offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ako trávia Vianoce zahraniční vinári

Ako trávia Vianoce zahraniční vinári

V poslednej časti trilógie príbehov ako vinári trávia Vianoce sa pozrieme do sveta. Aké vianočné zvyky a pokrmy si pripravujú vinári vo Francúzsku, Rakúsku, Taliansku, Španielsku, Portugalsku alebo na opačnej strane zemegule, kde Vianoce majú letnú príchuť? Vinári z celého sveta nám prezradili, aké víno nebude chýbať na ich štedrovečernom stole a taktiež i svoje želania do Nového Roku 2021. Nezabudnite pri čítaní článku popíjať ich vína.

Prečítajte si články Vianoce u vinárov z južnej Moravy a Vianoce u slovenských vinárov


Le Puy /Pascal Amoreau/

Na Vianoce, keď zavrieme vinárstvo na sviatky medzi Štedrým večerom a Novým rokom, sa všetci členovia tímu le Puy vrátia k svojim rodinám. Je pre nás dôležité zabezpečiť, aby si naši zamestnanci mohli oddýchnuť a stráviť čas s tými, ktorých majú radi. V tomto roku sme museli zrušiť spoločné posedenie so zamestnancami.. Rodina je prvoradá! U nás cez Vianoce servíruje samozrejme víno Le Puy.

Plánujeme začať s Rose-Marie 2019, našim gastronomickým ružovým vínom s mušľami Saint-Jacques s citrusovou omáčkou od Françoise, manželky Jean Pierre. Mäso bude z diviny s hľuzovkou, všetko nám priniesli miestni poľovníci, ktorí sú našimi susedmi. K nemu veľmi dobre spárujeme Barthélemy 2017. Syr bude špeciálne „bleu“ vyrobený z hroznových šupiek od Le Puy a k nemu Emilien 1986. Pokiaľ ide o dezert, dokonalým spoločníkom k čokoládovému vianočnému dezertu mojej sestry Valérie, bude víno Retour des Îles 2017. Na záver mám malé tajomstvo, večer zakončíme domácou pálenkou, ktorú moja rodina vyrába niekoľko rokov. 

Mojim najväčším želaním do Nového roku je, aby sme mohli všetci opäť vycestovať, možno i na Slovensko za našimi zákazníkmi a podeliť sa s nimi o naše vína a našu filozofiu.“

Weingut Stift Klosterneuburg /Wolfgang Hamm – výkonný riaditeľ/

„Vianoce zvyčajne oslavujeme spolu so všetkými členmi našej rodiny, a preto máme možnosť večer si vychutnať veľa rôznych vín. Tento rok to bude inak, keď Vianoce budem sláviť iba v kruhu najbližšej rodiny, čiže ja, moja manželka spolu s našimi 2 dievčatami. Na stole určite nebudú chýbať variácie rôznych pokrmov z rýb a dáme si k nim skvelú fľašu rakúskeho sektu a neskôr večer, keď deti pôjdu spať, si s manželkou vychutnáme starší ročník vína Stift Klosterneuburg  St. Laurent Reserve. Teraz v decembri uvedieme na trh naše nové odrodové šumivé víno GRÜNER VELTLINER Reserve brut, ktoré dopĺňa našu škálu sektov. Tešíme sa na nové vína ročníka 2020, ktoré sa v budúcom roku predstavia s vynikajúcou ovocnou štruktúrou.

Do Nového si prajem, aby si ľudia viac uvedomili, že náš svet sa stane lepším miestom iba vďaka spolupráci, vzájomnému porozumeniu a starostlivosti o prírodu a jeden druhého! Aj to je posolstvo Vianoc!“

Champagne Bollinger /Guy de Rivoire – obchodný zástupca Bollinger/ 

„Počas vianočného obdobia sme napriek zimným podmienkam v Champagne plne oddaní práci vo výrobe nových vín a príprave vinohradov pre nadchádzajúcu sezónu. Vo viniciach je podrobne preskúmaný a pripravený každý ker viniča, aby zvládol zimu. Vo vinárstve je čas na degustáciu základných vín ročníka 2020, ich kvalita vyzerá nádejne. V pivniciach bol degoržovaný  R.D. ročník 2007 a na trh bude uvedený začiatkom budúceho roka. Pri štedrovečernej večeri mnohí z nás nepochybne začnú aperitívom Bollinger Rosé a potom si k jedlu pochutnáme  na La Grande Année 2012, ktorý je ešte mladý a určite siahneme i po starších ročníkoch. Dokonalé cuvée kzvýrazneniu tohto konkrétneho okamihu Vianoc.

Na budúci rok určite dúfame v návrat do normálnych životných a obchodných podmienok všade vo svete. V Bollinger máme veľa zaujímavých projektov vrátane uvedenia Bollinger RD 2007 a tiež filmu Bond 007 „No time to die“, ktorého je Bollinger dlhoročným partnerom .“

 

Weingut Zillinger /Carmen Zillinger/

„Herbert, môj manžel,  nie je veľký fanúšik Vianoc, ale ja ich milujem za nás oboch. Zvyčajne sa stretávame s priateľmi večer pred Vianocami. Dávame si všetci spolu ľahkú spoločnú večeru a keď deti zaspia, ozdobíme spoločne vianočný stromček. 24. december je naozaj výnimočný deň, trávime ho spoločne, hráme sa s deťmi,  večer ideme do kostola, kde deti hrajú miestnym obyvateľom príbeh Vianoc.

Potom prídu naše babičky. Zvyčajne varíme a večeriame spolu. Štedrovečerná večera zahŕňa veľmi tradičný zemiakový šalát a kapra. V tomto roku si otvoríme k večeri vína BIODYN, fľašu Chenin Blanc od Richarda Leroya & Trousseaua z Domaine Labet a samozrejme ešte ďalšie.

Rok 2020 bol rokom v znamení pandémie, ktorá priniesla obavy, bolesť a smútok mnohým ľuďom na celom svete. Naozaj dúfame a modlíme sa, aby sa rok 2021 stal opäť bezstarostnejším a na našich tvárach už nebude chýbať úsmev a príde veľa pekných dní plných šťastia.“

Quinta Do Casto /Rita Camelo – Export Manager/

„V pohorí Douro je cez Vianoce veľmi chladno, ale nikdy nesneží. Krby v domácnostiach svietia a ľudia trávia spolu večery s jedlom a vínom. Na Vianoce sú najdôležitejšie okamihy 24. december večer a 25. december obed. Práve počas týchto dvoch okamihov sa rodiny zhromažďujú. Existujú u nás tiež katolícke tradície, napríklad výroba vianočných betlehemov, chodenie na omše a potom výmena darčekov. V severnej časti Portugalska sa servíruje na Vianoce e „Bacalhau“ (treska) a na prvý sviatok vianočný „Peru“ (morka). V Portugalsku máme veľa vianočného tradičného pečiva a špeciálnych dezertov, napríklad „Rabanadas“, „BoloRei“ alebo „Aletria“, samozrejme s pohárom portského vína. Pravdepodobne tieto Vianoce ochutnáme Crasto Superior White a Reserva Old Vines. K dezertom  Colheita Port. K morke si otvoríme Touriga Nacional a Vintage Port k syrom a sladkým dezertom.
 

Do Nového roku si najviac prajeme koniec pandémie. Dúfame, že v roku 2021 sa všetci budeme môcť vrátiť k svojim rutinám, rodinným aktivitám, objatiam a iným prejavom lásky, tento rok toľkokrát skrytým pod maskou. Môže to byť pozitívny rok pre znovuzrodenie, viac sociálnej starostlivosti, viac starostlivosti o planétu, viac starostlivosti o ostatných.“

 

Finca Mas d´en Gil /Marta Rovira/ 

Vianoce trávime všetci spolu, ale tento rok bude trochu iný. Našťastie z rodiny Rovira Carbonell sme štyri sestry, takže sa rozdelíme.  24. decembra budú dve sestry s mojimi rodičmi a 25 sa vymeníme. Tento rok otvoríme k štedrovečernej večeri GRAN BUIG 2016. Víno vyrábame iba v najlepších ročníkov. Hrozno pochádza selekcie starých viníc s odrodami Grenache a Carignan. Predchádzajúce ročníky boli 1998 a 2004. Vo veľmi vzácnom okamihu ako sú Vianoce,  sa chceme s týmto vínom podeliť s rodinou. Pravdepodobne otvoríme aj Pinot Noir zo Švajčiarska OBRECHT Monolit, biodynamický Pinot Noir zo žulového podložia , jeden z mojich obľúbených terroir.  A pravdepodobne i staršie Bordeaux z roku 1975, ktoré priniesol  môj manžel Olivier, belgický someliér, ktorý prišiel navštíviť našu usadlosť pred 20 rokmi a zamiloval sa do nášho regiónu a do mňa. 
 

V Novom roku si prajeme, aby sa ľudia priblížili k prírode takým spôsobom, aby mohli lepšie počúvať a rešpektovať prírodu, tak ako si zaslúži. Tento rok 2020 ukázal, že treba spomaliť, uvedomiť si význam prírody. Vína môžu cestovať po celom svete, takže víno je spôsob, ktorý umožňuje ľuďom cestovania bez toho, aby sa presťahovali z vlastných krajín. Budúci rok uvedieme na trh 100% Grenache. Po 24 rokoch na panstve MAS d’e GIL sme pripravení predstaviť to, čo považujeme za najelegantnejší výraz Grenache. Víno sa bude volať podľa zakladateľa Francisco Gil.“ 

Antinori /Albiera Antinori/

Vianoce trávime rovnako ako každá iná talianska rodina. Celá rodina Antinori sa stretne na jednom mieste v Guado al Tasso v Bollgeri. Každý tu má svoj vlastný dom, kde trávime víkendy a prázdniny. Avšak vzhľadom na tieto veľmi zvláštne Vianoce budeme sláviť podľa toho, ako to bude umožnené kvôli Covid-19. Počas vianočnej večere si každý z nás prinesie vlastné víno, o ktoré sa môže podeliť s ostatnými. Každé víno sa podáva „naslepo“, takže ho treba uhádnuť. Okrem týchto vín je vždy na štedrovečernom stole fľaša Tignanella.

A čo si prajem do Nového Roku? Tak ako každý iný človek na našej planéte, aj my všetci sa chceme čo najskôr vrátiť k normálnemu životu. Súčasná a pretrvávajúca neistota nám nepomáha, ale ako vinohradníci sme zvyknutí čeliť neprekonateľným ťažkostiam, ako sú krupobitie alebo mráz, takže vieme, že to niekedy býva súčasťou života.

Musíme zostať ešte chvíľu silní. Medzitým je nevyhnutné neustále pozerať dopredu a posúvať sa vpred, aj keď pomalším tempom. Pokiaľ ide o našu spoločnosť, musíme pokračovať v kultivácii našich viníc s rovnakou nezmenenou vášňou a neustále vyrábať najlepšie možné vína. Skôr alebo neskôr táto situácia pominie a my musíme byť na túto chvíľu pripravení."

Planeta /Marco Scaglione – Export Manager/ 

„Na Vianoce cestujem domov do maďarského Rackeve, krásnej dediny pri Dunaji, kde rád podnikám prechádzky a popíjam s rodinou. K večeri sa im snažím priniesť tie najlepšie vína. Tento rok už mám nachystanú fľašu Magnum Eruzione 1614 Carricante, ktoré je obľúbeným vínom môjho otca a tiež Santa Cecilia. Ostatné vína budú od známych výrobcov z rôznych oblastí Európy,  Jacquesson (Champagne), Keber (Brda), Envinate (Tenerife) a Szepsy a nesmie chýbať Tokaj.

Do Nového Roku by som si prial, aby sme všetci mohli žiť lepší život s tým, čo sme sa naučili v roku 2020. Udržateľnejší rytmus života a byť bližšie k prírode. Vo vinárstve sa budeme venovať práci  k stále vyššej kvalite vín, väčšiemu podielu biodiverzity, ďalším a ďalším projektom zameraným na ochranu krajiny, sociálnych hodnôt a kultúry. V Novom Roku  uvedieme niekoľko skvelých vín ročníka 2020. Cerasuolo je môj osobný tip na veľký hit, ktorý vyjde budúci rok!“

Villa Maria / Helen Morrison - Marlborough Winemaker/

„Vianoce na Novom Zélande sú cez leto, to znamená, veľa času ľudia strávia vonku, spoločne grilujú s priateľmi alebo robia piknik na pláži. Milujem bubliny počas Vianoc, takže určite si otvoríme Villa Maria Brut Methodé Traditionelle 2016. Vinobranie 2020 sprevádzalo vynikajúce počasie, takže z toho roku máme niekoľko fantastických vín. Prajem si, aby rok 2021 bol lepší ako predchádzajúci, ktorý bol pre všetkých veľmi náročný.“

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.