offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Furmint (22)

Podstatná odroda v oblasti Tokaj. Jej pôvod je stále neurčitý. Niektoré indície naznačujú, že pochádza zo severného Talianska. Botrytída, ktorá napáda bobule Furmintu koncentruje cukor a zvyšuje extrakt. Vína majú vôňu a chuť sušeného ovocia s orieškovo medovým záverom. Podstatná odroda v oblasti Tokaj. Jej pôvod je stále neurčitý. Niektoré indície naznačujú, že pochádza zo severného Talianska. Botrytída, ktorá… Čítať viac

Radenie
Radenie
Strana 1/2
Filter
Filter
Farba
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Druh
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 2 499.95 €

Aplikovať filtre
Strana 1/2

Furmint

Furmint z Tokajského regiónu

Slovo „Tokaj“ je najviac vnímané ako synonymum pre bohaté sladké, neskoro zberové, často botrytické dezertné víno, pre ktoré sú Maďarsko a časť Slovenska najznámejšie.  Tokaj môže byť vyrobený v rôznych štýloch od suchých až po sladké, všetko s použitím kľúčového hrozna Furmint a Lipovina (maďarsky výraz Hárslevelű).

Furmint je jednou z najvýznamnejších odrôd pre túto oblasť. V regióne je rozšírený vďaka svojej citlivosti na botrytídu a produkuje mimoriadne zaujímavé suché vína. Môžu zrieť v dubových sudoch alebo tankoch. Sladké verzie pripomínajú exotické korenené marmelády, pomarančový olej, bohatosť medu, čerstvé ovocie ako broskyňa, citrón, pomarančový kvet a ďalšie. Vína majú často vynikajúcu textúru a pikantnú kvalitu. Výrobcovia Tokajskej oblasti ponúkajú informácie o tom, či je víno suché alebo sladké. Suchý Furmint môže mať podobný štýl ako Rizling.

Nikdy nebolo ľahšie objavovať vína odrody Furmint. Veľa výrobcov v tradičných regiónoch so sladkým vínom, z ktorých mnohé boli po stáročia známe svojimi dezertnými vínami sa náhle presúva na výrobu suchých vín. Dôvod súvisí s meniacimi sa preferenciami spotrebiteľov, a teda s meniacim sa dopytom.

Možnosť objavovať suché alebo polosuché vína z týchto tradičných „sladkých“ regiónov je pre milovníkov vína vynikajúca. Po prvé, tieto suché vína sú zvyčajne menej nákladné ako ich sladké náprotivky, pretože proces výroby vína je menej náročný na pracovnú silu a môže priniesť väčšie objemy (zrelé, zdravé hrozno produkuje viac vína ako tie, ktoré sú scvrknuté alebo sušené), čo spotrebiteľom poskytuje možnosť nakupovať vína z regiónov, ktoré si inak nemohli dovoliť. Po druhé, suché a polosuché vína umožňujú, aby sa hrozno vyjadrilo čisto, čím sa prejavujú odrodové príchute v pravom slova zmysle.

Sladké vína sa často vyrábajú v jednej z troch metód: Botrytída, čo je proces, pri ktorom ušľachtilá pleseň hrozna odčerpáva vodu z bobule a zanecháva za sebou koncentrované príchute; fortifikácia, proces pridávania destilovaného liehu do základného vína; alebo appassimento, kde sa hrozno pred kvasením suší na slnku. Vžy keď použijete jednu z týchto metód príchute vína nepochádzajú len z hrozna ale aj od vinára.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.