Vína Rulandské biele Slovensko (15)
Rulandské biele/Pinot blanc je stará francúzska biela odroda. Patrí do skupiny burgundských odrôd spolu s odrodami Pinot Gris a Pinot Noir. Rulandské biele/Pinot blanc je stará francúzska biela odroda. Patrí do skupiny burgundských odrôd spolu s odrodami Pinot Gris a Pinot Noir.… Čítať viac
Karpatská Perla Pearl
Pinot Blanc MVOvíno biele - suché - r2023 - 0,75l
Pavelka Sekt
Blanc de Blancs Brutšumivé víno, sekt, tradičná metóda biele - brut - 0,75l
VÍNO NATURAL Domin & Kušický
Rulandské biele, BIOvíno biele - suché - r2021 - 0,75l
Vinárstvo Ratuzky
Pinot Blancakostné víno biele - suché - r2020 - 0,75l
VIAJUR PRO REGE ET PATRIA
Pinot Blancvíno biele - suché - r2022 - 0,75l
Mrva & Stanko sekt
Cuvée Brutšumivé víno, sekt biele - brut - 0,75l
Rulandské biele/Pinot Blanc
Pestuje sa hlavne vo Francúzsku v oblasti Alsaska a používa sa na výrobu šumivých – Crémant d´Alsace a tichých vín. Okrem Alsaska sa pestuje i v Burgundsku a Champagne.
História
Prvé zmienky pochádzajú zo 14. storočia. Na Slovensku bola registrovaná v roku 1941 avšak už dávno predtým sa pestovala. Dnes sa rozprestiera len na ploche 2 - 4 % celkovej plochy vinohradov s bielymi odrodami.
Pestovanie
V našich podmienkach je Rulandské biele ideálnou odrodou k výrobe šumivých vín. Vyhovujú jej južné teplé svahy a stredne ťažké hlinité pôdy s dostatkom vlahy. Úrody máva pravidelné a vyrovnané. Je vhodnou odrodou aj k ekologickému pestovaniu. Vyzrievaním na kvasinkách získava víno na plnosti a tiež si výborne rozumie i s dubovým sudom.
Štýl vína
Rulandské biele/Pinot Blanc nepodlieha módnym trendom a má veľmi dobrý potenciál vyzrievať. Veľmi dobre reflektuje ročník a miesto, kde sa pestuje. Alsasko, Nemecko, Luxembursko, Taliansko, Maďarsko, Morava, Slovensko, ale i Kalifornia a Kanada tam všade sa pestuje. Je komplexný, s ovocnou vôňou zrelej hrušky, mandle a chlebovej kôrky. V dobrých a teplých ročníkoch sa môže podobať vínam z Burgundska. Ponúka taktiež zaujímavé prírodne sladké vína v kategórii slamových a ľadových vín.
Gastronómia
Čo sa týka snúbenia s jedlom, hodí sa hlavne k alsaskej kuchyni ako napríklad Flammekuche, plnené zemiakové gule s kyslou kapustou, pomaly dusené jahňacie so zeleninou alebo morský čert s citrónovou omáčkou. Crémant d´Alsace je výborným aperitívom a spoločníkom ku grilovaným morským rybám.