Vínna Fiesta -40 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Vína Rulandské biele Slovensko (15)

Rulandské biele/Pinot blanc je stará francúzska biela odroda. Patrí do skupiny burgundských odrôd spolu s odrodami Pinot Gris a Pinot Noir. Rulandské biele/Pinot blanc je stará francúzska biela odroda. Patrí do skupiny burgundských odrôd spolu s odrodami Pinot Gris a Pinot Noir.… Čítať viac

Filter
Filter
Farba
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Druh
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre

Rulandské biele/Pinot Blanc

Pestuje sa hlavne vo Francúzsku v oblasti Alsaska a používa sa na výrobu šumivých – Crémant d´Alsace a tichých vín. Okrem Alsaska sa pestuje i v Burgundsku a Champagne.

História

Prvé zmienky pochádzajú zo 14. storočia. Na Slovensku bola registrovaná v roku 1941 avšak už dávno predtým sa pestovala. Dnes sa rozprestiera len na ploche 2 - 4 % celkovej plochy vinohradov s bielymi odrodami.

Pestovanie

V našich podmienkach je Rulandské biele ideálnou odrodou k výrobe šumivých vín. Vyhovujú jej južné teplé svahy a stredne ťažké hlinité pôdy s dostatkom vlahy. Úrody máva pravidelné a vyrovnané. Je vhodnou odrodou aj k ekologickému pestovaniu. Vyzrievaním na kvasinkách získava víno na plnosti a tiež si výborne rozumie i s dubovým sudom.

Štýl vína

Rulandské biele/Pinot Blanc nepodlieha módnym trendom a má veľmi dobrý potenciál vyzrievať. Veľmi dobre reflektuje ročník a miesto, kde sa pestuje. Alsasko, Nemecko, Luxembursko, Taliansko, Maďarsko, Morava, Slovensko, ale i Kalifornia a Kanada tam všade sa pestuje. Je komplexný, s ovocnou vôňou zrelej hrušky, mandle a chlebovej kôrky.  V dobrých a teplých ročníkoch sa môže podobať vínam z Burgundska. Ponúka taktiež zaujímavé prírodne sladké vína v kategórii slamových a ľadových vín.

Gastronómia

Čo sa týka snúbenia s jedlom, hodí sa hlavne k alsaskej kuchyni ako napríklad Flammekuche, plnené zemiakové gule s kyslou kapustou, pomaly dusené jahňacie so zeleninou alebo morský čert s citrónovou omáčkou.  Crémant d´Alsace je výborným aperitívom a spoločníkom ku grilovaným morským rybám.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.