Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Cono Sur - svetové vína z Čile
Cono Sur Vineyards & Winery je dcérskou spoločnosťou Concha y Toro Winery a tretím najväčším exportérom vín v Čile. Vinárstvo bolo založené v roku 1993 s víziou výroby prémiových a inovatívnych vín, ktoré vyjadrujú ducha Nového sveta. Jeho názov odkazuje na jeho polohu v Južnej Ameriky, nachádza sa v Chimbarongo, v údolí Colchagua. V roku 2015 sa stalo Cono Sur oficiálne víno Tour de France. Značka ConoSur je v top 10 najznámejších značiek vína na svete.
Technológia, kvalita a rešpekt k životnému prostrediu
Vinárstvo sa vyznačuje tromi hlavnými znakmi: kreatívnym využívaním technológií, orientáciou na kvalitu a rešpektom k životnému prostrediu. V roku 1995 ako prvé vinárstvo v Južnej Amerike použili syntetické zátky. V roku 2002 boli prvým čilským vinárstvom, ktoré použilo šróbovacie uzávery pre aromatické, biele vína a neskôr aj pre iné vína.
Cono Sur má vinice v niekoľkých údoliach pozdĺž krajiny: Limarí Valley, Aconcagua Valley, Casablanca Valley, San Antonio Valley, Maipo Valley, Cachapoal Valley, Colchagua Valley, Curicó Valley, Maule Valley a Bío-Bío Valley.
Vinárstvo vlastní 1600 hektárov viníc od údolia Limari po Bio-Bio (21 vinohradov, 19 odrôd).Pre Cono Sur sa trvalo udržateľné poľnohospodárstvo a ekologické hospodárenie viníc stalo spôsobom života vo vinohradoch. Ekologické hospodárenie znamená, že hrozno sa vyrába bez pomoci akýchkoľvek chemických produktov. Vyžadujú pomoc zvierat, hmyzu a samoreguláciu ekosystému. Vinohrady sú pestované s jasným cieľom vytvoriť základ kvality pre vína.
V priebehu rokov zaviedli akčný plán, ktorý zahŕňa prirodzené obhospodarovanie viníc, organickú produkciu, certifikácie ISO a vyrovnávanie emisií CO2 prostredníctvom stavu dodávky CarbonNeutral®. Cono Sur už niekoľko rokov podporuje výrobu biovín v Čile. V roku 2003 vo vinárstve vyrobili svoje prvé víno – Cabernet Sauvignon / Carménère, certifikované BCS Oeko Garantie GMBH Nemecko. V roku 2009 tri odrody, ktoré boli súčasťou sortimentu trvalo udržateľného poľnohospodárstva (Sauvignon blanc, Chardonnay a Pinot Noir), po získaní ekologického certifikátu sa stali súčasťou radu ekologických vín Cono Sur.
Za prvých 5 rokov svojej existencie Cono Sur Wines získalo viac ako 150 medailí a ocenení na najprestížnejších medzinárodných súťažiach. Vína Cono Sur ponúkajú na palube leteckých spoločností Lufthansa, British Airways, KLM, Virgin, American Airlines, Finnair a ďalšie.
Unikátna technológia
Vinárstvo a pivnica Cono Sur, ktoré sa nachádza v Chimbarongo, uprostred údolia Colchagua, sú vybavené špičkovou technológiou. Infraštruktúra vo vinárstve bola navrhnutá tak, aby umožňovala jemnú manipuláciu s hroznom a vínom. Dnes má vinárstvo Cono Sur celkovú kapacitu 12 miliónov litrov v nerezových tankoch s kontrolovanou teplotou. Pivnica pojme až 4 000 drevených sudov. V roku 1999 Cono Sur postavilo prístavbu, špeciálne navrhnutú budovu pre vinifikáciu odrody Pinot Noir, kde sa burgundské vinárske tradície spájajú s poprednou technológiou Nového sveta. Čoskoro postavili ďalšiu pivnicu, ktorá slúži výhradne pre prémiové vína Pinot Noir s kapacitou pre 530 000 litrov.
Inovator
Cono Sur bolo prvým vinárstvom, ktoré vyrobilo a vyviezlo víno odrody Viognier z Čile. A tiež jedno z prvých, ktorý vyrobil Gewürztraminer, plus prvý rizling s označením pôvodu BÃo-BÃo Valley.
Výroba Pinot Noir bola pre Cono Sur najzaujímavejšou výzvou a je to jediná odroda prítomná vo všetkých jeho kategóriách. „Projekt Pinot Noir“ sa začal v roku 1999 s cieľom vyrobiť najlepší Pinot Noir v Čile. Cono Sur vlastní jedny z najstarších viníc s Pinot Noir v Čile. Vinárstvo ako prvé v Čile vyrobilo Premium Pinot Noir a exportovalo ho. Pinot Noir sa vyrába podľa burgundskej tradície s použitím najnovších technológií. Martin Prieur, skúsený enológ, pomohol vybrať najlepší terroir pre Pinot Noir v Čile.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.









