Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Talianske chuťovky -35%. Ukázať vína v akcii.
Už niekoľko rokov sa na Slovensku teší tento nápoj veľkej obľube. Netreba sa čudovať, po príchode na slovenský trh Prosecco vyplnilo dieru na trhu s bublinkami a doplnilo Champagne, ktoré má reputáciu prémiového produktu buržoázie.
Prosecco naučilo časť verejnosti, že sekty nie sú určené iba na silvestrovský prípitok, pripadne k oslave výročia svadby, ale sú nápojom vhodným na každý deň. Okrem Slovenska sa teší obrovskej popularite aj na veľkých svetových trhoch ako sú USA alebo Anglicko.
Objavte Prosecco Terra Serena, Reya alebo Santa Margherita v našom eshope.
Novodobá história sa píše od roku 2009 odkedy je Prosecco DOC názov oblasti sídliacej na severe Talianska, v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, kvalitnejšie apelačné označenie majú DOCG Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene alebo DOCG Asolo.
Vinice tu zväčša produkujú odrodu Glera, ktorá sa do roku 2010 volala Prosecco a musí tvoriť minimálne 85 % základného vína. Okrem odrodovej skladby základného vína má oblasť Prosecco prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa predávať iba v sklených fľašiach, hrozno musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej oblasti.
Zaujímavosťou je, že v histórii sa v oblasti medzi Dolomitmi a Benátkami produkoval sekt tradičnou metódou a až v 19. storočí sa začala používať metóda charmat. Zistenie, že odrode Prosecco vyhovuje oveľa viac, podporuje jej jasnú aromatiku a výrazné ovocnú chuť a k tomu šetrí výrobné náklady a čas. Práve vtedy sa položili základy fenoménu, ktorý dnes dobíja svet.
Fascinujúce je, že aj napriek krátkej histórii si dokázalo Prosecco vybudovať celosvetovú reputáciu, ako zábavné, výrazne ovocné, ľahké svieže víno s jemným zvyškovým cukrom, ktoré je cenovo dostupné. Dnes je produkcia oblasti viac ako 600 miliónov fliaš, ktoré sa produkujú na približne 29 000 hektárov. Z toho je viac ako 500 miliónov fliaš kategórie DOC a iba 100 miliónov v kategórii DOCG.
V Champagne sa vyrobí približne polovica objemu. Aj napriek obrovským objemom dokážu každoročne vypredať celú produkciu. Negatívom tohto faktu je, že keďže je oblasť presne ohraničená a jej produkcia je na maxime vedie to k prirodzenému rastu cien. Veľmi dôležité je preto zorientovať sa v širokej ponuke vín produkujúcich sa v oblasti.
Kvalitatívne je DOC nižšie ako DOCG, je to pre polohu viníc, hektárový výnos, spôsob zberu, ale aj spracovania. DOCG su vinice zvyčajne na strmších svahoch vo vyšších nadmorských výškach, hektárový výnos je spravidla nižší a kvalita hrozna vyššia. Ďalej môžeme naraziť na Prosecco frizzante, ktoré ma nižší tlak CO2 vo fľaši a bublinky sú spravidla väčšie. Spumante je víno s vyšším tlakom okolo 3,5-5 barov, bublinky sú jemnejšie.
Ďalšou kategóriou sú vina s označením vinice alebo statku. Tieto sú spravidla najlepšie, ktoré daný producent vyrába. Určitá časť hrozna sa v najlepších ročníkoch používa na výrobu tzv. Millesimato, čo sú vlastne ročníkové Prosecca. Samostatnú kategóriu tvorí vinica Cartizze. Je to krásny južný svah na ktorom je 106ha vinohradov, ktoré si delilo 160 rôznych majiteľov. Cena za 1 ha vinice sa tu pohybuje okolo 1 milióna Eur.
Známy je ale aj prípad, keď chcel kupujúci zaplatiť za 1ha vinohradu 2,5 milióna Eur, ale majiteľ odmietol. Aj astronomická cena vinice je jedným z dôvodov prečo sú prosecca z Cartizze skoro 3 krát drahšie ako porovnateľné kúsky z DOCG Valdobbiadene.
Ďalej vieme prosecco vyberať na základe zvyškového cukru. Hlavnou kategóriou je Extra Dry, je to víno obsahujúce medzi 12-17g cukru na liter. Práve táto kategória stojí za úspechom Prosecca. Dnes už ale ide do popredia kategória Brut, ktorá je výrazne suchšia, a obsahuje medzi 0-12gr cukru.
Konzorcium výrobcov Prosecca dokonca rokuje o možnosti rozšíriť portfólio o vína ružové, ktoré bude v budúcnosti označovať ako Prosecco. Ak k týmto možnostiam pripočítame stovky výrobcov, ktorí používajú rôzne technológie a hrozno z rôznych polôh a podloží, je pred nami naozaj široká škála produktov nesúcich názov Prosecco, ktoré robia náš každodenný život krajším.
Na WinePlanet.sk nájdete Prosecco svetových značiek:
Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Castello della Sala sa nachádza v Umbrii, kúsok od toskánskych hraníc, asi 18 kilometrov od historického mesta Orvieto. Nádherné stredoveké vinárstvo so 170 ha vinicami, leží na polceste medzi riekou Paglia a Monte Nibbio.
Vinárstvo Špalek získalo túto cenu už v roku 2014, teda presne pred desiatimi rokmi. Špalkovci si ju preberali na jar v roku 2015, vtedy ešte v Národní Galerii v Praze, avšak už aj vtedy za moderovania slávneho Marka Ebena.
Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.