Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ročník 2024 vo vinárstve Mrva & Stanko
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Karpatská Perla, Nichta, Papillon.
Vladimír Mrva: „Ročník 2024 je naozaj ročníkom plných rekordov, možno až abnormálny. Začalo to už vo februári, kedy bolo pomerne teplo. Teplota stúpala niečo cez 20 °C. Bolo to určitou predzvesťou toho, čo sa deje teraz. Prišlo suché a tropické leto. No ešte predtým, na jar bol pomerne silný infekčný tlak hubovitých chorôb, ale skúsení vinohradníci sa s tým pomerne dobre vysporiadali. No s čím sa ťažšie bojovalo, bol ľadovec. Ľadovec v niektorých lokalitách južného Slovenska najmä v okolí Strekova, Svodína alebo Duloviec spôsobil nemalé škody. Škody boli naozaj výrazné.“
„Leto bolo krásne, teplé, suché doslova tropické, čo spôsobilo to, že vo vinohradoch niektoré odrody začali dozrievať o dva až tri týždne skôr. Možno niektoré až o mesiac skôr, čo si vyžaduje naozaj nápor na logistiku zberu hrozna a zároveň aj jeho spracovania. Všetko dozrieva naraz a nepamätáme si, kedy sa 12. septembra zberal Rizling rýnsky. Hrozno, ktoré prichádza, je vo veľmi dobrom zdravotnom stave s dobrou cukornatosťou, niekedy až príliš vysokou.
Myslím si, že to bude veľmi zaujímavý ročník. Zaujímavý z toho pohľadu, že je ešte príliš skoro hodnotiť kvalitu budúceho vína. Myslím si, že to budú vína, ktoré nám prinesú chute, ktoré sme doposiaľ nepoznali. Vplyvom slnka bude najmä pre modré odrody významný posun ku kvalite vín, ale naozaj nechcem predbiehať. Myslím si, že sa máme na čo tešiť a ročník 2024, ktorý je plný abnormálnych prejavov, tak prinesie zaujímavé vína pre našich konzumentov.“
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





