Pey Blanc (7)
Domaine Pey Blanc je rodinné vinárstvo s rozlohou 25 hektárov, ktoré sa nachádza severozápadne od Aix-en-Provence, v apelácii Coteaux d'Aix-en-Provence, najzápadnejšom regióne Provence. Domaine Pey Blanc je rodinné vinárstvo s rozlohou 25 hektárov, ktoré sa nachádza severozápadne od Aix-en-Provence, v apelácii Coteaux d'Aix-en… Čítať viac
Pey Blanc
Vinice sa nachádzajú na troch parcelách z vápenca, piesku a štrku. Majiteľom a vinárom je Gabriel (Gaby) Giusiano. Svoje know-how vinárstvo sústreďuje na produkciu ružových vín z vysokej kvality.
Domaine Pey Blanc vzniklo v 30. rokoch 20. storočia, keď Matteo Giusiano, starý otec Gabriela, migroval z Talianska do Provensálska a kúpil malý pozemok, kde teraz stojí vinárstvo. Vysadil jeden hektár viniča. V roku 1980 prevzal vedenie Gabrielov otec Jean-Claude a rozšíril vinohrady o ďalších asi desať hektárov. Kým sa Gabriel ujal vinárstva, ich hrozno putovalo do miestneho družstva. Od roku 2004 riadi vinárstvo s 25 hektármi vinohradov Gabriel Giusiano, tretia generácia rodiny. Vyštudoval tiež vinárstvo a získal technický certifikát Brevet de Technicien Supérieur (BTS) so špecializáciou na enológiu. V rámci tohto programu sa vyučil v Domaine Jacourette, malom rodinnom vinárstve v Pourrières, ktoré leží v centre Saint-Victoire v Côtes de Provence, východne od Aix-en-Provence. Gabriel postavil pivnicu a zrenovoval vinohrady. Prvý ročník jeho vlastnej produkcie bol v roku 2004.
Celková produkcia vinárstva dnes je približne 150 000 fliaš. Ružové vína predstavujú asi 60%, červené vína tvoria 30% a 10% biele vína. Miestny dopyt predstavuje až 80 % jeho celkovej produkcie a skutočne je veľmi pravdepodobné, že jeho vína uvidíte v najlepších baroch a reštauráciách v neďalekom Aix. Vo vinárstve pestujú najmä modré odrody Grenache, Syrah a Cinsault pre ružové a červené vína, pre biele používajú Rolle, Ugni Blanc a Clairette.
V rámci trvalo udržateľného prístupu k životnému prostrediu sa vo vinárstve zaviazali chrániť a zlepšovať podmienky vo svojich vinohradoch. Hrozno sa pestuje na ílovito vápenatej pôde. Mistral navyše pomáha znižovať vlhkosť a riziko chorôb vo viniciach. Zber hrozna prebieha v noci.