Čokoláda Taliansko (21)
Od roku 1716, kedy bola definovaná prvá pestovateľská oblasť na svete - Chianti, prešlo talianske víno a vinohradníctvo veľký kus cesty. Možno nie tak veľkolepo a pompézne ako vína zo susedného Francúzska, ale s dávkou južanského temperamentu, či grácie a v niektorých prípadoch aj skromne. Tieto dve krajiny súperia každoročne v objeme vyrobeného množstva vín. Francúzsko prikláňa misku váh na svoju stranu najmä z pohľadu množstva prémiových a investičných vín. Taliansko vedie s množstvom vín s nadštandardnou kvalitou a ich stále nízkych cien. Od roku 1716, kedy bola definovaná prvá pestovateľská oblasť na svete - Chianti, prešlo talianske víno a vinohradníctvo veľký kus cesty. Možno… Čítať viac
VENCHI
Čokoláda v tvare cigary pistáciová 100gtmavá čokoláda
VENCHI
Gianduia Mliečna čokoláda s lieskovými orieškami 95gmliečna čokoláda
VENCHI
Nougatine Horká čokoláda s karamelizovanými lieskovcami 95gtmavá čokoláda
VENCHI
Deciso Intenso Horká čokoláda 100% 70gtmavá čokoláda
VENCHI
Čokoláda v tvare cigary s kakaovou náplňou100gtmavá čokoláda
VENCHI
Výber z čokolád Cremino 127g, cca. 10 ksčokoláda
VENCHI
Nocciole Latte krém z lieskových orieškov a mliečnej čokolády 200gcukrovinka
VENCHI
Čokoláda v tvare cigary s karamelom Nougatine 100gtmavá čokoláda
VENCHI
Torrone Nougat Gianduia čokoládová tyčinka 200gčokoláda
VENCHI
Biela čokoláda so slanými orieškami 95gbiela čokoláda
VENCHI
Mandorlata Horká čokoláda s praženými mandľami 95gtmavá čokoláda
VENCHI
Chocoviar Stracciatella tyčinka s čokoládou 200gčokoláda
VENCHI
Gianduia čokoládová tyčinka s lieskovými orechmi 200gčokoláda
VENCHI
No Added Sugar krém z lieskových orieškov 200gcukrovinka
VENCHI
Chocoviar Pistacchio Pistáciová tyčinka v tmavej čokoláde 200gčokoláda
Vína z Talianska
Niet divu, veľké množstvo týchto vín sa vyrába aj na juhu krajiny s nižšou cenou vinohradov a práce. Tak fascinujúca variabilita vín, ktoré čerpajú svoj „know-how“ z veľkého množstva pôvodných odrôd (377) je vzrušujúca a obohacujúca zároveň.
V súčasnosti je výhodou týchto vín pôvod, ktorý nepotrebuje zvýrazňovať príbeh na úkor kvality. Navyše sa opierajú o takmer ideálne klimatické podmienky, gastronómiu a rozvinutý cestovný ruch. Stále víťazí pozitívna variabilita a dostupnosť nad byrokraciou a nariadeniami. Ako „vystúpiť z davu“ pomohlo k vzniku vín, ktoré dnes poznáme pod pojmom Super Tuscan. Tie paradoxne pomohli zlepšiť kvalitu spriazneného Chianti.
Obrazom individuality a potenciálu je Piemonte a jeho tri B – Barolo, Barbaresco a Barbera. Inšpiratívnym sa stalo „hnutie“ alternatívneho prístupu v oblasti Friuli-Venezia-Giulia. Tradíciou a modernou prepojené Veneto s čarovnou „vínnou terapiou“ v podobe Amarone a Recioto. Kombináciou precíznosti a charakteru vína z oblasti Alto-Adige. Synonymom elegancie a noblesy Lombardia so svojou Franciacortou.
Nádherným pohľadom do minulosti Kampánia so svojimi historickými odrodami a vínami. Sicília, ktorá prekypuje množstvom nadčasových vín s prejavom jednotlivých častí ostrova. Nuž a napokon fenomén Prosecco, oslovujúc mladú generáciu, ktorá sa chce zabávať. Talianske vína neboli nikdy tak kvalitné ako dnes.
Odporúčanie someliéra Taliansko:
Už ste ochutnali vína z odrôd Carricante, Falanghina, Procanico, Piedirosso, Frappato alebo Nerello Mascalese? Taliansko disponuje množstvom pôvodných odrôd, z ktorých sa vyrábajú vína pozoruhodnej kvality. V mnohých prípadoch iba s hŕstkou miestnych vinárstiev, ktoré sa im venujú. Kto si myslí, že pozná talianske vína cez Toskánsko, Piemont alebo Veneto, môže byť prekvapený ich charakterom. A dokonca aj ušetriť...


