UŽÍVATEĽSKÉ MENU
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Automatický darček 300 ks sušienok získate k nákupu nad 60 €. Podmienkou je aspoň 1 káva v košíku.

Destiláty a liehoviny Whisky Koval (6)

Filter
Filter
Druh
Značka
Objem
Krajina
Balenie
Cena
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre

Whisky – chutná voda života

Ochutnajte kvalitné whisky z Írska, Škótska, USA, či Japonska a Francúzska. Whisky, alebo aj whiskey,  je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch, najčastejšie dubových. Ochutnajte kvalitné whisky z Írska, Škótska, USA, či Japonska a Francúzska. Whisky, alebo aj whiskey,  je alkoholický nápoj… Čítať viac

USA

Koval

Rye Whiskey 40%
whisky 0,5l
Koval Rye Whiskey 40% 0,5L, whisky
4510 € / ks
Na sklade
USA

Koval

Four Grain Whiskey 47%
whisky 0,5l
Koval Four Grain Whiskey 47% 0,5L, whisky
4710 € / ks
Na sklade
USA

Koval

Millet Whiskey 40%
whisky 0,5l
Koval Millet Whiskey 40% 0,5L, whisky
4510 € / ks
Na sklade
USA

Koval

Bourbon Whiskey 47%
whisky 0,5l
Koval Bourbon Whiskey 47% 0,5L, whisky
4710 € / ks
Na sklade
USA

Koval

Millet Whiskey Organic 40%
whisky 0,5l
Koval Millet Whiskey Organic 40% 0,5L, whisky
BIO
certifikát
bio
4510 € / ks
Na sklade
USA

Koval

Bourbon Whiskey Organic 47%
whisky 0,5l
Koval Bourbon Whiskey Organic 47% 0,5L, whisky
BIO
certifikát
bio
4710 € / ks
Na sklade

Whisky – chutná voda života

Whisky patrí medzi najstaršie alkoholy na svete – destiláciu údajne poznali už Babylončania, podobný proces používali aj Gréci v prvom storočí a ten od nich neskôr prebrali Arabi. Najstarší záznam o destilácii alkoholu pochádza z trinásteho storočia, keď talianski mnísi destilovali alkohol z vína pre medicínske potreby. Tak aj vznikla samotná whisky – umenie destilácie sa dostalo do Škótska a Írska, kde vyrábali „aqua vitae“, vodu života, na liečenie rozličných neduhov.

Na výrobu tohto nápoja sa používajú mnohé suroviny, napríklad jačmeň, sladový jačmeň, raž, sladový raž, pšenica a kukurica. Od ich kvality sa potom odvíja kvalita a chuť hotového nápoja. Škótske a írske whisky už tradične obsahujú len tri suroviny – vodu, jačmeň a kvasinky, na výrobu americkej whisky býva použitých viac ako 50% kukurice. Kanadské whisky sú zase najčastejšie vyrábané prevažne zo žita. 

Whisky sa vyrába pomocou štvorstupňového procesu, najprv sa jačmeň prípadne iný základ namočí do vody, kde sa nechá klíčiť. Naklíčený jačmeň plný maltózy sa následne suší a praží, potom sa rozseká a pridá do horúcej vody. Na záver sa whisky destiluje, aby mala dostatočný obsah alkoholu. Poctivá škótska whisky sa destiluje dvakrát, jej obsah alkoholu je tak 70 percent. Niektoré írske značky však destilujú aj trikrát a obsah alkoholu potom stúpa až na 85 percent.

Ďalšou dôležitou súčasťou procesu, aby sa destilát vôbec mohol predávať pod názvom whisky, je zrenie. Whisky musí zrieť v sudoch v USA minimálne dva roky a v Škótsku aspoň tri roky, väčšinou sa však necháva zrieť oveľa dlhšie. Americké žitné whisky- bourbony – vyzrievajú v úplne nových sudoch, ktoré svoj druhý život prežívajú v Škótsku, kde v nich zreje práve škótska whisky.

Single malt whisky znamená, že na výrobu bol použitý iba sladový jačmeň a že táto whisky bola vyrobená v jednej pálenici. Druhým typom je whisky blended, čiže miešaná. Tá je síce vyrábaná veľmi podobne ako single malt whisky, rozdiel je však taký, že proces výroby tejto whisky je zakončený miešaním niekoľkých druhov whisky z niekoľkých páleníc. Zaujímavosťou je, že väčšina blended whisky vznikne miešaním 10 až 50 rôznych whisky.

V angličtine sa tvar whisky používa pre destiláty zo Spojeného kráľovstva (okrem Írska) a z Kanady, kým tvar whiskey sa používa pre destiláty z Írska a v USA. Dobre vedieť, ako hneď podľa názvu odhalíte krajinu pôvodu. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.