UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Varené víno - jeho benefity a správna príprava

Varené víno - jeho benefity a správna príprava

Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod. 

Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420. 


Varené víno je alkoholický nápoj, ktorý sa zvyčajne vyrába z vína spolu s rôznymi koreninami a ovocím. Zvyčajne sa podáva na vianočných trhoch v Európe, predovšetkým v Nemecku, Rakúsku, v Čechách aj na Slovensku. Taktiež v severských krajinách a východnom Francúzsku. Existujú jej nealkoholické verzie. Varené víno s prímesou vodky nájdete na poľských vianočných trhoch.

V Nemecku a Rakúsku sa varené víno nazýva Glühwein. Vin Chaud je francúzska verzia vareného vína, ktoré je zvyčajne ochutené pomarančovou kôrou, medom a škoricou. V Nórsku sa to volá gløgg, v dánčine sa to volá gløgg, zatiaľ čo vo fínčine je to glögi a vo švédčine je to glögg. Horúci nápoj sa zvyčajne vyrába z čiernych ríbezlí alebo hroznovej šťavy, zázvoru, klinčeky a škorice.

Recepty

Varené víno sa často podáva v malých (200 ml) porcelánových alebo sklenených hrnčekoch s plátkom pomaranča s klinčekmi. Podľa týchto jednoduchých receptov vykúzlime nádych zimnej mágie vo svojej vlastnej kuchyni. Tajomstvom je správny pomer a kombinácia vína, škoricových tyčiniek, cukru, ovocia a korenín.

Varené červené víno

•    2 fľaše červeného vína
•    570 ml vody
•    Šťava z 2 citrónov
•    140 g cukru
•    6 klinčekov
•    2 tyčinky škorice
•    2 pomaranče 
•    Pomaranč na ozdobu

Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Nakrájame 2 pomaranče na kúsky a pridáme do vína. Pred podávaním vyberieme klinček a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Ozdobíme plátkom pomaranča. Víno: Reya Vicomté D ´Aumelas 2022Bodegas Ayuso Castillo De Benizar Tempranillo 2022

Varené biele víno

•    2 fľaše bieleho vína
•    570 ml vody
•    140 g cukru
•    zázvor
•    2 tyčinky škorice
•    limetka

Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Pred podávaním vyberieme zázvor a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Ozdobíme plátkom limetky. Víno: Ostrožovič Furmint 2021Table Mountain Sauvignon Blanc 2022

Varené ružové víno

•    2 fľaše ružového vína
•    570 ml vody
•    140 g cukru
•    2 tyčinky škorice
•    6 klinčekov
•    maliny alebo čučoriedky

Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Pred podávaním vyberieme klinčeky a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Môžeme pridať maliny alebo čučoriedky na ozdobu. Víno: Reya Elementa Frankovka modrá rosé 2021Bodegas Ayuso Castillo De Benizar Cabernet Sauvignon rosé 2022

Benefity

Varené víno je skutočne plné zdravotných výhod. Okrem faktora pohody, ktorý prináša teplá šálka vareného vína, má nápoj aj množstvo benefitov.
•    Zníženie kardiovaskulárnych ochorení
•    Zníženie osteoporózy
•    Spomalenie starnutia
•    Protizápalový účinok
•    Utišuje bolesť

Niektoré štúdie naznačujú, že červené víno môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, známej príčiny srdcového infarktu a mŕtvice. Červené víno je zdrojom antioxidantov a predpokladá sa, že jeho pitie pomáha zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a eliminovať „zlý“ LDL cholesterol, čím pomáha predchádzať upchávaniu tepien a srdcovým chorobám. Resveratrol v červenom víne má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť pred stratou kostnej hmoty. Predpokladá sa, že resveratrol pomáha omladiť bunky a spomaľuje proces starnutia. Klinčeky majú protizápalové účinky. Esenciálny olej eugenol, ktorý sa nachádza v klinčekoch, má lokálne anestetické a antiseptické vlastnosti, ktoré možno použiť pri liečbe zubných problémov, bolesť zubov. Škorica vo varenom víne má taktiež silný protizápalový účinok, znižuje opuchy a obnovuje normálnu funkciu tkanív. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.