Black Week zahraničné vína -50 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Vína Veltlínske zelené Česká republika Špalek (7)

Veltlínské zelené je tradičná stredoeurópska odroda, ktorá poskytuje príjemné ovocné tóny s jemným náznakom bieleho korenia a mandľovej dochute. Najznámejšie regióny pestovania sú Wachau, Kamptal, Kremstal, Morava alebo aj Novozélandská oblasť Marlborough (i keď už len veľmi zriedkavo). Veltlínské zelené je tradičná stredoeurópska odroda, ktorá poskytuje príjemné ovocné tóny s jemným náznakom bieleho korenia a mandľovej dochute.… Čítať viac

Filter
Filter
Farba
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Druh
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 2 499.95 €

Aplikovať filtre

Veltlínské zelené

Veltlínske zelené je najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou na Slovensku. Najznámejšie regióny pestovania sú Wachau, Kamptal, Kremstal, Morava alebo aj novozélandská oblasť Marlborough. Vína z tejto odrody ponúkajú všetky úrovne kvality od ľahkého Veltlínu s príjemnou kyselinkou až po vína, ktoré dokážu vyzrievať aj niekoľko desaťročí. Odroda je vhodná i na výrobu sektov a tiež ľadových a slamových vín.

História

Pochádza z Rakúska a vznikla pravdepodobne krížením odrôd Tramín a Červenošpičiak. Pre Rakúsko je Veltlínske zelené národnou odrodou a zaberá takmer polovicu vinohradov s bielymi odrodami. Z Rakúska sa rozšírila do Maďarska, Moravu i na Slovensko. Na Slovensku je registrovaná od roku 1941. Najväčšie výsadby sa nachádzajú v MalokarpatskejJužnoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Pestovanie

Veltlínske zelené má vysoké nároky na kvalitu pôdy. Vyžaduje si hlboké teplé, skôr ľahšie sprašové pôdy. Najlepšie sú stredné polohy slnečných, teplých južných svahov. Je vhodnou odrodou k výrobe vín s terroir.

Charakteristika vína

Vína Veltlínske zelené sú mimoriadne svieže, korenisté s jasným odkazom na svoj pôvod a postupne sa zvyšuje ich kvalita. Sú vhodné i k archivácii. Veltlínske zelené je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín. Vôňa medu a tropického ovocia, elegantný nádych karamelu a korenia.

Gastronómia

Klasickou rakúskou kombináciou je Veltlínske zelené a viedenský teľací rezeň so zemiakovým šalátom, avšak je výborným spoločníkom k sladkovodným rybám, k tafelspitzu alebo k špargľovému rizotu. V sladkej verzii k meditácii.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.