Vína Tramín červený Rakúsko (1)
Tramín červený je veľmi stará aromatická biela muštová odroda. Tramín je jedným y rodičov pre mnoho európskych odrôd. Vína z Tramínu sú elegantné, ovocno kvetinové a korenisté s jemne medovým záverom. Výbornú kvalitu dosahuje v kategórii suchých, polosuchých i prírodne sladkých vín. Veľký Tramín červený je pýchou a ozdobou každého vinára, má dobrý potenciál k archivácii. Tramín červený je veľmi stará aromatická biela muštová odroda. Tramín je jedným y rodičov pre mnoho európskych odrôd. Vína z Tramínu sú… Čítať viac
Tramín červený
História
Pôvod Tramínu nie je jasný, predpokladá sa, že vznikol náhodným krížením Vitis silvestris. Miesto pôvodu tiež nie je známe. Najčastejšie sa spomína južné Tirolsko (obec Tramino). Tramín červený sa začal šíriť vo Francúzsku v 16. storočí. V Alsasku sa Gewürztraminer (Tramín korenistý) považuje za top bielu odrodu. V ostatnej Európe sa pestuje Roter Traminer (Tramín červený), pravdepodobne ide o dva klony. V Rakúsku je rozšírený klon Gelber Traminer (Tramín žltý), ktorý je viac aromatický. Je typickou odrodou severných vinohradníckych oblastí. Na Slovensku bol Tramín červený registrovaný v roku 1941. Dnes je vo výsadbách nahrádzaný odrodami ako Devín, Pálava, Noria, Míllia, bohužiaľ.
Pestovanie
Tramín červený je mimoriadne náročný na pôdu aj polohu. Vyhovujú mu hlboké, výživné a teplé pôdy s dobrým vlahovým režimom. Tramínu sa veľmi dobre darí v Nitrianskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Výborne reflektuje miesto pôvodu.
Charakteristika vína
Tramín červený je aromatická odroda, ktorá veľmi dobre koncentruje cukry. Vína sú aromatické, jemne korenisté, v dobrých ročníkoch majú až olejovitú štruktúru. V Alsasku patrí Gewürztraminer patrí k top bielym odrodám väčšinou v kategórii polosladkých a sladkých vín. Pestuje sa na najlepších polohách. Tramín červený je vhodnou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín, dokážu vyzrievať niekoľko desaťročí.
Gastronómia
Tramín červený polosuchý je výborným spoločníkom k husej pečeni s ovocným chutney. Snúbi sa s alsaskou a orientálnou kuchyňou.