Slovenská vínna noc -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Šieste víno NICHTA zadarmo. Ukázať vína.

Prosecco Frizzante (5)

Prosecco Frizzante je perlivé víno. Prosecco s označením Frizzante má nižší atmosférický tlak pod 2,5 barov a často stojí menej ako Prosecco Spumante, ktoré má od 3,5 do 5 barov atmosféry a tvorí  94% celkovej produkcie Prosecca. Prosecco Spumante sa môže podávať ako aperitív a k lokálnym talianskym pokrmom. Prosecco Frizzante je určené pre každodenné pitie. Prosecco Frizzante je perlivé víno. Prosecco s označením Frizzante má nižší atmosférický tlak pod 2,5 barov a často stojí menej ako Prosecco Spumante… Čítať viac

Filter
Filter
Farba
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Hmotnosť
Objem
Obsah alkoholu
Balenie
Druh
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 2 569 €

Aplikovať filtre

Jemné bublinky Prosecco Frizzante

Prosecco: Kráľ talianskych šumivých vín

Prosecco je známe intenzívnym perlením, príjemnou ovocnou vôňou a sviežou chuťou. Jeho domovom je severotaliansky región Veneto a Friuli Venezia Giulia. Vyrába sa prevažne z odrody Glera. Proces fermentácie prebieha metódou Charmat, to znamená, sekundárna fermentácia prebieha v nerezových tankoch. Do tankov sa prečerpajú vína a pridá sa tirážny likér. Ide o zmes kvasiniek, cukru a vína. Kvasinky konzumujú cukor, prebieha druhotné kvasenie a uvoľňuje sa CO2, ktorý spôsobuje tlak v tanku. Pretože tlak nemá kam ísť, víno sýti oxidom uhličitým.

Prosecco má dve kategórie:

  • Prosecco Spumante – šumivé víno 
  • Prosecco Frizzante – perlivé víno

Prosecco Spumante, ktoré má od 3,5 do 5 barov atmosféry a tvorí 4% celkovej produkcie Prosecca. Do základného vína Glera sa pridávajú kvasinky a cukor, proces prebieha v tlakových nádobách. Prosecco Spumante v nich zostáva najmenej 30 dní. Počas tejto doby prispievajú kvasinky a cukor k tvorbe oxidu uhličitého. Prosecco z tejto výrobnej metódy sa môže nazývať šumivé víno.

Prosecco Frizzante eliminuje pridávanie cukru a kvasiniek. Namiesto toho sa do hotového vína pridáva oxid uhličitý. Výsledkom je perlivé víno. Prosecco Spumante zostane šumivé aj po otvorení fľaše, zatiaľ čo Frizzante rýchlo stráca bublinky. Okrem toho Frizzante bez bližšieho určenia môže byť z 15 percent iných odrôd ako Glera.

Prosecco Frizzante pre každú príležitosť

Prosecco Frizzante je perlivé talianske víno s nižším tlakom, do 2,5 baru atmosféry, čo znamená jemnejšie perlenie. Oproti Proseccu Spumante, Prosecco Frizzante vytvára len malé penenie pri nalievaní a je vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú jemnejšie bublinky, ktoré rýchlejšie odchádzajú.

Aký je teda hlavný rozdiel?

  1. Atmosferický tlak – Prosecco Spumante má atmosferický tlak viac ako 3,5 barov , Prosecco Frizzante do 2,5 baru atmosféry.
  2. Intenzita perlenia – Prosecco Spumante má intenzívnejšie perlenie, Prosecco Frizzante sa vyznačuje menej intenzívnym perlením.
  3. Spôsob uzavretia fľaše – Prosecco Spumante je uzatvorené korkovou zátkou s agrafou. Prosecco Frizzante má často len šróbovací uzáver alebo korkovú zátku prichytenú špagátom.

Prosecco je mimoriadne obľúbené šumivé víno. Má sviežu chuť a ovocnú vôňu. Je ideálne ako aperitív, hodí sa k sushi, morským plodom, rybám, hydine, rizotu, polente alebo cestovinám. Prečítajte si na našom blogu Proseccco nie je produkt, je to štýl.

Dnes je Prosecco chránené označením pôvodu pre šumivé vína. Na štítku Prosecca musí byť označenie  DOC - Denominazione di Origine Controllata (kontrolované označenie pôvodu) alebo DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita (kontrolované označenie pôvodu a kvalita so zárukou). V Taliansku je DOCG najvyššia úroveň kvality, ktorá je garantovaná v talianskom vinárskom práve. Do roku 2009 sa odroda bieleho hrozna Glera nazývala Prosecco a plnila do fliaš. To bolo zastavené nariadením v roku 2010, takže dnes existujú jasné pravidlá a kvalita Prosecco je opäť zabezpečená.

Ľahké, živé, ovocné, relatívne nižší obsah alkoholu a voľba medzi polosuchým až suchým štýlom robia Prosecco všestranným partnerom k obedu ako aj k slávnostnej večery. Vhodné ako aperitív, ako spoločník k ľahkým dezertom, zmrzlinovým špecialitám a mladým syrom. Najmä pokrmom z talianskej kuchyne dokáže Prosecco optimálne vyvážiť.

Hrozno odrody Glera patrí medzi neskoršie dozrievajúce odrody. Má vysoký obsah prirodzených kyselín a dodáva Proseccu nezameniteľnú citrusovú chuť. Typické sú aj ovocné tóny jabĺk, broskýň a lieskových orechov.

Aký je rozdiel medzi Prosecom a šumivým vínom?

Proseco je označenie pôvodu, ktoré sa vzťahuje na talianske biele vína z odrody Glera. Odroda viniča sa musí vyrábať aj v presne vymedzenej produkčnej oblasti.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.