offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Ostrožovič

Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Ostrožovič

Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji.

Prečítajte si náš rozhovor s charizmatickým Jarom Ostrožovičom a nadýchnite sa tokajskej vône a atmosféry.

Vína Ostrožovič nájdete v našom eshope.


Dnes máte na trhu niekoľko kategórii vín od supermarketových až po najvyššiu kategóriu Tokajská výberová esencia, viete nám ich v skratke popísať?

Áno, náš výrobný sortiment je veľmi široký. Plynie to mimo iné aj z toho, že máme 58 hektárov vlastných vinohradov a úrodu vieme ovplyvňovať celoročne. Dve línie, ktoré máme určené pre supermarkety- akostné vína, tzv. Motýliky, ktoré sú nosným prvkom na etikete a línia Solaris.

Obidve predstavujú ľahký svieži typ vín s dôrazom na ovocnosť a odrodový charakter. V línií Solaris sú najmä vína s prívlastkom kabinet a neskorý zber. Línia Abbrevio a Special Collection sú určené pre Horecu. Abbrevio – vína s chráneným označením pôvodu CHOP, to sú vína taktiež s dôrazom na ovocnosť. V Horeca je táto línia určená na rozlievanie.

Línia Special Collection, to sú  výbery z hrozna, kde dôraz je dávaný na sekundárny a terciálny charakter vín. Pri vinifikácii je dbané na kontakt so šupkou a kontakt s kvasinkami a s kvasnicami. Tieto vína tak majú plnosť, a vysoký potenciál archivácie.

Samostatná línia Saturnia, je to kolekcia vín, kde sú prívlastky od bobuľového výberu vyššie. Jedná sa o prírodne polosladké až sladké vína. Majú krásne zharmonizované kyseliny s prírodným cukrom, je to veľmi krásna reduktívna tokajská  línia vín, ktoré sú vysoko oceňované po celom svete. Práve prichádzame na trh s unikátom, ľadovým vínom , ktoré sa nám podarilo vyrobiť naposledy pred dvanástimi rokmi.

Na vrchole našej produkcie je tokajská klasika - Tokajské = výbery 3až 6putňové a Tokajská výberová esencia. Je to vlajková loď regiónu, samozrejme aj vinárstva Ostrožovič. Vína, ktoré v minulosti preslávili región TOKAJ vo svete. Platí to aj dnes. Naša tokajská klasika zberá vysoké ocenenia naprieč celým svetom. 

Ako by ste pomenovali štýl, filozofiu vinárstva Ostrožovič? Pre koho sú vaše vína určené?

Ako plynie z odpovedí na predchádzajúci otázku, máme veľmi široký  záber a vieme uspokojiť konečného klienta od tých nižších kategórií vín až po vysoké prívlastky a tokaje. 

To súvisí hlavne s tým, že ak máte vlastné vinohrady, ktoré viete ovplyvňovať, od januára máte slobodu v rozhodovaní, ktorým smerom sa bude uberať agrotechnika, taktiež si môžete plánovať do detailu jednotlivé dátumy zberu. To nám  poskytuje veľké možnosti výberu. 

Vo vinárstve pracujete spolu so svojou ženou Jarkou, sú vaše názory na vína rovnaké alebo sa líšia?

S manželkou sme tím už 30 rokov, aj keď sa naše názory často krát líšia, dokážeme spoločne dospieť k názoru a výsledku, ktorý je pre víno a tým aj pre klienta, ktorý ho pije, najlepší. Je to naša denná spoločná práca. Keď si však večer doma otvoríme fľašu nášho vína, je to väčšinou suché víno, Muškát žltý, alebo teraz v lete ružové. Manželka miluje aj bublinky, máme na výber....

Skúste nám predstaviť, aké nové vína chystáte pre zákazníkov v roku 2019?

Sme veľmi radi, že sa nám v minulom ročníku podarilo po 12-tich rokoch pozbierať úrodu ľadového hrozna. Víno krásne vyzrelo a už je pripravené na predaj.  Momentálne finalizujeme adjustáž. A práve to je ten moment, kedy  sú dôležité vlastné vinohrady, nakoľko keď v novembri prišlo mrazivé počasie pod mínus 9 stupňov celzia, mohli sme ihneď ísť oberať a ľadové víno sa nám naozaj vydarilo.

Tento rok vinárstvo Ostrožovič dostalo odporučenie v knihe Hugh Johnsona Wine Pocket Book 2019 a hneď ste získali tri hviezdičky. Čo na to hovoríte?

Každý malý aj veľký úspech nás poteší. Nech už je to na slovenskej vinárskej scéne, alebo v zahraničí. Keď odborník typu Huga Johnsona spomenie naše vinárstvo a kladne ho ohodnotí, je to pre celú našu firmu Ostrožovič naozaj odmena. Je to v podstate odpoveď na dlhoročnú prácu, ktorej  cestou je poctivá práca a cieľom je kvalita. Ako vo vinohrade, takisto pri práci v pivnici.

Kto je podľa vás osobnosťou, inšpiráciou vo svete vína?

Tých osobností je viac, ale koho si naozaj vážim, je moravský vinár, mysliteľ, vizionár a maximálny odborník vo svete vína, Miloš Michlovský. Vždy keď idem na Moravu zastavím sa za ním. Je to človek s  veľkým Č a vždy ma obohatí novými skúsenosťami, poznatkami a svojim elánom.

Aké aktivity vyvíjate na prezentáciu vašich vín za hranicami Slovenska?

Naše vína predávame najmä na Slovensku, tu sústredíme všetky sily. Ale čo sa týka za hranicami, sú to hlavne naše úspechy na medzinárodných súťažiach. V súťaži GREAT AMERICAN INTERNATIONAL WINE COMPETITION NEW YORK sme získali zlatú medailu za Tokajské samorodné suché 2008. K naším významným úspechom patrí ocenenie vína Muškát žltý bobuľový Saturnia 2017 titulom Šampión na medzinárodnej súťaži v Maďarsku, Vinagora Budapešť.

Na medzinárodnej súťaži TERRAVINO v IZRAELI sme získali Víťaza kategorie- Lipovina cibébová Saturnia 2016 a veľkú zlatú medailu za víno Tokaj cuvée slamové 2016. 

Najväčší úspech v histórii našej firmy – ŠAMPIÓN v kategórii prírodne sladkých vín na svetovej súťaži VINALIES INTERNATIONALES PARIS za Tokajskú výberovú esenciu ročníka 2000. Jediný ŠAMPIÓN pre Slovensko.

Michelangelo Wine Awards – Južná Afrika – VEĽKÁ zlatá medaila za Furmint Saturnia, cibébový výber ročník 2013. BERLINER WEIN TROPHY  – získali sme 2 zlaté medaile: Tokajská výberová esencia ročník 2000 a Muškát žltý Saturnia slamové ročník 2015.

Akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a vášho vína ste ochutnali?

Určite to bol Muškát žltý s jemne zaúdeným lososom. Bola to veľmi ušľachtilé snúbenie.
Ale aj naše domáce zabíjačkové špeciality s tvrdým krásnym Furmintom nie sú na zahodenie.

Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je vašou a motiváciou?

Ako som už spomenul, každé ocenenie našej práce nech už je to na medzinárodnej súťaži vín, alebo zmienka v knihe, či dobré slovo klienta, ktorý príde k nám do vinárstva, namotivuje nás k ďalšej, nie vždy ľahkej práci.

Čítajte viac o Tokaji na našom blogu - Spoznajte Tokaj a tokajské víno.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.