Šampanské (72)
Champagne je synonymom luxusu, exkluzivity a radosti. Od slávnostných ceremoniálov, korunovačných ceremónií a cien akadémie... Potešenie kráľa šumivých vín nie je v žiadnom prípade vyhradené len pre "bohatú a krásnu" vysokú spoločnosť. Či už pri stretnutiach a svadbách, pri zložení skúšok alebo narodenín - otvorenie fľaše predstavuje jedinečné a špeciálne chvíle. Šumivé víno s obchodným názvom Champagne je stelesnením slávnostného nápoja. Je a zostáva vo svete vína zvláštnosťou výnimočného postavenia. Značky ako Bollinger, Moet & Chandon alebo Veuve Cliquot sa stali synonymom pre luxusné pôžitky. Champagne je synonymom luxusu, exkluzivity a radosti. Od slávnostných ceremoniálov, korunovačných ceremónií a cien akadémie... Potešenie kráľa… Čítať viac
Champagne Bollinger
Vieilles Vignes Francaisesšampanské biele - brut - r2014 - 0,75l
Champagne Bollinger
La Cote aux Enfants Brutšampanské biele - brut - r2014 - 0,75l
Champagne Bollinger Special Cuvée
Magnum 2008šampanské biele - brut - 1,5l
Champagne Palmer & Co.
Brut Réserve Methuselahšampanské biele - brut - 6l
Champagne Bollinger
Rosé Brut Jeroboamšampanské ružové - brut - 3l
Champagne Bollinger
Rosé Brut Jeroboamšampanské ružové - brut - 3l
Champagne Bollinger
R.D. Extra Brutšampanské biele - extra brut - r2008 - 0,75l
Champagne Charles Heidsieck
Brut Reservešampanské biele - suché - 3l
Champagne Bollinger
R.D. Extra Brutšampanské biele - extra brut - r2007 - 0,75l
Šampanské
Pôvodne tiché víno z regiónu Champagne bolo prakticky neznáme. Až v 16. storočí sa víno stalo čoraz obľúbenejším najmä v Anglicku a Francúzsku. Vývoj šumivého vína sa začal koncom 17. storočia. Champagne bolo na veľmi dlhú dobu vyrábané spôsobom „méthode rurale“ , kde bolo víno plnené do fliaš pred ukončením počiatočnej fermentácie. Toto nezvyčajné skoré plnenie do fliaš malo za následok kvasenie vo fľaši. Jedným z problémov však bolo explozívne uvoľňovanie korkov z fliaš a následná strata vína. Neskôr bola fermentácia vo fľaši riadená. Zvyšok vyriešil uzáver fľaše vyvinutý benediktínskym mníchom Dom Pérignon. Pomocou šnúr zaistil korok na úzkom mieste, čím sa zabránilo neúmyselnej explózii. Potom nasledovali ďalšie zlepšenia až po súčasné štandardy kvality tohto luxusného moku.
Kráľ všetkých vín a sviatok zmyslov
Kdekoľvek na svete, je šumivé víno synonymom luxusu a slávnosti už od 19. storočia. Či už narodeniny, svadby, detské krsty, výročia, otvorenia alebo slávnostné ceremoniály: šľachtické francúzske šumivé víno je zvyčajne číslom jeden. Vzhľadom na mimoriadne prísne výrobné predpisy a obmedzené výrobné oblasti má Champagne túto exkluzívnu povesť právom.
Vedeli ste, že mnohí považujú za najlepší začiatok dňa raňajky so Champagne? Hovorí sa, že kalich slávneho šumivého vína robí radosť na duchu.
V súčasnosti majú rozhodujúcu úlohu pri jeho výrobe dve modré odrody Pinot Meunier a Pinot Noir a biele Chardonnay. Exkluzivita Champagne je výsledkom prepracovaných a precíznych výrobných procesov veľkých vinárstiev a skúsených vinárov. Prestížne cuvée so zvučnými menami ako Dom Pérignon, La Grande Dame a Cristal s pridruženými vinárstvami ako Moët-Hennessy, Veuve-Cliquot a Roederer stoja za ich vynikajúcou kvalitou. Slávne a vynikajúce sú Krug, Bollinger, Ruinart alebo Laurent-Perrier. Taittinger, Heidsieck, Lanson, alebo Pommery.
Najdôležitejšie odrody pre Champagne sú Pinot Noir (Rulandské modré), Pinot Meunier a Chardonnay. Modré odrody rastú predovšetkým v regiónoch Montagne de Reims a Vallée de la Marne. Chardonnay sa nachádza hlavne v Côte des Blancs. 70% základných vín je z aktuálneho ročníka. Zvyšok sú staršie rezervné vína, ktoré zabezpečujú podobnosť Champagne už roky.
Po prvej fermentácii vín nasleduje druhá trojtýždňová fermentácia s tirážnym likérom. Zvyšuje sa obsah alkoholu, vznikajú typické chute a jemný oxid uhličitý ("Perlage"). Následne Champagne vyzrieva cca 15 mesiacov až 3 roky (neročníkové 15 mesiacov, ročníkové 3 roky). Striasaním depotu do hrdla fľaše a otáčaním sa mení poloha fliaš z horizontálnej do vertikálnej, vďaka čomu sa odstraňujú kaly a usadené kvasinky sa odstraňujú ich vystrelením vnútorným tlakom. V záverečnom procese „dávkovania“ (expedičný likér) Champagne dostane svoju vlastnú chuť.
Champagne sa môže pestovať a vyrábať len vo vybraných severovýchodných oblastiach Francúzska. Päť oblastí Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims, a Vallée de la Marne. Miesta s rozlohou 33 500 hektárov sú od roku 2015 zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Celkovo existuje približne 360 vinohradníckych spoločenstiev.
Champagne podlieha okrem prísne vymedzenej oblasti aj prísne kontrolovaným výrobným predpisom. Patrí k nim najmä veľmi vysoká hustota výsadby, obmedzenie výnosu a povinný ručný zber. Lisovanie prebieha jemne bezprostredne po zbere. Ďalšie požiadavky sú fermentácia vo fľaši a minimálny čas vyzrievania na kvasinkách.
Vyžaduje sa 160 kilogramov hrozna na výrobu 102 litrov muštu. Najlepšie Champagne sa však vyrába len z prvých 82 litrov. Prvotriedna kvalita existuje pod značkami Veuve Clicqout, Moet & Chandon, Pommery a Tattinger, Baron-Fuenté, Bollinger, Dom Perignon, Heidsieck a Roederer.
Champagne je k dispozícii v špeciálnych veľkostiach fliaš
Fľaše sú špeciálne tvarované a robustne konštruované tak, aby vydržali vysoký tlak. V dôsledku toho sú dná fľaše obvykle kónicky zakrivené smerom dovnútra alebo veľmi hrubé. Fľaše sú k dispozícii v mnohých veľkostiach od 0,2 do 30 litrov. Široko používané sú Piccolo (0,2 litra), štandardná veľkosť (0,75 až 1 liter) a Magnum (1,5 litra). Väčšie fľaše sú skôr zriedkavé a používajú sa napríklad pri oslavách.
Znalci si môžu objednať Champagne online z ponuky wineplanet.sk:
Champagne Ayala, Champagne Bollinger, Champagne Palmer & Co., Champagne POMMERY, Henri Abelé, Moët & Chandon, Mumm, Veuve Clicquot Ponsardin
Ak chcete zvoliť ideálny kalich na Champagne siahnite po Riedel.....