Vína Bio víno suché (135)
Suché víno má obsah zvyškového cukru v rozmedzí od 0,0 g/l po 4,0 g/l. Suché víno má obsah zvyškového cukru v rozmedzí od 0,0 g/l po 4,0 g/l. Čítať viac
Emiliana Adobe
Cabernet Sauvignon BIOvíno červené - suché - r2023 - 0,75l
Gérard Bertrand Gio
Grenache Blanc BIOvíno biele - suché - r2022 - 0,75l
VÍNO NATURAL Domin & Kušický
Rulandské biele, BIOvíno biele - suché - r2021 - 0,75l
Papillon Víno od Francúza
Riesling, BIOvíno biele - suché - r2020 - 0,75l
Gérard Bertrand 6éme SENS
Rosé BIOvíno ružové - suché - r2022 - 0,75l
Suché vína
Čo je to sladkosť vína a odkiaľ pochádza?
Pred tisíckami rokov vinári prišli na to, ako zastaviť fermentáciu (rôznymi spôsobmi), aby si vo svojich vínach ponechali trochu zvyšného hroznového cukru. Odtiaľ pochádza sladkosť vo víne. Väčšina sladkosti vo víne pochádza z prírodných hroznových cukrov, ktoré zostali po skončení kvasenia. Vinári ho označujú ako „zvyškový cukor. Na rozdiel od pojmu cukornatosť hrozna, ktorý znamená obsah cukru v mušte, zvyškový cukor udáva koľko gramov cukru obsahuje 1l vína. Je teda priamym pomenovaním či je víno suché alebo sladké. Vo väčšine prípadov však sladkosť vína skutočne kontroluje vinár!
Sladkosť v slovenských vínach
Slovenské vína sa klasifikujú na základe úrovne sladkosti, pričom mnohé z nich sa zberajú neskoro v sezóne s cieľom zvýšiť kvalitu a sladkosť. Slovenské Tokajské vína sú známe po celom svete pre ich sladký charakter.
Slovenská klasifikácia vín a stupnica normalizovaného muštomera [°NM]
Keď je hrozno obraté mušt (hroznová šťava) sa meria pomocou stupnice muštomera. Ide vlastne o hustomer, ktorý sa používa na meranie hustoty (koncentrácie cukru) v mušte a tiež označuje úroveň zrelosti hrozna. Predtým, ako sa mušt začne spracovávať na víno už je klasifikované podľa úrovne, na ktorú sa vzťahujú stupnice °NM (jej hodnota vyjadruje koľko kg cukrov je v 100 litroch muštu.). V rámci systému kvality existuje osem oficiálnych úrovní sladkosti slovenských vín.
Kabinetné víno -19 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti
Neskorý zber - 21 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti
Výber z hrozna - 23 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov
Bobuľový výber - 26 °NM - Ručne zberané prezreté strapce hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce
Hrozienkový výber - 28 °NM - Ručne vyberané prezreté bobule hrozna
Cibébový výber - 28 °NM - Ručne vyberané prezreté bobule hrozna zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon
Ľadové víno - 27 °NM - Hrozno zberané pri teplote – 7 °C a nižšej, ktoré zostalo v priebehu zberu a spracovania zmrznuté
Slamové víno - 27 °NM - Dobre vyzreté hrozno, pred spracovaním skladované na slame, rohožiach z rákosia alebo zavesené na šnúrkach v dobre vetranej miestnosti najmenej 3 mesiace
4 triedy chuti vína podľa zvyškového cukru:
Suché víno
- obsahuje maximálne 4 gramy cukru na liter vína
- prípadne obsahuje najviac 9 gramov cukru na liter vína ale zároveň rozdiel cukru oproti obsahu kyselín vo víne nesmie byť väčší ako 2 gramy
Polosuché víno
- víno obsahuje najviac 12 gramov cukru na liter
Polosladké víno
- víno obsahuje viac ako 12 gramov cukru ale maximálne 45 gramov cukru na liter vína
Sladké víno
- všetky vína s obsahom zvyškového cukru nad 45 gramov na liter (maximum nie je stanovené)
Po pravde povedané, my ľudia nie sú pri vnímaní sladkosti obzvlášť zbehlí. Napríklad horkosť, alebo triesloviny vo víne znižujú vnímanie cukru. Rovnako tak aj kyslosť.