„V Mea Grati pracujeme s rešpektom s tým, čo nám príroda ponúka. Tešíme sa na dary prírody - správny rast viniča, dozrievanie hrozna. Ale občas musíme trpezlivo čeliť aj vrtochom počasia a tých bolo viac aj tohto roku. Silne daždivé počasie v máji a júni s kombináciou vysokých teplôt si vyžiadalo vysoký tlak najprv na choroby viniča - jarnú peronospóru a následne múčnatku. Podarilo sa nám múčnatku ustrážiť, mali sme mierny výskyt peronospóry, ktoré však nemali dopad na kvalitu hrozna, len čiastočne na objem.
Už to naznačovalo predpoklad skoršieho zberu. Prebiehajúce leto bol príjemné, slnečné a teplé dni s miernym dažďom. Avšak záver, posledné 3 týždne, boli mimoriadne náročné vysokou teplotou a bohužiaľ bez zrážok. To podľa senzorického a analytického posúdenia stavu hrozna napomohlo k zvýšeniu kvality, avšak výrazne utrpela kvantita. Odhadujem stratu okolo 30-40%, v závislosti od odrody. Vinič pre svoju záchranu sťahuje vodu z bobúľ. Tie sú naozaj chutné, sladučké, aromatické, avšak veľmi malé a ľahké s nízkou výlisnosťou. Ako rastie ich kvalita, klesá ich váha každým dňom.
Zber hrozna pre biele a ružové vína sme začali o cca 2 týždne skôr ako zvyčajne pri vyššej cukornatosti hrozna. Zber modrých odrôd pre červené vína začíname aj o 2-3 týždne skôr ako obyčajne. Nuž uvidíme, čo nám prichádzajúca jeseň prinesie. Sledujeme stav na dennej báze analytickými rozbormi hrozna, vývoj nie je rovnaký pre každú odrodu. Snažíme sa optimalizovať, ale uvidíme čo nám dopraje september vo svojej druhej polovici.“