Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Pohodový zimný večer s vínom a koktailom
V týchto chladných dňoch môžete premeniť svoj skromný príbytok na oázu pôžitkov. Útulný večer pri kachľovej peci s červeným vínom, jedlom a zimným kokteilom. Pridajte sa k nám, prevedieme vás krokmi, aby ste si túto zimu zútulnili svoj domov.
Teraz máme pre vás inšpiráciu, urobte si ružové varené víno s Reya Elementa Rosé!
Prvý krok - vytvorenie tepla
Prvý krok zahŕňa prípravu pre pôžitok z jedla a pitia, ktorý bude nasledovať. Budete potrebovať zdroj tepla a svetla. Ak máte to šťastie, že máte kachľovú pec, je jedným z najčarovnejších spôsobov, ako vytvoriť príjemnú atmosféru vo vašej domácnosti.
Kachľová pec, známa tiež ako murovaná pec alebo keramická pec, pochádza zo stredovekej Európy a stala sa obzvlášť populárnou v krajinách strednej a severnej Európy ako je Nemecko a Švédsko. Existujú aj iné spôsoby, ako vytvoriť útulnú atmosféru, ktorú ponúka kachľová pec. Krb (drevený, plynový alebo elektrický ) vám môže vytvoriť rovnakú atmosféru. Cieľom je vytvoriť teplé svetlo vo vašom domove.
Krok dva - výber červeného vína
Odporúčame vychutnávať si víno aj počas zimy. Najmä červené víno dokáže počas chladných nocí vytvoriť upokojujúci teplý pocit. Vyberte si plnšie červené vína, ako sú: Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah či Tempranillo.
Cabernet Sauvignon ponúka upokojujúcu hĺbku celkovej atmosféry útulného zimného večera u vás doma. Hodvábny a hladký Merlot prináša dotyk, ktorý vám pomôže skutočne sa uvoľniť. Temperamentné Tempranillo a korenistý Syrah vás zahrejú.
Víno: Fundus Regius Cabernet Sauvignon # 2 2012, Clarendelle Rouge by Haut-Brion 2016, Rutini Apartado Gran Malbec 2015, Penfolds BIN 128 Coonawarra Shiraz 2017, Marqués de Murrieta Reserva 2019
Krok tri - víno s jedlom
Ďalšou výhodou vychutnania si červeného vína počas chladnejších mesiacov je, že sa dobre hodia ku klasickým zimným pokrmom. Tu je niekoľko kombinácií, ktoré prispejú k útulnej atmosfére.
V tomto ročnom období bohatá chuť pečeného hovädzieho mäsa vyžaduje víno ako je Cabernet Sauvignon, ktorý zodpovedá jeho intenzite. Jahňacie Tagine - jemné jahňacie mäso, aromatické koreniny a sušené ovocie robia z tohto pokrmu dokonalého spoločníka k ovocnému Merlotu.
Červené vína sa dobre spájajú s rôznymi druhmi mäsa. Zemité tóny húb sa nádherne harmonizujú s chuťou ovocia v červenom víne. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, pridanie vína premení jednoduché jedlo na zimný zážitok.
Víno: Kanonkop Cabernet Sauvignon Estate 2018, Château Feytit-Guillot Pomerol 2017
Krok štyri – zimný kokteil
Kokteil je ideálny pre zavŕšenie večera. Koktaily dodajú vášmu útulnému prostrediu ten pravý rozmer.
Horúca čokoláda s marshmallows
Ingrediencie
• 50 g smotany
• 100 g tmavej čokolády VENCHI Deciso Intenso Horká čokoláda
• 500 ml plnotučného mlieka
• 4 lyžice pomarančového likéru Cointreau Liqueur 40%
• 8 malých marshmallows
Príprava - Smotanu vyšľaháte dotuha. Čokoládu nasekajte nadrobno a 40 g z nej dajte do misky. V strednom hrnci zohrejte vodu. Hrniec odstavte z ohňa, misku položte navrch tak, aby sa voda len dotýkala dna misky a za občasného miešania roztopte čokoládu. Medzitým priveďte do varu mlieko. Odstavte z ohňa a rozpustite v ňom zvyšnú čokoládu. Vmiešajte likér. Horúcu čokoládu nalejte do dvoch veľkých hrnčekov, nalejte smotanu a premiešajte. Na vrch posypte marshmallows a na vrch pomaly lyžicou pridávajte rozpustenú čokoládu. Ihneď podávajte.
Horúci Aperol
Ingrediencie
• 1,5 ks bio pomaranča
• 300 ml pomarančového džúsu
• 750 ml suchého bieleho vína Reya AREA Chardonnay 2023
• 100 ml Aperolu Aperol Aperitivo Bitter 11%
Príprava
Bio pomaranče opláchnite v horúcej vode a nakrájajte na tenké plátky. Pomarančovú šťavu zohrejte s plátkami pomaranča a bielym vínom. Nechajte lúhovať na strednom ohni s pokrievkou cca. 10-15 minút. Pridajte Aperol a podávajte horúci.
Winter Spritz
Ingrediencie
• 90 ml Aperolu Aperol Aperitivo Bitter 11%
• 90 ml Prosecca Reya Prosecco
• 30 ml brusnicovej šťavy
• 60 ml sódy
• koliesko pomaranča
• pomarančová kôra
• 1 vetvička rozmarínu
Príprava
Zmiešajte Aperol, Prosecco a brusnicový džús v pohári s ľadom. Pridajte koliesko pomaranča a zatočte a doplňte sódou. Pre slávnostnú príležitosť pridajte vetvičku rozmarínu. Je to ľahké a efektné.
Vylepšite zážitok so správnym sklom
Nemôžeme dokončiť blog týkajúci sa vína bez toho, aby sme zdôraznili dôležitosť použitia správneho skla. Základným pravidlom pre červené vína je, že budete potrebovať kalichy, ktoré vínu zabezpečia väčšie prevzdušnenie. Nezabudnime na koktaily. Rovnako ako víno, aj koktaily majú rôzne potreby na sklo, ktoré im pomáhajú vyzerať lákavo.
Poháre: Riedel Restaurant pohár Sommeliers Bordeaux Grand Cru 0300/00, Riedel Vinum Pohár Syrah 6416/30 - balenie obsahuje 2 poháre, Riedel Sommeliers Pohár Tinto Reserva 4400/31, Riedel O All Purpose Glass (balenie obsahuje 2 poháre) 0515/67
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







