Vína Veltlínske zelené Česká republika Špalek (7)
Veltlínské zelené je tradičná stredoeurópska odroda, ktorá poskytuje príjemné ovocné tóny s jemným náznakom bieleho korenia a mandľovej dochute. Najznámejšie regióny pestovania sú Wachau, Kamptal, Kremstal, Morava alebo aj Novozélandská oblasť Marlborough (i keď už len veľmi zriedkavo). Veltlínské zelené je tradičná stredoeurópska odroda, ktorá poskytuje príjemné ovocné tóny s jemným náznakom bieleho korenia a mandľovej dochute.… Čítať viac
Špalek
Sekt, BIOšumivé víno, sekt biele - extra brut - r2020 - 0,75l
Veltlínské zelené
Veltlínske zelené je najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou na Slovensku. Najznámejšie regióny pestovania sú Wachau, Kamptal, Kremstal, Morava alebo aj novozélandská oblasť Marlborough. Vína z tejto odrody ponúkajú všetky úrovne kvality od ľahkého Veltlínu s príjemnou kyselinkou až po vína, ktoré dokážu vyzrievať aj niekoľko desaťročí. Odroda je vhodná i na výrobu sektov a tiež ľadových a slamových vín.
História
Pochádza z Rakúska a vznikla pravdepodobne krížením odrôd Tramín a Červenošpičiak. Pre Rakúsko je Veltlínske zelené národnou odrodou a zaberá takmer polovicu vinohradov s bielymi odrodami. Z Rakúska sa rozšírila do Maďarska, Moravu i na Slovensko. Na Slovensku je registrovaná od roku 1941. Najväčšie výsadby sa nachádzajú v Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.
Pestovanie
Veltlínske zelené má vysoké nároky na kvalitu pôdy. Vyžaduje si hlboké teplé, skôr ľahšie sprašové pôdy. Najlepšie sú stredné polohy slnečných, teplých južných svahov. Je vhodnou odrodou k výrobe vín s terroir.
Charakteristika vína
Vína Veltlínske zelené sú mimoriadne svieže, korenisté s jasným odkazom na svoj pôvod a postupne sa zvyšuje ich kvalita. Sú vhodné i k archivácii. Veltlínske zelené je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín. Vôňa medu a tropického ovocia, elegantný nádych karamelu a korenia.
Gastronómia
Klasickou rakúskou kombináciou je Veltlínske zelené a viedenský teľací rezeň so zemiakovým šalátom, avšak je výborným spoločníkom k sladkovodným rybám, k tafelspitzu alebo k špargľovému rizotu. V sladkej verzii k meditácii.