Vína Sherry Ximénez-Spínola (2)
Víno, ktorého hrozno rastie na kriedových pôdach v okolí Cádiz, Sanlúcar de Barrameda a Jerez de la Frontera, bolo a je vyvážané do Anglicka. Suché sherry sa vyrábajú z Palomino Fino a sladkých bobúľ odrôd Moscatel a Pedro Ximénez. Víno, ktorého hrozno rastie na kriedových pôdach v okolí Cádiz, Sanlúcar de Barrameda a Jerez de la Frontera, bolo a je vyvážané do Anglicka. Suché… Čítať viac
Sherry
V suchých sherry Fino, Manzanilla a Amontillado víno dozrieva v sudoch pod špeciálnou vrstvou kvasiniek flor (tenká vrstva autochtónnych kvasinkových buniek, ktoré sa vytvárajú na povrchu sherry). To dáva sherry charakteristické znaky orecha. Olorosa a Palo Cortado oxidujú bez kvasinkovej vrstvy, ale sú tiež suché.
Čistokrvné Moscatel a Pedro Ximénez sú sladké, vyzreté, hrozno bolo sušené na slnku. Mnohé zo sherry vyzrievajú procesom Solera (navzájom spojené sudy uložené na seba v tvare pyramídy). Víno sa odoberá zo spodného radu a potom je doplnené na vrchu. Takto sa miešajú základné vína rôznych ročníkov.