Vína zo Slovenska
Slovensko je mladá vinárska krajina s bohatou históriou vinohradníctva. Prvá zmienka o pestovaní viniča na našom území siaha do 6 - 7 stor. p. n. l. Moderné dejiny slovenského vína sa začali písať na sklonku 20. storočia, transformáciou štátneho hospodárenia na súkromné. V súčasnosti dosahuje produkcia vína na Slovensku ani nie pol percenta svetovej. Aj napriek tomu má Slovensko čo ponúknuť. Medzičasom vzniklo viacero nových vinárstiev s pozitívnym vzťahom k pestovaniu viniča ako dôležitého predpokladu do budúcnosti.
V každej zo šiestich vinohradníckych oblastí sa dá objaviť množstvo vín reflektujúcich svoj pôvod, ako aj vzťah k zdravému životnému prostrediu a vinifikácii. Vo vinohradoch logicky dominujú biele odrody Veltlínske zelené a Rizling vlašský, z modrých Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Niekoľko odvážnych vinárstiev zaujme aj skvelou kupážou s vlastným štýlom. Nevyužitý potenciál tkvie v suchých šumivých vínach, ktoré čakajú na svoje objavenie. Najcennejším drahokamom v náhrdelníku našich vín je Tokaj a prírodne sladké výbery s jedinečným prejavom a pozoruhodnou kvalitou. Výber slovenských vín z nášho portfólia reprezentuje tú najlepšiu esenciu talentu, zručnosti a kvality.
Odporúčanie someliéra Slovensko
„Slovenské vína zaznamenali za posledných 10 - 15 rokov nárast v kvalite. Niektoré z nich aj s potenciálom pre vyzrievanie. Najkvalitnejšie vína pochádzajú z odrôd Rizling rýnsky a Tramín červený, z nadčasovej Frankovky modrej zasa najhodnotnejšie červené víno. Napriek tomu, že je produkcia veľmi malá, v najlepších slovenských vínach nechýba genius loci, tak potrebný k chápaniu vín ako takých. Navyše, svojou regionálnou príbuznosťou, vytvárajú najlepšiu harmóniu v gastronómii. Ak sa k tomu pridá stále dobrá cena, je výber takmer jednoznačný.“