Devín (10)
Odroda vyšľachtená na Slovensku. Má aromatický prejav pripomínajúci Tramín červený alebo Pálavu. V suchej verzii býva jemnejšie s vyváženým pomerom kyseliniek a cukru. V dobrých ročníkoch, aj vplyvom ušľachtilej plesne rozvíja svoj korenisto kvetinový charakter do delikátnych podôb kandizovaného ovocia, medu a hrozienok. Odroda vyšľachtená na Slovensku. Má aromatický prejav pripomínajúci Tramín červený alebo Pálavu. V suchej verzii býva jemnejšie s vyváženým pomerom… Čítať viac
Nichta
Classic Devínakostné víno biele - polosuché - r2023 - 0,75l
Vinárstvo Rariga
Devínakostné víno biele - suché - r2023 - 0,75l
Château Topoľčianky
Devínvíno s prívlastkom-výber z hrozna biele - sladké - r2023 - 0,5l
Nichta Terroir
Devín Močiarnoakostné víno biele - sladké - r2021 - 0,75l
Devín
Všade na svete môžete ochutnať Sauvignon, Rulandské šedé, biele alebo Chardonnay. Odrodu Devín však môžete ochutnať len na Slovensku a Morave. Je to odroda, ktorá bola vyšľachtená na Slovensku.
Devín je prvou uznanou slovenskou muštovou bielou odrodou. Bola vyšľachtená vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave z odrôd Tramín červený a Veltlínske červeno-biele v roku 1958. Pri jeho zrode stála šľachtiteľka doc. Dorota Pospíšilová a spoluautorom je Ing. Ondrej Korpás. Do listiny registrovaných odrôd ju napokon zapísali v roku 1997. Pestuje sa vo všetkých vinohradníckych oblastiach s výnimkou Tokaja.
Charakteristika odrody
Víno je slamovo zelenej farby, pri hrozienkových výberoch má zlatožlté až jantárové odtiene. Očarí prenikavou a vábivou muškátovo citrusovou vôňou s dotykom korenia. Vďaka plnej, ovocno-medovo korenistej chuti je porovnateľné s ktorýmkoľvek svetovým vínom i vo vyšších cenových reláciách. Vôňou pripomína kombináciu známeho Tramínu a Muškátu. Za pozornosť stojí Devín z hrozienkového výberu s vyšším zvyškovým cukrom.
Odroda Devín nie je náročná na polohu ani na pôdu. Z pestovateľských vlastností je vzácna najmä schopnosť tvorby vysokého obsahu cukru. Devín nie je husto olistený vďaka čomu je hrozno viac vystavené slnku a svetlu. V teplých ročníkoch s dlhšou suchou jeseňou dosahuje cukornatosť 28° až 30° NM. Na bobuliach sa často tvoria cibéby.
K akému jedlu sa hodí Devín?
Devín je harmonický v kombinácii s kuracím mäsom a tradičnými slovenskými bielymi syrmi. V sladkej forme sa výborne hodí k domácej štrúdli.