Vína Viura Španielsko (2)
Viura, známa skôr ako Macabeo, je základnou odrodu bielych vín v oblasti Cava a Rioja. Hrozno dozrieva ako jedno z prvých a vína z neho sú príjemne aromatické. V niektorých regiónoch (juh Francúzska) sa využíva na výrobu prírodne sladkých vín. Viura, známa skôr ako Macabeo, je základnou odrodu bielych vín v oblasti Cava a Rioja. Hrozno dozrieva ako jedno z prvých a vína z neho sú príjemne…
Vína zo Španielska
Vinári prestali míňať peniaze na drahé a nové sudy, namiesto toho sa koncentrujú na pôvod a jedinečnosť. Vínam nechýba jemnosť a elegancia. V Španielsku postupne silnie dopyt po vínach s konkrétnym miestom pôvodu, teda názvom vinohradu.
Z vinárov sa stali vinohradníci (a naopak), ktorí cestujú nie preto, aby kopírovali, ale preto, aby sa učili. Biele vína sú skvelými partnermi k jedlu. Podobne aj šumivé Cavy s ambíciami, ktoré vyplývajú z dôležitého vyzrievania na kvasinkách. Ružové a červené z Rioji, Ribery, či Cigalusu nie sú ťažkopádne vína pre neskúsených someliérov, ale harmonické a uveriteľné médiá s enogastronomickým potenciálom.
Ešte stále nedoceneným pokladom zostáva oblasť Jerez so svojim Sherry, ktoré už dávno nie je len vínom britských klubov alebo lacných barov. Naopak moderným vínom s tradičným prístupom. Španielske vína sú jednoducho nevyhnutnou súčasťou poznania tamojšej kultúry, kde sa vyrábajú jedny z najlepších vín sveta.
Odporúčanie someliéra Španielsko:
Španielsko príjemne prekvapuje čoraz viac. Vína vo všetkých štýloch reprodukujú potenciál jednotlivých oblastí. Množstvo klasických „bodegas“, ktoré myslia moderne a nových vinárstiev s tradičným prístupom. Najväčším klenotom je však oblasť Jerez so svojím Sherry. Fenomenálne vína s neuveriteľnou kombináciou autenticity a nadčasového štýlu. Skvelé suché Fino ako univerzálny partner k jedlu či fortifikovaný Pedro Ximenéz k meditácii. Tie najlepšie vydržia roky, navyše bez nutnosti veľkých investícii.