Vína ružové Šampanské (20)
Kvalitné ružové vína z celého sveta. Na eshope nájdete víno z 18 krajín a vyše 250 svetových a slovenských vínnych značiek. Doručenie do 2 dní. V posledných rokoch sa ružové víno alebo Rosé stalo veľmi populárnym, pretože tieto vína v sebe nesú kombináciu červených vín spolu s čerstvosťou bielych. Kvalitné ružové vína z celého sveta. Na eshope nájdete víno z 18 krajín a vyše 250 svetových a slovenských vínnych značiek. Doručenie do 2 dní. V… Čítať viac
Champagne Bollinger
Rosé Brutšampanské ružové - brut - 0,75l
Moët & Chandon
Brut Imperial Roséšampanské ružové - brut - 0,75l
Moët & Chandon
Ice Rosé Imperialšampanské ružové - demi sec - 0,75l
Champagne Bollinger
Rosé Brut Magnumšampanské ružové - brut - 1,5l
Champagne Bollinger
Rosé Brut Magnumšampanské ružové - brut - 1,5l
Roger Brun
Romance Rosé Champagnešampanské ružové - suché - r2014 - 0,75l
Moët & Chandon
Brut Impérial Roséšampanské ružové - brut - 0,75l
Champagne Ayala
Brut Rosé Majeur DBšampanské ružové - brut - 0,75l
Champagne Bollinger
Rosé Brut Jeroboamšampanské ružové - brut - 3l
Champagne De Saint Gall
Le Rosé Premier Crušampanské ružové - brut - 0,75l
Champagne Palmer & Co.
Rosé Solerašampanské ružové - brut - 0,375l
Champagne Bollinger
Rosé Brut Jeroboamšampanské ružové - brut - 3l
Ružové vína z celej planéty
Rosé: Triumf ružovej záhrady
Sú veci niekde uprostred, ktoré nevedú k extrémom a ktorým často ani nevenujeme dostatočnú pozornosť. Tak je to aj s ružovým vínom, ktoré nie je ani biele, ani červené a napriek tomu má čosi z každého. Jemné ružové vína nie sú zmesou červeného a bieleho vína. Ide o takmer biele vína z červeného hrozna, no vďaka spracovaniu vrátane farbiacej fázy sa najlepšie vlastnosti oboch nápojov stretávajú práve v spomínanom ružovom víne. V posledných rokoch sa však ružové víno stalo veľmi populárnym, pretože tieto vína v sebe nesú kombináciu červených vín spolu s čerstvosťou bielych.
Typické ružové víno zo Slovenska?
Rosé spôsobuje, že vinohradníci generujú mnoho experimentov, ktoré túto odrodu interpretujú rôznym spôsobom znovu a znovu. Rozmach, ktorý ružové víno nedávno zažilo, im navyše hrá do kariet.
Napríklad v Cannes na Mondial du Rosé, jedinej medzinárodnej súťaži rosé vín na svete, v obrovskej konkurencii vín získali tri zlaté a desať strieborných medailí. Slovenské zlato má Terra Wylak za Cabernet Sauvignon rosé 2017, Vinárstvo Berta tiež za Cabernet Sauvignon rosé 2017 a do tretice Chateau Modra za Cabernet Sauvignon rosé Prémium, toho istého ročníka.
Slovenské ružové vína hodnotili prísni, špičkoví degustátori z celého sveta. Hneď tri strieborné medaile si odnieslo Víno Matyšák za Cabernet Sauvignon rosé bobuľový výber, Cabernet Sauvignon rosé neskorý zber a Cabernet Sauvignon rosé.
Striebro má Cabernet Sauvignon rosé od Zámockého vinárstva, Vins Winery a aj od Chateau Rúbaň. Strieborná skončila aj Frankovka modrá rosé od Tokaj Macik Winery či Pinot Noir rosé od vinárstva Martin Pomfy. Desatoro strieborných medailí uzatvára Vinárstvo Rariga za ich Rosa rosé. Každé z ocenených vín patrilo pod ročník 2017.
Slovenské vína v poslednom čase bodovali na viacerých medzinárodných vinárskych súťažiach. Ide najmä o ocenenia bielych, ružových a červených vín na Vinalies Internationales Paris, Bacchus Madrid, Concours Mondial de Bruxelles či AWC Vienna.
Z ktorých odrôd a ako presne sa vyrába ružové víno?
Ružové môže byť jednoducho opísané ako akýsi hybrid medzi bielymi a červenými vínami. Farby obsiahnuté v šupke sa nerozvinú úplne, preto je výsledkom lisovania svetločervený až ružový tón, ktorý je pre toto víno taký typický. V žiadnom prípade však nie je prípustné miešanie bielych a červených vín tak aby vzniklo ružové sfarbenie. Na výrobu ružových vín používajú vinári iba červené a modré hrozno. Po lisovaní však musí mušt na kašovitom rmute zotrvať oveľa kratší čas. Výsledkom teda je, že hroznová šťava absorbuje len minimum farby. Taníny (horké látky) v šupke sú teda v ružovom víne len v malých množstvách.
Typické pre ružové víno je francúzske červené hrozno Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot a Grenache. Je to aj preto, že vo Francúzsku sa zrodila prvá myšlienka na lisovanie červených odrôd hrozna bezprostredne po zbere. Ak sa však pozriete do Talianska, nájdete v nej množstvo ružových vín zo Sangiovese. V Austrálii sa uprednostňuje Shiraz a v Španielsku sa obľube teší Tempranillo; každá vinárska oblasť si vytvára ružové víno s vlastným rukopisom.