offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Vianoce u vinárov z južnej Moravy

Vianoce u vinárov z južnej Moravy

Pokračujeme s príbehom ako Vianoce vnímajú a prežívajú vinári. V prvej časti sme vám predstavili Vianoce u slovenských vinárov. V druhej časti pôjdeme na návštevu k našim susedom na južnú Moravu.

Traja moravskí vinári nám porozprávali, aké sú Vianoce u nich doma, aké majú zvyky a v čom sú iné, ako tie naše slovenské. Pri čítaní vám odporúčam popíjať moravské víno.

Přečítajte si aj Ako trávia Vianoce zahraniční vinári


Vinařství J. Stávek /Jan Stávek/

U nás a myslím si, že rovnako ako u ostatných moravských vinárov, sú Vianoce vyslobodením od zhonu, ktorý začína vinobraním na konci augusta a končí  24-tého decembra doobeda poslednými predanými fľašami. Minimálne cez vianočné sviatky máme dosť času podeliť sa o mladá vína s rodinou a najbližšími a tiež ochutnať skvosty z archívu, na ktoré nebol cez rok čas alebo sa práve čakalo na ich otvorenie s tými najbližšími. Do štedrovečernej večere držíme prísny pôst a k večeri otvoríme nejaké bublinky. Obvykle nejaký sekt z chladnejšej oblasti (Rakúsko, ČR, Nemecko) alebo Cavu.

Tento rok možno zvolíme naturálnejšiu cestu a otvoríme náš Pet Nat, ktorý sme vyrobili prvýkrát. K rybe volíme vždy biele suché víno s kyselinkou. Obvykle vyhrá moravský vlašák ideálne z Dunajovických kopcov alebo vyzretý Rizling.

Osvedčil sa nám i Sauvignon. Radšej vždy otvoríme viac fliaš, pretože večera je obvykle dlhá a s pribúdajúcimi deťmi sa predlžuje i následná doba strávená pri vianočnom stromčeku. Pár starších červených vín dekantujem už poobede, ktoré v priebehu večere a pri rozbaľovaní darčekov postupne s rodinou degustujeme. Potom ideme na polnočnú a po nej zasadneme k rodinnej konverzácii a to väčšinou prichádzajú na rad sladká vína typu tokajské, portské a madeira.

Do Nového roku 2021 si prajem, aby sme mali viac príležitostí sa stretávať a zdieľať spolu zážitky a radosť. Víno si síce v posledných mesiacoch domácej karantény zaslúži konečne väčšiu pozornosť a dôkladné skúmanie, ale zároveň vyžaduje aj  veselosť vo forme spoločenskej konverzácie a zábavy. Tá teraz v spoločnosti trochu chýba. 
Po troch rokoch ideme von s novým ročníkom Frankovky Reservy, ktorá sa vyrába len v tých najlepších rokoch, čo bolo zatiaľ len v rokoch  2015, 2006 a 2000. Avšak kedy to presne bude, je zatiaľ vo hviezdach. Teraz kupážujeme sudy a chystáme sa na fľašovanie. Novinkou bude tiež rosé z Merlotu a Frankovky, ľahké, šťavnaté a osviežujúce na letní pitie.

 

Vinařství Gurdau /Marek Sedláček/

Vianoce u vinára sú asi rovnaké ako u každého iného. Pre vinára sú predovšetkým časom odpočinku po náročnom závere roka, kedy prebiehalo vinobranie a práca s mladým vínom. K štedrovečernému stolu si otváram najradšej víno, ktoré som si v danom roku priviezol z dovolenky v zahraničí, ideálne od vinára, ktorého som navštívil a zaujal ma.

Do Nového roku si prajem hlavne, aby boli všetci zdraví a šťastní, pretože sú to tie najdôležitejšie veci v živote. V budúcom roku nás čaká množstvo zaujímavej práce. Okrem pokračujúcej výstavby vinárského domu v Kurdejove otvárame samostatný vínny sklep na menšie degustácie pre našich zákazníkov.

Čaká nás tiež premiérová výsadba modrých odrôd na plánované červené cuvée a výsadba ďalšieho rizlingu na našej najvyššie položenej trati Lipiny. Do našej ponuky sme už teraz ku koncu roku zaradili niekoľko nových vín, z ktorých máme veľkú radosť!
 

 

Vinařství Špalek /Marek Špalek/

Dva dni pred Štedrým dňom ideme kúpiť  živého pohořelického kapra, ktorého necháme cez noc vo vani. Nasledujúci deň ho zabijeme. Súčasťou štedrovečernej večere je totiž ako predkrm marinovaný kapor, ktorého je potrebné nechať odležať cez noc. Večer pred štedrým dňom sa zdobí stromček.

Na štedrý deň sa drží pôst. K obedu je veľmi ľahká (vodová) kyselica. Zvyk, ktorý si priniesli Špalkovi z Valašska. Poobede ideme na cintorín spomínať na predkov. Štvorchodová večera sa začína okolo šiestej hodiny: rybí predkrm, rybia polievka, rezeň z kapra so zemiakovým šalátom a nasleduje ľahší dezert na báze domáceho medu. K štedrovečernej večeri sa pije vždy niekoľko druhov vín. Ako prípitok sekt od kamaráta (tento rok  to bude sekt od Jarka Galu – sami totiž nevyrábame), potom náš Ryzlink rýnský ku kaprovi a k dezertu sa podáva tradične naše ľadové víno z Veltlínského zeleného. A potom sa rozsvieti stromček a radujeme sa z radosti pri rozbaľovaní darčekov. O polnoci ideme do kostola na polnočnú omšu.

Do Nového roku 2021 si prajeme, aby bol lepší ako ten prapodivný rok 2020. Aby nás Covid už prestal otravovať a dovolil nám žiť zase ako predtým!

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.