Vína Chardonnay Slovensko Stredoslovenská oblasť (1)
Chardonnay je tradičná Burgundská odroda, ktorá pochádza z francúzskeho regiónu Bourgogne. Je celosvetovo veľmi obľúbená a pestuje sa vo všetkých regiónoch sveta. Tradične sa v niektorých oblastiach necháva nakvášať a následne vyzrievať v dubových sudoch – tým získava na elegancií a plnosti. Môžete sa s ňou stretnúť v regiónoch ako Napa valley, Aconcaqua, Paarl, Marlborough a v celej Európe. Prejavuje sa vôňou hrušiek, tropického ovocia a v prípade barikových vín aj vanilkou a maslom. Chardonnay je tradičná Burgundská odroda, ktorá pochádza z francúzskeho regiónu Bourgogne. Je celosvetovo veľmi obľúbená a pestuje sa vo všetkých… Čítať viac
Chardonnay
Chardonnay, ušľachtilá odroda s typickou chuťou žltého ovocia, je veľmi prispôsobivá a možno ju nájsť v celom svete. Či už na severe Francúzska - napríklad v Chablis a Champagne alebo v teplejších oblastiach ako je Austrália či Argentína. V súčasnosti je najväčšia výmera Chardonnay v Kalifornii. Chardonnay si môžete dopriať k jedlu v kombinácii s rybami, jahňacím alebo kuracím mäsom.
Chardonnay - to je čistá radosť! Jeho tajomstvo je množstvo chutí, ktoré vyplývajú z klimatických a geologických charakteristík príslušnej pestovateľskej oblasti. Miluje teplé a vápenaté pôdy. Výsledkom sú veľmi individuálne a pestré vína. Je k dispozícii ako svieže a bohaté s chladnou noblesou v závislosti od pôvodu a predovšetkým od štýlu vinárov. Ak zreje v dubových sudoch, získava typický tón vanilky a krémové nuansy masla, lieskových orechov až po kávu alebo karamel. Farba sa môže líšiť od svetlo slamovej až po bohatú jantárovo žltú. V závislosti od zretia a regiónu vo vôni dominujú tóny jabĺk, citrusov, zrelých egrešov, melónov, banánov a exotického ovocia.
Chardonnay je jednou z najobľúbenejších a najviac pestovaných odrôd hrozna na svete. Burgundsko je považované za jeho domovinu, odkiaľ začalo svoj triumfálny pochod do najrôznejších regiónov sveta. Obrovská popularita je vďaka jeho vynikajúcej aklimatizácii k rôznym miestam a jeho všestrannej chuti. Je schopný produkovať biele vína najvyššej kvality za predpokladu, že rastie v teplých klimatických podmienkach na vápenatých pôdach. V Chablis Chardonnay rastie na kriedových pôdach. V Kalifornii sú to často ľahšie pôdy. Chardonnay sa pestuje na Novom Zélande, Afrike alebo Južnej Amerike. Chardonnay z Nového Zélandu má vyššie kyseliny ako austrálske. Na druhej strane juhoafrické Chardonnay sa považuje za obzvlášť bohaté a ovocné. Celkovo môžeme povedať, že Chardonnay je rovnako individuálne ako príslušné pestovateľské oblasti.
Chardonnay zo Slovenska je na vzostupe
Odroda Chardonnay má rada slnečné, vzdušné a svahovité polohy s ľahkou sprašovou či vápenatou pôdou. Najzaujímavejšie oblasti pestovania Chardonnay na Slovensku sú Malokarpatská oblasť – Čachtice, Častkovce, Šenkvice. Nitrianska oblasť – Radošina, Báb, Vinohrady nad Váhom, Oponice, Vinodol, Černík, Mojmírovce. Stredoslovenská oblasť – Čebovce, Modrý Kameň, Veľký Krtíš.
Chardonnay sa dobre hodí k stredomorským jedlám. Ľahké, mladé Chardonnay sa snúbi s rybami, grilovaným lososom, s morskými plodmi. Dokonale ladí aj k mäsu ako je hydina alebo bravčové. Ak víno zrelo v dubových sudoch je ideálnym spoločníkom ku grilovanej bravčovej panenke, slimákom alebo k homárovi.
Chardonnay je biele víno nového sveta
Chardonnay je najviac vysádzaná odroda v Spojených štátoch. Chardonay je miláčikom "nového sveta"! V takmer žiadnych iných krajinách nebol trend v posledných rokoch taký silný ako v USA a práve táto odroda ovplyvnila najmä Američanov. Srdce amerického vinárstva bije v štáte Kalifornia. A napriek tomu sa zdá, že Chardonnay je najviac polarizujúce víno na svete: buď ho milujete alebo ho nenávidíte.