Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Ste snob pri výbere vín?
Snobizmus môže mať mnoho podôb. Ste príliš horlivý hosť, ktorý neustále prerušuje someliéra v reštaurácii alebo ako hosť vo vinárstve ste sa v degustačnej miestnosti chválili vínom, ktoré ste pili pred týždňom? Spoznávate sa? Čítajte nižšie a dozviete sa, či náhodou nie ste „vínny“ snob.
1. Príliš zvedavý hosť v reštaurácii
Pýtať sa someliéra počas večere: „Čo je na tomto víne zaujímavé?“ alebo zisťovanie stupeň zrelosti hrozna pri zbere, môže pochádzať zo zvedavosti, alebo z potreby dokázať, že sa vyznáte? Autentické otázky sú dobré, ale nemali by byť unavujúce pre someliera, v reštaurácii nie ste jediný hosť.
2. Posmievate sa cene vína bez toho, aby ste brali do úvahy prácu, ktorá za ňou stojí
Vyhlásenie, že víno je nadhodnotené len na základe jeho ceny, je ignorantské. Do ceny vstupuje veľa faktorov vrátane výnosov, celkovej produkcie a nákladov. Malí, nezávislí výrobcovia vín často čelia iným nákladom v dôsledku napríklad ekológie, čo je pre mnohých profesionálov vo víne o to väčší dôvod, prečo ich podporovať.
3. Objednáte si najdrahšie víno v ponuke, pretože je „najlepšie“
Rovnako snobské je, že vysoká cena je konečným ukazovateľom kvality. V každom prípade si objednajte drahú fľašu, ak poznáte výrobcu alebo región a myslíte si, že to stojí za to. Neriaďte sa však len cenou. Vo všeobecnosti, keď sú ľudia snobmi vína, zážitok je skôr o vnímanej prestíži vína a nie o skutočnej úrovni kvality. Len preto, že ide o veľmi slávnu značku, nemusí to nutne znamenať, že je najlepšia.
4. Spochybňujete kombinácie someliera
Všetci máme svoj názor na kombinácie jedla a vína, ale v prostredí reštaurácie so šéfkuchárom spolupracuje práve somelier, nie vy. Rovnako je prešľapom ukázať, že na jedálnom lístku sú kačacie prsia a povedať kuchárovi, čo by sa malo podávať vedľa. Vychutnajte si jedlo tak ako je servírované a s tým, čo nalievajú.
5. Opravujete vinára, someliera
Všetci robíme chyby. Možno sa vinár nesprávne vyjadril o svojom víne alebo someliér neúmyselne pochybil. Upozorňovať ich na ich chyby, najmä pred ostatnými hosťami, je neslušné. „‚Vínni snobi‘ často dávajú ľudí dole; majú krehké ego a tendenciu prenášať svoju neistotu na ostatných.
6. Ovoniavate korok a potom pokračujte v posudzovaní vína
Zatiaľ čo vôňa korku vám môže povedať rôzne podrobnosti o víne, jeho použitie ako ukazovateľa kvality je ľubovoľné. Korok môže cítiť trochu zatuchnutý, ale víno by mohlo byť dobré. Na druhej strane, korok môže voňať dobre, ale víno môže mať chybu. Predstavte si korkovú zátku v reštaurácii ako jednoduchý rituál, nie ako výzvu na hodnotenie toho, čo bolo práve otvorené. Jediný spôsob, ako skutočne rozpoznať kvalitu vína, je ochutnať ho.
7. Fľašu vína posielate hneď späť len preto, že sa vám nepáči
Vybrať si fľašu bez toho, aby ste vedeli čokoľvek o výrobcovi alebo regióne, môže byť nepochybne riskantné. Objednávanie vína však nie je ako výber zmrzliny, neexistujú žiadne neobmedzené a bezplatné vzorky. Najextrémnejším príkladom je hosť, ktorý poslal späť päť veľmi drahých fliaš vína, nie preto, že by boli chybné, ale len z osobných preferencii. Vo všeobecnosti, ak sa chystáte odmietnuť víno v reštaurácii, nie je to preto, že by vám toto konkrétne víno nechutilo, ale preto, že víno má vadu.
Zdroj: WE
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.



