Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Varené víno - jeho benefity a správna príprava
Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod.
Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420.
Varené víno je alkoholický nápoj, ktorý sa zvyčajne vyrába z vína spolu s rôznymi koreninami a ovocím. Zvyčajne sa podáva na vianočných trhoch v Európe, predovšetkým v Nemecku, Rakúsku, v Čechách aj na Slovensku. Taktiež v severských krajinách a východnom Francúzsku. Existujú jej nealkoholické verzie. Varené víno s prímesou vodky nájdete na poľských vianočných trhoch.
V Nemecku a Rakúsku sa varené víno nazýva Glühwein. Vin Chaud je francúzska verzia vareného vína, ktoré je zvyčajne ochutené pomarančovou kôrou, medom a škoricou. V Nórsku sa to volá gløgg, v dánčine sa to volá gløgg, zatiaľ čo vo fínčine je to glögi a vo švédčine je to glögg. Horúci nápoj sa zvyčajne vyrába z čiernych ríbezlí alebo hroznovej šťavy, zázvoru, klinčeky a škorice.

Recepty
Varené víno sa často podáva v malých (200 ml) porcelánových alebo sklenených hrnčekoch s plátkom pomaranča s klinčekmi. Podľa týchto jednoduchých receptov vykúzlime nádych zimnej mágie vo svojej vlastnej kuchyni. Tajomstvom je správny pomer a kombinácia vína, škoricových tyčiniek, cukru, ovocia a korenín.
Varené červené víno
• 2 fľaše červeného vína
• 570 ml vody
• Šťava z 2 citrónov
• 140 g cukru
• 6 klinčekov
• 2 tyčinky škorice
• 2 pomaranče
• Pomaranč na ozdobu
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Nakrájame 2 pomaranče na kúsky a pridáme do vína. Pred podávaním vyberieme klinček a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Ozdobíme plátkom pomaranča. Víno: Reya Vicomté D ´Aumelas 2022, Bodegas Ayuso Castillo De Benizar Tempranillo 2022
Varené biele víno
• 2 fľaše bieleho vína
• 570 ml vody
• 140 g cukru
• zázvor
• 2 tyčinky škorice
• limetka
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Pred podávaním vyberieme zázvor a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Ozdobíme plátkom limetky. Víno: Ostrožovič Furmint 2021, Table Mountain Sauvignon Blanc 2022
Varené ružové víno
• 2 fľaše ružového vína
• 570 ml vody
• 140 g cukru
• 2 tyčinky škorice
• 6 klinčekov
• maliny alebo čučoriedky
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Pred podávaním vyberieme klinčeky a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Môžeme pridať maliny alebo čučoriedky na ozdobu. Víno: Reya Elementa Frankovka modrá rosé 2021, Bodegas Ayuso Castillo De Benizar Cabernet Sauvignon rosé 2022
Benefity
Varené víno je skutočne plné zdravotných výhod. Okrem faktora pohody, ktorý prináša teplá šálka vareného vína, má nápoj aj množstvo benefitov.
• Zníženie kardiovaskulárnych ochorení
• Zníženie osteoporózy
• Spomalenie starnutia
• Protizápalový účinok
• Utišuje bolesť
Niektoré štúdie naznačujú, že červené víno môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, známej príčiny srdcového infarktu a mŕtvice. Červené víno je zdrojom antioxidantov a predpokladá sa, že jeho pitie pomáha zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a eliminovať „zlý“ LDL cholesterol, čím pomáha predchádzať upchávaniu tepien a srdcovým chorobám. Resveratrol v červenom víne má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť pred stratou kostnej hmoty. Predpokladá sa, že resveratrol pomáha omladiť bunky a spomaľuje proces starnutia. Klinčeky majú protizápalové účinky. Esenciálny olej eugenol, ktorý sa nachádza v klinčekoch, má lokálne anestetické a antiseptické vlastnosti, ktoré možno použiť pri liečbe zubných problémov, bolesť zubov. Škorica vo varenom víne má taktiež silný protizápalový účinok, znižuje opuchy a obnovuje normálnu funkciu tkanív.

Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.


