Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Pivnica Čebovce
Novovzniknuté vinárstvo Pivnica Čebovce chce nadviazať na výnimočnú tradíciu a prispieť k oživeniu slávy a postaveniu vinohradníckeho regiónu. Garantom tejto snahy je úspešný a známy vinár Ladislav Ďörď, spolu s majiteľmi vinárstva Château Rúbaň.
Pivnica Čebovce je moderné a dynamické vinárstvo, ktoré je pevne ukotvené v regióne. Vinárstvo sídli v samotných Čebovciach a winemaker Laco je rodák z tejto dediny. Dlhá a inšpirujúca história, silná regionálna tradícia a svetová úroveň sú pre Pivnicu Čebovce jedinou cestou k zachovaniu a rozvoju identity. Vína sú miestne odrody, odrážajú špecifiká miestnej pôdy, oživujú regionálne charakteristiky a ducha minulých stáročí. Ich kvalita dosahuje svetovú úroveň. Pivnica Čebovce nadväzuje na tradíciu, ale zároveň je pokračovateľkou moderných postupov a svetovej kvality z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov.
Vína Pivnice Čebovce definuje láva, ktorá bola na prapočiatku ich chuti. Vulkanické výbuchy si podmanili všetko, čo im prišlo do cesty. Neskrotná sila sa ukryla do pôdy pod našimi nohami a pretrvala dodnes. Objavte zabudnutú silu Zeme.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


