offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
TOP Talianske vína

TOP Talianske vína

Pri zostavovaní zoznamu najlepších talianskych vín je najťažšie vybrať oblasť a odrodu, ktorá by bola tá najlepšia. V mnohých krajinách sa zameriavajú na 6 až 10 odrôd, z ktorých vyrábajú vína.

Taliansko má 377 pôvodných autochtónnych odrôd. V súčasnosti je pôvod vín výhodou, ktorý nepotrebuje zdôrazňovať príbeh na úkor kvality.


Taliansko má takmer ideálne klimatické podmienky, rozvinutý cestovný ruch a špičkovú gastronómiu. Ak sa chystáte túto krajinu navštíviť, ponúkame vám pár tipov, ktoré talianske vína musíte určite ochutnať.

 

Gro talianskych vín tvoria vinárstva, ktoré patria najstaršej šľachtickej rodine Antinori.

 

Kto si myslí, že pozná talianske vína len v rámci Veneta, Piemontu či Toskánska, môže byť prekvapený, ba dokonca zaskočený vínami z odrôd ako Falanghina, Greco di Tufo, Vermentino, Nerello Mascalese, Alianico alebo Nero d´Avola.

Pozrite si vína z Talianska, ktoré ponúkame na našom eshope, nájdete tu 35 talianskych značiek vína.

Primitivo víťazí

Každý z dvadsiatich vinohradníckych regiónov sa špecializuje na svoje odrody a každý región má svoje štýly vína. Niektoré sú veľmi známe a možno ich nájsť po celom svete /Prosecco, Chianti, Barolo/, ale málokto pozná ich alternatívy, ktoré sa dajú ochutnať takmer len v regióne ich pôvodu. Napr. Trento, Sangiovese di Romagna alebo Valtelina.

Na Slovensku sú najpopulárnejšie štyri talianske vína. Fenomén Prosecco, ktorý oslovil hlavne mladú generáciu. Dôležitú úlohu zohráva samozrejme i cena. Opačným prípadom sú tzv. „super Tuscan“, kde je najžiadanejšia značka / napr. Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Massetto/.

Málokto však vie o aké odrody, prípadne z akej apelácie tieto vína pochádzajú. Podobne kvalitné a drahé vína sa dajú kúpiť aj z Bordeaux... Zaujímavé je, že cena prvého ročníka Sassicaia 1968 bola v prepočte osem eur! Ešte pred desiatimi rokmi bolo veľmi populárne Chianti Classico /viac krát spomínané vo filme Mlčanie jahniat či jeho pokračovaniach/.

Dnes Chianti nahradilo Brunello di Montalcino. Pritom Chianti predstavuje veľmi výhodný nákup s pomerom cena a kvalita. Posledným top talianskym vínom pre Slovákov je Primitivo. Ťažké, plné červené víno, ktoré získava na popularite. Ľudia prídu večer unavení a nechcú už nič riešiť, dajú si pohár Primitiva a idú spať. Taliansko samozrejme ponúka omnoho viac.

Hravý Sauvignon

Existuje množstvo rebríčkov s Top talianskymi vínami. Platí však, nikdy neostávajte pri jednej odrode a víne, skúšajte a práve Taliansko Vám ponúka túto možnosť. Lokálne víno chutí najlepšie s lokálnou gastronómiou. Nechajte sa inšpirovať.

Číslom jedna v Taliansku sú šumivé vína. Suché šumivé víno Franciacorta je hviezdou medzi talianskymi vínami. Vyrába sa vo východnej časti Lombardie, ktorá je ovplyvnená alpským podnebím (chladné noci a teplé dni), hrozno má vyššie kyselinky. Franciacorta sa vyrába najmä z odrody Chardonnay a Pinot Bianco. Časopis Forbes v roku 2018 zaradil medzi top 10 talianskych vín Franciacortu z vinárstva Ca´Del Bosco. Ak Francúzi majú Krug, tak Taliani Ca´Del Bosco.

Sever Talianska je známy najmä bielymi vínami z oblastí Alto Adige a Fruili-Venezia-Guilia. Najznámejšie sú Pinot Grigio – živé a pikantné, korenistý Traminer a hravý Sauvignon blanc.

Čoraz populárnejšia a obľúbenejšia medzi someliermi je oblasť Piemonte a jej tri „B“ Barolo, Barbaresco Barbera. Barbaresco je regionálnou kráľovnou a Barolo je kráľom, obidve vína sú vyrobené z odrody Nebbiollo, ktoré dostala meno podľa hmly - nebbia. Tá sadá na piemontské vinohrady v chladné rána v období zberu. Barolo je jedno z najlepších vín na vyzrievanie.

Vína zo Sicílie

Aj sever Talianska ponúka bohaté a koncentrované červené vína v oblasti Veneto. Amarone della Valpollicella je jedinečné talianske víno. Obraté strapce hrozna sa pred kvasením najmenej tri mesiace sušia na slame. Amarone je intenzívne a plné červené víno, ktoré má aj 17%alkoholu, ale napriek tomu pôsobí harmonicky.

Gro talianskych vín tvoria vinárstva, ktoré patria najstaršej šľachtickej rodine Antinori. Už viac ako 26 generácií sa stará o svoje vinohrady v oblastiach Chianti, Piemont, Umbrii, Montepulciane,  Montalcine a v Apúlii. Antinori stáli aj pri zrode prestížnych vín SolaiaTignanello. Hviezdou Toskánska bolo kedysi Chianti, dnes sa do popredia dostáva viac Brunello di Montalcino, ktoré bolo ako jedno z prvých ohodnotené klasifikáciou DOCG.

SicíliaKampánia sú nielen dovolenkármi vyhľadávané miesta, ale obľubujú ich i milovníci vína. Práve Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori a ponúka množstvo autochtónnych teda aj nadčasových odrôd. Ostrov má kopcovitý terén s tufovým podložím a ovplyvnený je stredomorskou klímou.

Až 70% produkcie tvoria biele vína  z odrôd Cataratto, Carricante, Inzolia. Z modrých pôvodných odrôd sú populárne Nero d´Avola, Nerello MascaleseFrappato.  Tieto vína najlepšie vyniknú práve s lokálnou gastronómiou.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.