oxid uhličitý. Ak sa nechá oxid uhličitý uniknúť, víno sa označuje ako tiché. Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade… Čítať viac
Tenuta San Guido
Bolgheri Sassicaiavíno červené - suché - r2016 - 3l
Bordeaux Château Mouton Rothschild
víno červené - suché - r2009 - 0,75lTenuta San Guido
Bolgheri Sassicaiavíno červené - suché - r2020 - 1,5l
Bordeaux Château Haut-Brion
víno červené - suché - r1998 - 0,75lCaliterra
Cenit Vertical r.2x2005/2x2007/2x2009 - balenie obsahuje 6fliašvíno červené - suché - 4,5l
Bordeaux Château Haut-Brion
víno červené - suché - r1999 - 0,75lPenfolds
BIN 707 Cabernet Sauvignonvíno červené - suché - r2018 - 0,75l
Penfolds
BIN 707 Cabernet Sauvignonvíno červené - suché - r2019 - 0,75l
Le Puy
Retour des îles BIOvíno červené - suché - r2016 - 0,75l
Tenuta San Guido
Bolgheri Sassicaiavíno červené - suché - r2017 - 0,75l
Tenuta San Guido
Bolgheri Sassicaiavíno červené - suché - r2018 - 0,75l
Tenuta San Guido
Bolgheri Sassicaiavíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Albert Bichot Domaine du Clos Frantin
Echezeaux Grand Cru, BIOvíno červené - suché - r2018 - 0,75l
Albert Bichot
Clos de la Roche Grand Cruvíno červené - suché - r2017 - 0,75l
Nichta
Signature Cuvée 25 Jeroboamakostné víno červené - suché - r2018 - 5l
Kanonkop
Pinotage Black Labelvíno červené - suché - r2017 - 0,75l
Guado al Tasso
Bolgheri Superiorevíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Guado al Tasso
Bolgheri Superiorevíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Villa Maria The Gravels Ngakirikiri
víno červené - suché - r2013 - 0,75lDidier Dagueneau
Les Jardins de Babylone Juranconvíno biele - sladké - r2011 - 0,5l
Louis Latour
Meursault-Blagny Châteaude Blagnyvíno biele - suché - r2020 - 0,75l
Villa Maria The Gravels Ngakirikiri
víno červené - suché - r2018 - 0,75lVilla Maria The Gravels Ngakirikiri
víno červené - suché - r2018 - 0,75lBodegas Felix Callejo
Callejovíno červené - suché - r2016 - 0,75l
Villa Maria The Gravels Ngakirikiri
víno červené - suché - r2019 - 0,75lDomaine Chanson
Beaune Clos des Féves Premier Cruvíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Louis Latour
"Beaune Clos Du Roivíno červené - suché - r2018 - 0,75l
Château du Cedre
Le Cédre, Cahors, BIOvíno červené - suché - r2019 - 1,5l
Domaine Chanson
Beaune Clos des Féves Premier Cruvíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Prats & Symington
Chryseia Dourovíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Penfolds
BIN 407 Cabernet Sauvignonvíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Penfolds
BIN 407 Cabernet Sauvignonvíno červené - suché - r2018 - 0,75l
Penfolds
BIN 407 Cabernet Sauvignonvíno červené - suché - r2017 - 0,75l
Zillinger
RADIKAL Grüner Veltliner BIOvíno biele - suché - r2021 - 0,75l
Penfolds
BIN 389 Cabernet Shirazvíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Tiché víno
Je tiché víno skutočne tiché?
Tiché vína môžu mať vo fľaši nejaké bublinky, ale zvyčajne ich nie je dostatok na ovplyvnenie chuti alebo charakteru vína. Tieto bublinky môžu byť prítomné alebo videné okolo okraja alebo dna kalichu, keď sa víno nalieva, ale nemôžu byť rozpoznané pri degustácii. Môžu sa vyskytnúť aj počas prepravy, vtedy je najlepšie fľašu otvoriť a pred pitím nechať víno upokojiť.
Ale aj tiché vína majú v sebe nepatrný podiel oxidu uhličitého, zvlášť mladé. Po ukončenej fermentácii, prípadne filtrácii nejaké tie stopy oxidu uhličitého zostanú a práve vďaka tomu sú tieto vína svieže. U skutočne mladých vín, najmä ak neboli školené, sa na stenách pohára objavujú guličky oxidu uhličitého, ktorý potom z vína vyprchá.
Nežiadúce bublinky.
Niekedy sa môže stať, že otvoríme fľašu vína (tichého) a začne perliť, z fľaše uniká oxid uhličitý. Ak takéto víno nalejeme do pohára, objaví sa perlenie. V tomto prípade ide o problém a víno môžeme reklamovať. Z nejakého dôvodu, a tých môže byť veľa, začalo víno vo fľaši samovoľne prekvášať. Pokiaľ ho ochutnáme, cítime príchuť kvasiniek a na dne fľaše sa obvykle nachádzajú stopy kalu. Na vine je v tomto prípade zvyškový cukor, ktorý sa ďalším kvasením začal meniť na alkohol a oxid uhličitý.