Tannat (4)
Tannat je výrazne temná a plná odroda s francúzskym pôvodom, známa vo víne Madiran. Dnes je to najpestovanejšia modrá odroda v Uruguaji, kde zažíva svoje znovuzrodenie. Vína sú zvyčajne plné s výraznými tanínmi a veľkým potenciálom na archiváciu. Tannat je výrazne temná a plná odroda s francúzskym pôvodom, známa vo víne Madiran. Dnes je to najpestovanejšia modrá odroda v Uruguaji,… Čítať viac
Giménez Méndez
Alta Reserva Tannatvíno červené - suché - r2020 - 0,75l
Tannat
Tannat je modrá muštová odroda, ktorá má síce svoj pôvod v juhozápadnom Francúzsku v oblasti Madiran, avšak populárna je predovšetkým v južnej Amerike v Uruguaji, Argentíne, Bolívii, Peru, taktiež v Austrálii a južnej Afrike. Vplyvom globálneho oteplenia sa opäť vracia aj do Francúzska a pestuje sa aj v Kalifornii.
História
Tannat má pôvod v Baskitsku na hranici medzi Španielskom a Francúzskom v pohorí Pyreneje. Najslávnejšie víno z odrody Tannat bolo vyrobené v oblasti Madiran. Dnes je odroda Tannat populárna v južnej Amerike v Uruguaji, Argentíne, Bolívii, Peru, taktiež v Austrálii a južnej Afrike. Štýlom je odlišný od francúzskych vín. Tannat doviezli po prvý raz do Uruguaja v roku 1870 baskickí prisťahovalci. Stala sa “národnou odrodou ”, pretože sa perfektne prispôsobila pôdnym a klimatickým podmienkam.
Pestovanie
Tannat nie je náročný na pestovanie, je neskoro dozrievajúca odroda, ktorej vyhovujú skôr teplejšie oblasti južných svahov. Tannat má vysoký obsah polyfenolov.
Charakteristika vína
Vína odrody Tannat majú vysoký obsah trieslovín.Vo Francúzsku sa používa v kupáži s odrodami Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Vo vôni dominujú slivky, ostružiny, čierne korenie a herbálne tóny. Chuť je plná, koncentrovaná s vyšším obsahom tanínov.
Gastronómia
Tannat si veľmi dobre rozumie so zverinou, dusené hovädzie s ratatouille zeleninou, hovädzie entrecote s horčicovou omáčkou alebo k steakom.