offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Víno k mäsu, zásady správneho výberu

Víno k mäsu, zásady správneho výberu

Správne zvolené víno k menu znamená, že víno aj jedlo musia spolu fungovať v harmónii a vzájomne sa podporiť. Výsledkom je zvýraznenie jemných nuáns jedla aj vína. Pri kombinácii vína s mäsom je v porovnaní so syrom alebo rybou potrebné zvážiť viacero faktorov. Hlavnú úlohu zohráva druh mäsa a spôsob prípravy. Dôležitým prvkom je príloha alebo omáčka. Tie môžu výrazne ovplyvniť výber vín. Ponúkame zopár tipov, podľa ktorých si môžete vybrať víno k mäsu alebo naopak.


Víno a hydina

Na Slovensku patrí hydina k najobľúbenejšiemu druhu mäsa. Je ľahko stráviteľná, menej kalorická a cenovo dostupná.

Kuracie a morčacie mäso upravené dusením je vhodné s ľahšími bielymi vínami ako Veltlínske zelené alebo Rulandské biele. Avšak klasické pečené kuracie mäso sa hodí aj k ľahšiemu červenému ako napríklad Beaujolais alebo Modrý Portugal.

Ak sa rozhodneme pre ázijskú úpravu hydiny s orientálnym korením, ovocím alebo orechmi, vyberieme Tramín červený, Devín a nevadí im ani jemný zvyškový cukor. V jesennom období sa často pripravuje aj pernatá zverina ako kačka, prepelica alebo bažant. Veľmi dobrým spoločníkom k nim je Pinot Noir z Burgundska. K pečenej husi tradičným spôsobom s červenou kapustou a lokšami je tradičným partnerom vyzretý Rizling alebo Svätovavrinecké, ktoré nemusí byť výhradne mladé.

Inšpirujte sa výberom vín k hydine od našej somelierky.

K husacej pečeni upravenej na teplo je výborné šumivé víno alebo Champagne. Kyselinka výborne redukuje tuk a príjemne naštartuje chuťové bunky k ďalším pokrmom. K vnútornostiam z hydiny na bylinkách a cesnaku harmonizuje mladá, jemne podchladená Frankovka modrá. Lahôdky ako holub, plnená perlička alebo kohút na víne si vyžadujú najlepšie a pokiaľ možno minimálne desaťročné červené z archívu – Bourgogne Premier a Grand Cru.

Víno a bravčové mäso

K pomaly pečenému mladému prasiatku so zemiakovou kašou je perfektným spoločníkom klasické Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch. Ak je k bravčovému mäsu servírovaná maslovo smotanová omáčka, vyskúšajte vyzreté Rulandské biele.

„Falošný“ vyprážaný rezeň z krkovičky so slovenským zemiakovým šalátom môžeme servírovať s mladým Veltlínom. Lokálne recepty z bravčového s dusenou kapustou, slaninou a karamelizovanou cibuľou podporíme vyzretým suchým vlašákom s transparentnou aciditou a medovo korenistou štruktúrou. Podobne je to aj pri zabíjačkových špecialitách a výrobkoch, ktoré si rozumejú s mladým Veltlínskym červeným skorým alebo suchým ružovým Cabernetom.  

Inšpirujte sa výberom vín k bravčovému masu od našej somelierky.

Víno a hovädzie mäso

Podľa spôsobu prípravy a kvality hovädzieho mäsa vyberáme najvhodnejšie vína. Roastbeef teplý alebo studený je najlepší k telnatému bielemu vínu. Ak sa podáva ako hlavný chod najlepšie je Sangiovese, podobne aj k hovädziemu carpacciu. Tatarák z kvalitného mäsa bez kečupu, horčice a pod. sa vychutnáva k šumivému Blanc de Noir a ružovému Crémantu.

V reštauráciách sú veľmi obľúbené steaky. Dobre pripravené strácajú tuk pri grilovaní, čo znižuje ich schopnosť vyvážiť vnímanie tanínov. Víno s vysokým obsahom trieslovín ako Malbec bude vhodnejší k úprave well-done. Vyzreté vína z odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot,  alebo ich cuvée výborne doplnia grilovaný steak v úprave rare a medium-rare.

Aké víno je najlepšie ku steakom? Inšpirujte sa výberom vín od našej somelierky.

Víno, ktoré je použité do omáčky, zvyčajne dobre ladí aj s výsledným jedlom. Pokiaľ sa hovädzie mäso pripravuje na ohni s viacerými druhmi omáčok a príloh vyberáme nekomplikované červené s dotykom dreva, napr. Primitivo. K receptom s chilli alebo paprikou šťavnatý Zinfandel, Marlot alebo Zweigeltrebe. K dusenému hovädziemu na zelenine zamatový Pinot Noir a dramatický Strogannoff z veľkolepým Amarone.

Víno a jahňacie, teľacie mäso

Jahňacie a teľacie mäso dokresľujeme jemnejším a hladkým vínom. Pravý viedenský rezeň so zemiakovým šalátom sa servíruje s nemeckým alebo rakúskym suchým vínom z odrody Riesling alebo Grüner Veltliner. Pečenej jahňacej kotlete s pohankou si môžeme vybrať víno biele, ružové ale i červené.

Z bielych vyskúšajte suchý Pinot Grigio z Alto Adige, korenistý Tramín z Alsaska, ružové z juhu Francúzska z oblasti Languedoc Roussillon alebo Provence. Z modrých odrôd vína so zamatovou štruktúrou, Rulandské modré alebo rakúsky St. Laurent. Jahňacie na hubách je dokonalé so starším Barolom z Piemonte. Delikatesy ako teľacie líčka alebo brzlík harmonizujeme k veľkolepému Rizlingu z Rheingau alebo ku klasickej Rioje Gran Reserva z minulého storočia.

Inšpirujte sa výberom vín k jahňaciemu a teľaciemu od našej somelierky.

Víno a divina

V prípade, že podávame mäso z jeleňa, srnca, daniela, zajaca alebo diviaka, snažíme sa k ním vybrať  rustikálne červené víno s dobrou štruktúrou a „atletickým“ telom. Ideálnou voľbou pre zverinu je Valpolicella z Veneta.

Ak je divina sprevádzaná výraznou omáčkou, musíme k nej prispôsobiť i výber vína. K ovocnej omáčke ako šípková alebo slivková, je výborný Shiraz z Austrálie alebo Tannat z Uruguaja. Diviak na zelenine si rozumie najlepšie k temperamentnej Garnache z Prioratu alebo konzervatívnej južnej Rhone. Prekvapením môže byť z dobrého ročníka moravské André!

Toto sú top vína k divine podľa našej somelierky.

Niečo pre odvážnych

Samostatnou kapitolou regionálne špeciality. Najlepšie chutia s regionálnymi vínami tak ako sa pripravujú v mieste ich pôvodu. Vnútornosti na smotane najlepšie chutia s aromatickým bielym vínom. Červené vína by mali mať ovocnú textúru a sviežu kyselinku s nižším obsahom tanínov. Gratinované slimáky a žabacie stehienka potrebujú telnaté biele s krémovou textúrou.

Pre niekoho môže myť dusené konské mäso na konzumáciu neprijateľné, vo Venete je to špecialita, ku ktorej podávajú Ripasso. V Toskánsku sú to dusené držky na víne s jednoduchším Chianti. V Austrálii hamburger z kengury k miestnemu červenému. Býčie žľazy na zelenine sú vynikajúce k bielemu Cheninu alebo ružovému Sancerre.

Snúbenie jedla a vína môže podliehať rôznym okolnostiam. Dostupnosť, kvalita surovín a ich cena  ktoré používame na prípravu zohráva na Slovensku najdôležitejšiu rolu. Hovorí sa, že najväčším nepriateľom dobrého vína je zlé jedlo. A naopak?

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.